Video

Vechten tegen leegstand: lokale ondernemers krijgen plekje in de binnenstad

18 maart om 19:00 • Aangepast 27 maart om 02:04
nl
In Roosendaal wordt hard gevochten tegen de leegstand in het centrum. Dankzij het project VOLOP krijgen lokale ondernemers de kans om tijdelijk in een pand in de binnenstad te trekken. Lege winkelstraten worden zo weer omgetoverd tot een bruisend centrum. En daar blijkt veel interesse voor te zijn. "Van een kunstgalerij tot escaperoom: meer dan 120 initiatieven hebben zich aangemeld voor het project", weet wethouder Sanneke Vermeulen.

In een pand aan de Nieuwe Markt brandt sinds kort weer licht. Het gebouw, dat eerst dienst deed als uitzendbureau, stond lange tijd leeg. Maar nu zitten ondernemers Alisha van Meer en Sandra de Clercq er met hun initiatief ASO Entertainment. "Dit wordt een creatieve ruimte, waarmee we mensen uit de dagelijkse sleur trekken", vertelt Van Meer.

Het tweetal stond eerder op festivals en gaf workshops in een caravan. Nu zitten ze plotseling midden in het centrum. Ze betalen alleen gas, water en licht en mogen in ieder geval tot september gebruikmaken van het gebouw. "Als beginnend ondernemer hadden we dit nooit kunnen betalen. We zijn hier heel blij mee. Dit is een unieke kans om te laten zien wie we zijn."

"We zoeken naar een win-winsituatie."

Ze hebben de plek te danken aan VOLOP, een project dat leegstand tegengaat in Brabantse steden. Het project zorgt ervoor dat lokale initiatieven tijdelijk in lege winkels in het centrum kunnen komen te zitten. Lege winkelstraten moeten zo weer tot leven komen. Dit werd eerder al gedaan in Den Bosch, Oss, Helmond en Waalwijk.

Maruja Gutierrez is eigenaar van VOLOP en leidt het project in Roosendaal. "Ik ga op pad om vastgoedeigenaren van de leegstaande panden te leren kennen, te begrijpen wat hun belang is en ze ervan te overtuigen dat het goed is voor de stad als hun panden niet leeg staan", legt ze uit. "Aan de andere kant kijk ik welke lokale initiatieven er zijn. Die twee verbind ik vervolgens met elkaar." De panden worden zo gevuld en ondernemers krijgen de kans om zichzelf te laten zien.

Hoe dat er precies uit komt te zien, verschilt volgens Gutierrez per geval. "We zoeken naar een win-winsituatie. Sommige ondernemers zoeken bijvoorbeeld iets voor twee maanden. Daar zoek ik dan het juiste pand bij." Ook over de huur worden afspraken gemaakt. "Sommigen gaan bijvoorbeeld meer huur betalen als hun concept aan blijkt te slaan. Anderen betalen alleen gas, water en licht", vertelt de projectleider.

"Dat maakt me een blije wethouder."

Het project is pas net gestart, maar er is nu al grote interesse, weet wethouder Sanneke Vermeulen. "Bij de kick-off hebben we al veel creatieve ideeën gehoord", zegt de wethouder. "Van een escaperoom tot kunstgalerij voor jonge talenten: meer dan 120 initiatieven hebben zich aangemeld. Dat geeft wel aan dat Roosendaal echt enthousiast is."

Normaal gesproken is het zo dat leegstand leidt tot meer leegstand. Het centrum wordt minder aantrekkelijk en dus zoeken mensen een andere plek om heen te gaan. De wethouder hoopt het tij nu te kunnen keren. "Wij bekijken dat sneeuwbaleffect op een positieve manier. Met de tijdelijke initiatieven kunnen we ervoor zorgen dat mensen gestimuleerd worden om ook zoiets te doen."

ASO Entertainment is het eerste initiatief dat dankzij VOLOP in een leeg pand in Roosendaal is getrokken. "Al ruim een week nadat we zijn gestart. Dat maakt me een blije wethouder", zegt Vermeulen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Bijna nergens werden zo veel lege winkels omgetoverd tot woning als in Roosendaal

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.