Bijna nergens werden zo veel lege winkels omgebouwd tot huizen als hier

9 januari 2023 om 20:14 • Aangepast 18 januari 2023 om 09:19
nl
Wat moet je met leegstaande winkels? In Roosendaal weten ze er wel raad mee: afgelopen jaar zijn er 55 leegstaande panden omgetoverd tot huizen. Daardoor staat de stad in de top drie van centra met de sterkst gedaalde leegstand, zelfs boven Amsterdam. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Locatus.

"Ik ben enorm trots dat we op één staan als het gaat om leegstand verminderen", zegt wethouder Sanneke Vermeulen. "Dat doen we natuurlijk goed als Roosendaal." Het geheim van de gemeente? "Ik denk dat toverwoord keuzes durven maken is. Dat is het allerbelangrijkst."

De gemeente heeft sinds 2014 concrete plannen om leegstand tegen te gaan en de binnenstad te verkleinen. "Ik denk dat voor elke gemeente maatwerk nodig is. In Roosendaal zagen we vooral problemen met winkelpanden. We hebben er toen voor gekozen om het winkelsegment naar één plek te krijgen."

De panden die overblijven, krijgen een nieuwe functie. "Door bijvoorbeeld evenementen, horecagelegenheden en woningen neer te zetten, blijf je aantrekkelijk als stad en is het heel fijn wonen in de binnenstad." Zo werd bepaald dat in het voormalige V&D-gebouw 130 appartementen komen. De Doctor Brabersstraat bestaat in de toekomst ook alleen nog maar uit woningen.

"Waar de toonbank stond, is nu onze woonkamer."

Ook van kleinere winkels worden huizen gemaakt. Pieter Priem woont in een van die huizen, midden in het centrum van Roosendaal. "Ik ben er trots op", zegt hij als hij voor het pand staat. "Dit was vroeger een hele glazen pui, nu zie je drie ramen en een voordeur. Waar de toonbank stond, is nu onze woonkamer. Ik ben er onwijs blij mee."

"Je kunt zien dat dit vroeger een winkel was en dat het ook echt een oud pand is."

Pieter heeft er bewust voor gekozen om midden in het centrum te wonen. "Ik krijg van alles mee hier, dat is hartstikke leuk. Je merkt ook dat mensen het onwijs leuk vinden om te zien dat dit nu een huis is. Ik hoor ze er buiten over praten als ik in de keuken zit", lacht hij. Dat zijn huis kort geleden nog een winkel was, maakt het voor hem extra bijzonder. Dikke balken die bij het plafond zitten, heeft Pieter bijvoorbeeld behouden. "Zo kun je mooi zien dat dit vroeger een winkel was en dat het ook echt een oud pand is."

Dat Roosendaal zo goed leegstand tegengaat, vindt Pieter goed om te zien. "Dat maakt de straat weer een stuk gezelliger en leefbaarder."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!