Brabantse hulp Haïti - een overzicht

EINDHOVEN - De hulp voor Haïti is twee weken na de desastreuze aardbeving volop op gang gekomen. Ook Brabanders bieden steun door acties, stichtingen en projecten. Omroep Brabant geeft een overzicht, dat de komende tijd aangevuld zal worden.
* Op 5 februari zal er een benefietconcert zijn voor Haïti in La Vida, Tilburg. Het concert start om 21 uur en zal na diverse optredens van singer/songwriters, bands en dj's afsluiten om drie uur ’s nachts. Het idee is een burgerinitiatief van Steven Bruyninckx en Grace Samola.

* De Marktkerken in Zevenbergen houden op zaterdag 30 januari een gebruikte goederenmarkt in en om de St. Bartholomeuskerk. De opbrengst gaat naar de werkzaamheden van Broeder Gerard van Wezel. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

* Op zaterdag 30 en/of zondag 31 januari geven een groot aantal kinderboerderijen hun bezoekers de kans om pindaslingers te rijgen. Een pindaslinger van 55 cm kan gemaakt worden voor €1,00. De pindaslingers helpen de vogels door de winter en de opbrengst van deze actie helpt de slachtoffers in Haïti. Main Energie stopt voor iedere kinderboerderij die meedoet aan deze actie ook nog €5,00 in de opbrengstenpot voor Haïti. Het totaal ingezamelde bedrag wordt gestort op giro 555. Kinderboerderij Wolfslaar aan de Wolfslaardreef 95 te Breda doet ook mee aan deze actie. Op 30 en 31 januari kunnen bezoekers van 13.30 uur tot 16.30 uur in het bezoekerscentrum Wolfslaar pinda`s rijgen voor het goede doel. Kinderboerderijen die meedoen aan deze actie zijn te vinden www.kinderboerderijenactief.nl Deze actie is een initiatief van de Stadswerk Vakgroep Medewerkers Kinderboerderijen (VMK)

* De gemeente Steenbergen steunt de slachtoffers in Haïti met 23.232 euro. Op voorstel van de burgemeester en met unanieme instemming van de fracties in de gemeenteraad geeft Steenbergen het ernstig getroffen Haïti 1 euro per ieder van de 23.232 inwoners. Zo wil de gemeente haar betrokkenheid tonen met het lot van de bevolking van Haïti.

* Ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Best heeft besloten om 1 euro per inwoner te doneren. Op dit moment telt de gemeente Best 28.932 inwoners, waardoor een totaalbedrag van 28.932 euro wordt gestort op gironummer 555. De gemeente Best roept alle gemeenten in Nederland op dit voorbeeld te volgen en ook 1 euro per inwoner beschikbaar te stellen aan de slachtoffers van de aardbeving. Nederland telt op dit moment ruim 16,5 miljoen inwoners. Dit betekent dat er vanuit de gemeenten gezamenlijk 16,5 miljoen euro zou kunnen worden gestort.


De bevolking smeekt om snelle hulp (Foto: ANP).

* Het echtpaar Goossens in Bernheze woonde drie jaar op Haïti. Met hun eigen stichting, werkgroep Fondwa, bouwden ze er onder meer een school en een gemeenschapscentrum voor de lokale bevolking. Vlakbij het gebied waar het epicentrum van de aardbeving lag. Inmiddels is duidelijk dat hun project volledig is verwoest. Toch blijven zij zich actief inzetten. Als u de stichting met een donatie van 25 euro of meer steunt krijgt u de dvd “Bon Bagay” gratis. Klik op de videolink voor de beelden. Je kunt doneren op rekening 1200.76.098 voor project Fondwa te Bernheze.

* Het college van burgemeester en wethouders van Schijndel heeft besloten om een bijdrage van 2300 euro (tien eurocent per inwoner) beschikbaar te stellen aan het door de VNG Internationaal ondersteunde programma voor gemeentelijke wederopbouw.

