Door het coronavirus is het niet duidelijk hoe carnaval gevierd wordt - en óf het wel gevierd wordt. Sommige organisaties hebben namelijk al besloten dat activiteiten rond de elfde van de elfde en carnaval 2021 niet doorgaan. In dit dossier zetten we alles op een rij voor je.

Artikelen over Carnaval in 2021

September maand van de waarheid voor veel carnavalsverenigingen

Hoe gaat carnaval 2021 er uit zien? Waar op sommige plekken de optocht al afgelast is, wordt voor veel verenigingen september de maand van de waarheid. De gemeenten Helmond, Eindhoven en Den Bosch overleggen begin september met betrokken partijen zoals de horeca en de verenigingen, en ook de drie veiligheidsregio's komen later die maand met meer duidelijkheid. Een ding is duidelijk: een digitale, online versie van carnaval ziet niemand zitten.

C.V. De Pottebroakers uit Geertruidenberg.

Oeteldonk begrijpt wel dat D'n Elfde van d'n Elfde niet doorgaat: 'Dan maar een jaartje overslaan'

Het bericht van de Oeteldonksche Club om dit jaar hun festiviteiten om D'n Elfde van d'n Elfde dit jaar te schrappen verraste bijna niemand. Maar hier en daar klinkt wel teleurstelling. Want 11-11 wordt in Oeteldonk gezien als de de officiële opening van het carnavalsseizoen en trekt de laatste jaren vele duizenden carnavalsvierders naar de Parade. Vanwege corona is dat nu niet te doen en dus is er nu al een streep door gezet.

Begrip voor schrappen 11-11 in Oeteldonk

Carnaval afblazen vanwege corona is nooit besproken: 'Achteraf lijken we misschien wel naïef'

De Brabantse veiligheidsregio’s hebben in februari niet overwogen carnaval af te gelasten of andere maatregelen te nemen vanwege het coronavirus. De nieuwe infectieziekte was toen in Nederland nog bij niemand vastgesteld en amper een gespreksthema. Dat zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s. Volgens deskundigen is carnaval waarschijnlijk een katalysator geweest in de verspreiding van het virus.

Grote drukte tijdens carnaval in Den Bosch. (foto: Henk van Esch)

Veel carnavalsverenigingen denken dat een 'gewone' carnaval volgend jaar onmogelijk is

Veel mensen hebben 13 tot en met 16 februari 2021 al omcirkeld in hun agenda. Dan is het weer carnaval en hiervoor kun je je niet lang genoeg van tevoren vrijplannen. Maar hoe gaat carnaval er na de coronacrisis uitzien? Veel carnavalsverenigingen in Brabant denken daar over na. 35 procent denkt dat mensen 'na corona' niet meer zo onbevangen carnaval zullen vieren omdat ze bang zijn, zo blijkt uit een enquête van Omroep Brabant onder 44 carnavalsverenigingen.

Veel carnavalsverenigingen denken dat een 'gewone' carnaval volgend jaar onmogelijk is