"Easy Life-directeuren hebben flink gefeest"

DEN BOSCH - Vier voormalig directeuren van het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life worden verdacht van grootschalige fraude. Van ruim 42 miljoen euro die bij beleggers werd opgehaald, werd slechts 7,6 miljoen euro geïnvesteerd in Amerikaanse levenspolissen. Gedupeerde Hans Gilsing kan samen met vele anderen fluiten naar zijn geld. Hij heeft geen goed woord over voor het gedrag van de ex-directeuren.
Het geld van de beleggers ging op aan sponsoring, adviseurs, onroerend goed, dure privébestedingen en vorstelijke arbeidsbeloningen. Aanvankelijk had justitie de hoofdrol toebedeeld aan verdachte John Wolbers, maar het grootste deel van de fraude komt volgens opsporingsdienst FIOD-ECD voor rekening van de medeverdachte ex-directeur Frans Oosterbos.

Justitie maakte in oktober vorig jaar bekend dat er op rekeningen van Oosterbos in belastingparadijs San Marino op enig moment bijna zes miljoen euro heeft gestaan. De twee zitten al sinds het najaar van 2008 in voorarrest. 


Deze Ferrari werd in beslag genomen en geveild.

De Easy Life-directeuren worden verdacht van het oplichten van van honderden beleggers. In plaats van het geld te investeren in een Amerikaanse beleggingspolis, gaven ze miljoenen euro's uit aan luxe goederen zoals Porsches, Ferrari’s, een Rolls Royce en een speedboot. In februari vorig jaar gingen de dure speeltjes van de directeuren onder de hamer. Eind 2008 werd al beslag gelegd op de huizen, grond, een kantoorpand en de bankrekeningen van de bestuurders. De rechtbank in Amsterdam gaf daarvoor toestemming.

Zeepbel
Hans Gilsing uit Nuenen is een van de gedupeerden. Hij had 112.000 euro ingelegd en met de rente kon hij zijn hypotheek aflossen. Een jaar ging het goed, maar toen viel justitie binnen bij het Helmondse bedrijf en klapte de zeepbel uit elkaar. Gilsing krijgt sindsdien geen rente meer en kan naar zijn geld fluiten.


Hans Gilsing: "Waarschijnlijk hebben de heren het geld nog ergens verstopt."

Gilsing: “Ze hebben ons opgelicht voor vele miljoenen en dat heeft heel veel leed met zich meegebracht. Veel mensen hebben hun huis gedwongen moeten verkopen en zitten met een restschuld. Er zijn gedupeerden met een prepension die opnieuw een baan moesten zoeken om weer rond te kunnen komen. Er hebben echtscheidingen plaatsgevonden door de stress.”

"Flink gefeest"
De Nuenenaar heeft ook moeite om rond te komen: “Over een aantal jaren loopt onze renteperiode af. Als de rente heel hoog is, dan moeten we dit huis verkopen. We hebben ons al ingeschreven voor een huurwoning, want je weet niet waar het naar toe gaat.”

Gilsing heeft geen goed woord over voor het gedrag van de ex-directeuren van Easy Life. “Ze hebben dure huizen, vakanties en auto’s gehad. Ze hebben flink gefeest van ons geld. Er is nog zeven of acht miljoen niet door de FIOD teruggevonden. Waarschijnlijk hebben de heren dat nog ergens verstopt.”

 
Hans Gilsing kan fluiten naar zijn geld.

Zie ook:
Verdachte: Easy Life geen piramidespel