Artikelen over ZLTO

Brabantse boeren gebruiken in droge jaren onverwacht veel water voor de beregening van hun akkers

In de droge jaren 2019 en 2018 hebben Brabantse boeren onverwacht veel grondwater gebruikt om hun gewassen te beregenen. Dat extra oppompen van grondwater, brengt de Brabantse waterbalans in gevaar. De afspraak is dat er niet meer grondwater wordt gebruikt dan er kan worden aangevuld. "Een hypotheek die afgelost moet worden," noemt de Brabantse Milieufederatie het. Het probleem is urgent; want het voorjaar van 2020 is tot nu toe ook gortdroog.

De Brabantse boeren hebben in de afgelopen droge jaren veel meer grondwater gebruikt dan werd verwacht. Foto: Willem van Nunen

Weer schapen doodgebeten in gemeente Heusden, wolf zat ook achter koeien en paarden aan

Opnieuw zijn er schapen doodgebeten in de gemeente Heusden, dit keer in Herpt. De eigenaar van het stuk grond waar ze liepen, meldt dat hierbij donderdagmorgen drie schapen zijn overleden en drie gewond. De slachting is aangericht door een wolf, zo meldt de ZLTO. Volgens de belangenorganisatie van boeren en tuinders zat het dier deze ochtend ook achter koeien aan. De grondeigenaar vertelt dat het dier ook paarden de stuipen op het lijf heeft gejaagd.

Foto: ZLTO

Vervroegd verbod op nertsenfokkerijen? 'Corona-uitbraak is een grote schok'

Bij twee nertsenbedrijven in Milheeze en Beek en Donk zijn vorige week besmettingen van het coronavirus bij verschillende nertsen gevonden. Onderzoek moet uitwijzen of de besmetting is overgedragen van mens op dier. Actiegroep Animal Rights vindt dat de uitbraak van de ziekte reden moet zijn om het fokken van nertsen in ons land versneld af te bouwen. De ZLTO stelt dat dat niet zomaar kan, want volgens deze belangenorganisatie is zonder overheidssteun is er voor nertsenhouders geen toekomst.

Inval bij nertsenfokkerij in Gemert. (Archieffoto)

'Nieuwe Wim van de Donk' moet verbinder en inspirator zijn, maar het wordt een moeilijke opdracht

Natuurlijk, niemand is onvervangbaar, maar ís Wim van de Donk wel te vervangen? De commissaris van de Koning in Brabant kondigde vorige week zijn vertrek aan. Afgaande op reacties van diverse provinciale belangenorganisaties zal het nog een hele klus worden om een opvolger van dezelfde statuur te vinden. In ieder geval heeft Brabant behoefte aan een verbinder en een inspirator, die oog heeft voor alles wat er zich in onze provincie afspeelt. Dat wensen althans diverse belangenclubs.

Van de opvolger van Wim van de Donk wordt veel verwacht. (Beeldbewerking: Omroep Brabant)

Steeds meer melkveehouders kampen met psychische problemen door wet- en regelgeving

Steeds meer melkveehouders in onze provincie kampen met psychische problemen zoals stress, een depressie of een burn-out. Dit blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het aantal melkveehouders dat hulp krijgt van de sociaal werkers van de branchevereniging is sinds 2014 bijna verdubbeld. De toename is volgens hulpverleners onder meer te wijten aan de grote hoeveelheid wetten en regels die de afgelopen jaren op de melkveehouderij zijn afgekomen.

Melkveehouders komen psychisch in de problemen door regeldruk