* De familie van de in Haïti werkende broeder Gerard van Wezel uit Huijbergen organiseert een sponsorloop voor de slachtoffers van de aardbeving. Broeder Gerard is op missie en werkt met weeskinderen op een bamboeboerderij. De eerste dagen na de aardbeving was Gerard vermist. De sponsorloop van Steenbergen naar Huijbergen wordt komende zaterdag gehouden. Meedoen kan vanaf vijf euro. Naast de sponsorloop voor broeder Gerard wordt er op 5 februari een benefietconcert gehouden in het cultureel centrum in Zundert. De opbrengst gaat naar broeder Gerard. Meer informatie staat op www.broedergerard.nl. Je kunt geld storten op rekeningnummer 16.25.02.745 ten name van Stichting ‘Fondation Bambou à Manger’.

Esther van Neerbosch uit de Rips van SIGNI Zoekhonden is met vijf hulphonden en vier begeleiders onderweg naar Haïti.  Ze hoopt met behulp van de honden nog levende mensen onder het puin vandaan te halen. Je kunt doneren aan Stichting Signi Zoekhonden op rekeningnummer 46.78.55.579.


Een slachtoffer van de aardbeving in Haïti (Foto: ANP).

* De Rosmalense Ans Knipping uit Rosmalen heeft zelf drie pleegkinderen uit Haïti en zette direct na de aardbeving een actie op poten namens de Nederlandse scholen. De insteek van de actie is "twee euro of meer, voor kinderen door kinderen". Tot nu toe doen meer dan veertig scholen in Nederland mee. De opbrengst gaat rechtstreeks naar kleinschalige projecten in Haïti. Je kunt een bijdrage storten via 155197444 t.n.v. Stichting Toekomst voor Haïti.

*
De zoontjes van de Brabantse Suzan Vriens zijn een statiegeldflessenactie gestart. Haar kroosten, zes en acht jaar jong, halen overal lege flessen op. Op hun school staat inmiddels een volle doos, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Haïtiaanse slachtoffers van de aardbeving.

* Basketbalclub EiffelTowers Den Bosch komt ook in actie voor de slachtoffers. Voor het competitieduel in en tegen Rotterdam zaterdag wordt bezoekers gevraagd minimaal een euro te doneren. EiffelTowers zal het totaalbedrag vervolgens met de hoofdsponsor van Rotterdam verdubbelen. Dit bedrag gaat dan naar de samenwerkende hulporganisaties.

* In Boxtel wordt op 31 ja­nuari een zumbamarathon gehou­den voor Haïti. Volgens Gemmy Schellekens, eigenares van Tiga Health & Beauty in Boxtel, gaat het om een actie in de regio Den Bosch-Eindhoven. Plaats van handeling is sporthal De Dommel aan de Van de Voortweg in Boxtel, van 14.00 tot 17.00 uur. De presen­tatie is in handen van Sandra Ree­mer. Zumba is een fitnessprogram­ma gebaseerd op Latijns-Ameri­kaanse dans. Deelnemers betalen 15 euro. Het is de bedoeling dat zij zich laten sponsoren. Ook de kos­ten die de organisatie maakt, moe­ten door sponsoring worden ge­dekt. Schellekens hoopt 15.000 tot 20.000 euro met deze actie op te halen. Er kan ook geld overgemaakt worden op: 1534.85.485 ten name van Zum­ba voor Haïti. De totale opbrengst gaat naar giro 555.

* Martin de Bruijne is sinds 2002 betrokken bij diverse projecten in Haïti. Via deze website hoopt hij zijn hulp te kunnen bieden (Stichting Actie voor Haïti).


Enorme stank in het getroffen gebied (Foto: ANP)

* De vrijwilligers van stichting Ste­denkontakt verkopen in de Kring­loopwinkel aan de Laagstraat 288A in Eindhoven een collectie tweedehandse carna­valskleding. De opbrengst komt ge­heel ten goede aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Haïti. De winkel is dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend en op zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur. Klik hier voor informatie over de stichting.


Kinderen in Goirle maken zich op voor hun sponsorloop. (Foto: Bart Oosterveld)

* Woensdag 27 januari 14 uur Gebouw Irene Willemstad: Twinkelshow in Tour Kindershow van een uur, kaartjes 5 euro, uitsluitend via 0625501971. Opbrengst gaat naar Haïti.

