Easy Life verdachte geeft privégebruik geld toe

DEN BOSCH - "We liepen daar rond als jonge honden, achteraf dacht ik, hoe stom kun je zijn.” Aan het woord is de 51-jarige Frans Oosterbosch uit Helmond. Hij staat maandag voor de rechtbank in Den Bosch. De oprichter van het beleggingskantoor Easy Life in Helmond wordt verdacht van verduistering van 20,9 miljoen euro.
Op dag vier van het Easy Life-proces vertelt Oosterbosch hoe hij, samen met mede-verdachte en oud-directeur John Wolbers, rondliep op een autobeurs. De directeuren deden een aanbetaling voor de aankoop van drie Maserati’s.
Dure bolides
De Maserati van Oosterbosch was bestemd voor zijn dochter. Zij deed een makelaarsopleiding. Volgens getuigen leek het Oosterbosch ‘wel leuk’ als ze in een Maserati zou rijden. Oosterbosch gaf vanmorgen toe dat het geld van beleggers van Easy Life was. Ook een bruiloft werd betaald met geld van beleggers.
Easy Life handelde in Amerikaanse levenspolissen. Vijfhonderd beleggers investeerden 42 miljoen euro. Maar met het geld werden bijna geen levenspolissen gekocht. Slechts 7,8 miljoen euro ging naar Amerika, de rest werd voor hele andere dingen gebruikt. Volgens justitie is Oosterbosch verantwoordelijk voor 20,9 miljoen euro. Hij zou zich persoonlijk verrijkt hebben met 11 miljoen euro.
Ontluisterd
Uit het verhoor van Oosterbosch, maandagmorgen door de rechtbank in Den Bosch, komt een ontluisterend beeld naar voren. Oosterbosch begon al vroeg met het onttrekken van geld aan het bedrijf. Door zijn toenmalige zakenpartners werd hij regelmatig gewaarschuwd dat hij zo niet door mocht gaan.
Oosterbosch kocht ook onroerend goed met geld van beleggers. Hij was ervan overtuigd dat de combinatie van levenspolissen met onroerend goed veel winst zou gaan opleveren.
De rechtbank wees Oosterbosch erop dat dit niet het verhaal was waarmee Easy Life naar beleggers ging. In de prospectussen en folders stond dat het geld van beleggers voor honderd procent gebruikt zou gaan worden voor levenspolissen. Er stond niets in over de aankoop van onroerend goed. Volgens Oosterbosch was hij niet bij de prospectussen betrokken. Volgens de rechtbank is het vals voorlichten van beleggers wel een strafbaar feit. Oosterbosch zei niet het gevoel te hebben gehad dat hij met iets strafbaars bezig was.
Alleen netwerken
Oosterbosch ziet zichzelf als degene die bij Easy Life het concept had bedacht. En dat hij zich vooral bezig hield met netwerken. "Ik kon aan tafel komen bij mensen, van wie andere mensen alleen maar konden dromen," zo herhaalde Oosterbosch keer op keer. Met de concrete uitvoering van het product hield hij zich niet bezig, daar had Easy Life andere ‘knappe koppen’ voor. Hij had geen inzicht in de investeringen, zo vertelde hij. "Eigenlijk weet ik de cijfers pas sinds twee maanden."
De rechtbank gaat maandagmiddag door met de verdachte Oosterbosch. Hij staat terecht met nog drie andere Easy Life-verdachten. Tegen de voormalig commercieel directeur van Easy Life, Frits Rijnaard, is vorige week drie en een half jaar cel geëist. Dinsdag komt voormalig directeur John Wolbers aan bod. Zijn rechterhand Henk Vandevondervoort is maandag al aan de tand gevoeld. De officier van justitie zal hoogstwaarschijnlijk donderdag een strafeis gaan formuleren voor Frans Oosterbosch. De vonnissen zullen naar verwachting begin april uitgesproken gaan worden.