Video

Geldautomaten zijn te vaak kapot: '6 kilometer rijden voor contant geld'

20 oktober 2023 om 07:48 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
Geldautomaten waren in de maand september veel vaker in storing dan banken hadden beloofd. In Brabant bleek bijna 1 op de 16 automaten van Geldmaat kapot. Dat blijkt uit de gegevens die regionale omroepen samen met de NOS verzamelde. Geldmaat is een samenwerking van ABN AMRO, ING en Rabobank.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

In totaal telt Brabant 509 geldautomaten. Wie geld wil pinnen, kan de laatste jaren bij steeds minder geldautomaten terecht. Banken hebben kantoren gesloten en geldautomaten verwijderd. Om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar blijft, spraken banken af dat van de overgebleven automaten gemiddeld niet meer dan 2,5 procent buiten werking mag zijn.

Dat streefcijfer is bij lange na niet gehaald, in Brabant was dat 6,4 procent. Voor automaten waarbij er in de buurt geen andere automaat is, gelden nog strengere afspraken. Daar mag maximaal 2 procent van de automaten gemiddeld stuk zijn.

"Ik rij voor contant geld maar naar Almkerk, 6 kilometer verderop."

Inwoners van Nieuwendijk herkennen de problemen met niet werkende geldautomaten. De plaatselijke Geldmaat was de afgelopen weken zeven keer buiten werken. "Hij doet het bijna nooit," zegt een inwoner. "Dus rij ik voor contant geld maar naar Almkerk, 6 kilometer verderop."

Uit nood pinnen inwoners van Nieuwendijk bij een naastgelegen supermarkt. Ook de lokale groenteboer weet hoe dat gaat. "Mensen komen bij mij om geld op te nemen, maar daar zit ik niet op te wachten. Het is schandalig, deze geldautomaat is al zeker zes weken kapot."

Het bedrijf dat het onderhoud doet van automaten van Geldmaat, bevestigt dat er meer storingen zijn. Het geeft toen dat de norm die banken hebben afgesproken over heel 2023 lastig te halen wordt. Vorig jaar werd die norm ook al niet gehaald.

"Dat maakt dat sommige automaten langer buiten gebruik zijn dan wenselijk."

"We doen er alles aan om de belofte wel na te komen", zegt Peggy Corstens van Geldmaat. Volgens haar waren er in september extra veel storingen, omdat er problemen zijn met een specifiek onderdeel van sommige automaten. Dat onderdeel was moeilijk te krijgen en daarom konden storingen niet snel worden opgelost.

"De levertijden zijn lang", zegt Corstens. "Daardoor zijn sommige automaten langer buiten gebruik dan nodig. We hopen dat de problemen binnen enkele weken zijn opgelost."

Het Ministerie van Financiën betreurt dat de dienstverlening niet op orde is. Het werkt aan een wet die banken dwingt om geldautomaten beter beschikbaar te maken.

LEES OOK: Dion moet langs 7 geldautomaten rijden voordat hij er 1 vindt die werkt

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!