* In Veghel knipt Monique Callaars vanuit huis aan de Vlasven 17 voor het goede doel. Het bedrag dat elke vijfde klant betaalt, gaat naar giro 555. Mensen kun­nen bellen voor een afspraak of informatie op 06-81005152.

* In Wouw hebben de sneeuwschuivers en zoutstrooiers van het bedrijf Krinkels BV uren ingeleverd voor Haïti. Dit heeft al meer dan 25.000 euro opgeleverd.

* In Waalwijk, Maasdam en Capelle organiseren diverse scholen donderdag acties om geld in te zamelen voor Haïti. Leerlingen verkopen onder meer koekjes en collecteren in de wijken.


Carnavalskleren kopen voor Giro 555 in Eindhoven. (Foto: Bart Oosterveld)

* Studenten van ROC Eindhoven hebben een inzamelingsactie opgezet voor Haiti. Het zijn zes studenten van de Junior Accountmanager opleiding. Er is een eigen rekeningnummer geopend en 80 medestudenten zijn op de bres om alle relaties (bedirjven etc.) van de school en het hele ROC te benaderen voor donaties. Vanavond wordt de (voorlopige) uitslag bekendgemaakt met een grote cheque live op de nationale tv actie.

* De familie Van de Donk is een actie gestart voor hun zus Lia die in Haiti de leiding over een weeshuis heeft. Zij en de 13 kinderen zijn ongedeerd maar het weeshuis is onbewoonbaar geworden waardoor ze nu op straat leven. Geld kan worden gestort op rekeningnummer 320496511 t.a.v. Nikki’s Friends onder vermelding van Haïti. Op de site van Lia is meer informatie te vinden.

* In Cuijk komt op zondag 21 februari een benefietconcert onder de slogan 'Cuijk laat zich horen voor Haiti! Laat u zich zien?! '. De opbrengsten gaan hiervan naar de slachtoffers van de aardbeving in Haiti. Het benefietconcert vindt plaats op zondag 21 februari van 16.00-22.00 uur in de Schouwburg van Cuijk. Kaartjes kosten 7,50 euro waarvan 5,55 euro naar Haiti gaat.  Meer informatie via de website.

* Het Mill-Hillcollege gaat op donderdag 28 januari met een optreden van een lerarenband en een collecte geld inzamelen voor de slachtoffers van Haïti. Inmiddels heeft de school al € 1.000,- overgemaakt zodat het bedrag door minister Koenders verdubbeld kan worden.

* Op 16 december 2008 is er op het Stedelijk College Eindhoven een sponsorloop georganiseerd voor alle eerste- en tweedejaars leerlingen. Hiermee werd een bedrag van 5.949 euro ingezameld, bestemd voor incidentele rampen die van grote invloed zijn op de onderwijsvoorziening in een land. Het Stedelijk College Eindhoven doneert dit bedrag aan giro 555.

* Hotel De Borgh geeft in samenwerking met theatergroep De Vlakte een extra voorstelling op woensdag 27 januari van het stuk De Jantjes. Dit komt geheel ten goede van giro 555 voor Haïti. Tevens doet De Borgh per verkochte kaart er extra 2,50 euro bovenop. Kaarten kosten 10,- euro per stuk. Ook word er een loterij gehouden waarvan ook deze opbrengst geheel naar giro 555 gaat.

* The Phone House in Nuenen stort voor iedere ingeleverde oude mobiele telefoon 2,50 euro op giro 555 t.n.v. de slachtoffers van de aarbeving in Haïti.

* Paccar, moederbedrijf van Daf Trucks in Eindhoven schenkt 250.000 dollar voor de hulpverlening in Haïti.

* Kinderen van de dorpsschool Sint Theresia in Lennisheuvel hebben de afgelopen dagen actie gevoerd voor HaÏti.  Ze hebben in 3800 euro opgehaald met klusjes, koekjes bakken en sponsoring door bedrijven op het industrieterrein in Boxtel.  Het geld is bestemd voor de herbouw van een school.
Meer over dit onderwerp:
haiti