Etappe 3: Revanche Verhoeven, ellende voor buggy's

FIAMBALA - De derde special stage van 's werelds zwaarste rally was een echte Dakar-etappe, met veel en vooral zware duinen. Frans Verhoeven revancheerde zich, terwijl de meeste andere Brabanders grote problemen hadden.

Verhoeven moest door zijn dramatische etappe van zondag starten als 146e. Dat weerhield hem er echter niet van om het gas vol open te gooien. De Tilburger haalde een groot aantal motorrijders in en liet tot ieders verrassing bij het eerste checkpoint de twaalfde tussentijd noteren. Die goede lijn trok hij vervolgens door. Uiteindelijk werd hij als elfde afgevlagd. Een uitstekende prestatie, zeker na een korte nachtrust en de teleurstelling van de eerste twee dagen.

Motorcoureur Marcel Snijders hield zijn niveau van het openingsweekend vast. Hij eindigde als 56e en steeg daardoor in het algemeen klassement naar de 55e plaats.   

Bij de autocoureurs boekte Tonnie van Deijne met zijn navigator Wouter Rosegaar wederom een prima resultaat. Ze kwamen als 17e over de eindstreep en schoven daardoor in het algemeen klassement drie plaatsen op, naar stek 16.

Ellende
Tot zover het goede nieuws. Voor de overige Brabanders verliep de etappe namelijk een stuk beroerder. Jurgen van den Goorbergh en Kees Koolen strandden nog voor het eerste meetpunt (38 km). Pas uren later konden ze hun tocht vervolgen. Van den Goorbergh deed dat over de openbare weg. Hij bereikte daardoor wel het bivak, maar mag niet meer starten in de vierde etappe. Kees Koolen passeerde de checkpoints wel, maar hij kwam daarna opnieuw vast te staan. Het vervolg van zijn Dakar-rally is ook onzeker.


Nasser Al-Attiyah had weinig problemen met het zand en finishte als derde. (Foto: ANP)

Ook Erik van Loon en zijn navigator Eric Verhoef stonden lange tijd stil in de duinen. Hun auto moest door monteurs opgelapt worden. Pas daarna konden ze verder. Uiteindelijk wisten ze als 56e te finishen.

Trucker Frans van Lankveld kampte met dezelfde problemen. Ook hij deed er uren over om over de enorme duinen te komen. 5,5 uur na etappewinnaar Chagin kwam Van Lankveld als 32e over de eindstreep.
Meer over dit onderwerp:
Dakar-rally etappe 3 Verhoeven Deijne
Deel dit artikel: