Easy Life-verdachte op vrije voeten

DEN BOSCH - Hoofdverdachte John Wolbers in de fraudezaak van het failliete Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life is sinds vrijdagmiddag voorwaardelijk en tijdelijk op vrije voeten. De tweede hoofdverdachte Frans Oosterbosch komt niet vrij.
Wolbers heeft gemengde gevoelens over zijn tijdelijke vrijheid. Hij is blij, maar vindt dat justitie zijn voorarrest eerder hadden moeten beëindigen, liet hij Omroep Brabant weten. John Wolbers blijft wel verdachte. Hij heeft zijn paspoort ingeleverd en mag niet in de financiële wereld werken. Op 22 maart moet hij zich weer melden voor de volgende zitting. Wolbers en Oosterbosch hebben een voorarrest van zeventien maanden achter de rug.
Oosterbosch is nog niet vrij. De schorsing van zijn voorarrest gaat vrijdagmiddag naadloos over in een gijzeling. Advocaat Mark Teurlings heeft dat vrijdag bevestigd.
De gijzeling is bedoeld om Oosterbosch te dwingen mee te werken aan het onderzoek van de curatoren. Volgens de curatoren heeft Oosterbosch nog een flinke som geld in San Marino, maar geeft hij de curatoren geen toegang tot de tegoeden.
Teurlings vecht de gijzeling aan, omdat er volgens hem geen geld in San Marino is waar de curatoren recht op hebben. Volgens Teurlings zijn inmiddels aan alle verzoeken van de curatoren is voldaan. De advocaat hoopt dat zijn cliënt komende week alsnog de gevangenis uitwandelt. Deze vorm van hechtenis kan telkens voor één maand worden bevolen en de rechtbank kan die daarna onbeperkt verlengen.

Wolbers werd zo kwaad in de rechtszaal dat hij een armleuning brak.
Vurig betoog
Wolbers hield dinsdag voor de rechtbank een vurig betoog. Hij zei dat hij de dure auto's die hij van het geld van beleggers heeft gekocht, had terugbetaald. Wolbers wordt door justitie verdacht van verduisteren van beleggingsgeld. Hij zou 4,5 miljoen euro van beleggers voor privé-zaken hebben gebruikt. Ook wordt hij verdacht van verboden wapenbezit.
Wolbers heeft op een bepaald moment twee miljoen euro ontvangen van Easy Life. Wolbers stelde dat het om een vooruitbetaling van zijn commissie ging. Daarvan kocht Wolbers onder meer luxe auto's. Hij zei bovendien niet te hebben geweten van het financiële gat bij het bedrijf. Wolbers dacht zelfs dat het goed ging met Easy Life.
Wolbers zei dat hij het geld teruggaf hij hoorde van het gat. Verder ontkende hij het Zwitserland-gerucht. Volgens een familielid van de andere verdachte en eveneens voormalig Easy Life-eigenaar Frans Oosterbosch had de vriendin van Wolbers contant geld opgenomen van Wolbers' bedrijf Liocorno en dat naar Zwitserland gebracht. Wolbers werd daarover zo kwaad dat hij een armleuning brak. "Dat is dan 12 euro", reageerde de parketpolitie nonchalant.
Wolbers ging dinsdagmiddag uitgebreid in op een investeerder die 45 miljoen euro wilde investeren in Easy Life. Dat gebeurde nadat ze een groot gat hadden ontdekt in de financiën. De investering zou de redding betekenen voor Easy Life.
Aanvaring
Wolbers dacht dat het bedrijf gered was alleen kwam hij toen in aanvaring met de commercieel directeur Frits Rijnaard van Easy Life. Rijnaard is ook verdachte in de zaak. Justitie eiste vorige week 3,5 jaar cel tegen hem.
Volgens Wolbers wilde Rijnaard die 45 miljoen in een ander bedrijf steken. Hij beschuldigt Rijnaard ervan er met die 45 miljoen vandoor te willen gaan. Rijnaard zou volgens Wolbers zijn eigen bedrijf willen starten en Easy Life laten klappen. Toen justitie er achter kwam dat Rijnaard dat geld ergens anders in wilde storten, greep ze in.
Zie ook:
Easy Life-directeuren hebben flink gefeest
Vier jaar cel geëist tegen Easy Life-verdachte