1 op de 3 verkeersdoden droeg geen autogordel, campagne moet ogen openen

19 maart om 08:00 • Aangepast 27 maart om 02:01
nl
Het is met één klik gepiept, maar nog altijd draagt niet iedereen zijn gordel tijdens het rijden. En dat kan je je leven kosten. Want opvallend veel mensen die overlijden bij een auto-ongeluk droegen geen gordel, zo bleek de afgelopen jaren. De provincie komt daarom samen met de politie en het Openbaar Ministerie in actie. Met een nieuwe campagne hopen ze bestuurders wakker te schudden en meer doden te voorkomen.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Jarenlang daalde het aantal verkeersdoden, maar in 2018 en 2019 waren dat er voor het eerst weer meer. De provincie startte daarom een onderzoek om erachter te komen wat de oorzaak daarvan kon zijn. Er waren verschillende uitkomsten, maar een van de opvallendste was het dragen van de gordel. Of beter gezegd, het níet dragen van een veiligheidsgordel. Van alle automobilisten die in 2019 overleden bij een ongeluk, had ruim dertig procent geen gordel om.

Er zijn geen recente cijfers over het aantal dodelijke ongelukken waarbij mensen geen gordel droegen. Maar vorig jaar vielen er in Brabant 140 verkeersdoden en daarmee is onze provincie koploper. "Dat komt niet alleen door het niet dragen van een gordel", legt gedeputeerde Stijn Smeulders uit. "Ook de afleiding door de smartphone veroorzaakt ongelukken. Bovendien is het almaar drukker op de weg."

"Deze cijfers wegen zo zwaar dat we nu actie ondernemen."

Hij ziet genoeg reden om een nieuwe campagne te starten die zich richt op het dragen van de autogordel. "We denken niet dat 2019 een bijzonder jaar was. Ook nu nog zullen veel mensen geen gordel dragen. En dit vonden we zo’n zwaarwegende cijfers, dat we nu actie ondernemen."

In parkeergarages, bij benzinestations, in bushokjes en op andere plekken langs de weg zie je vanaf nu iedere keer dezelfde boodschap langskomen: ‘Eén klik, twee keer zo veilig'. Want draag je een gordel in de auto, dan is de kans twee keer zo groot dat je een ongeluk overleeft, onderzocht de stichting verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV).

Als je voorin de auto een driepuntsgordel draagt, neemt de kans op ernstig letsel of een dodelijk ongeluk met 60 procent af. Zit je op de achterbank in de auto met de gordel om? Dan heb je 44 procent meer kans om een ongeluk te overleven.

"Die slimme camera's kunnen hiervoor ook prima gebruikt worden."

De provincie streeft al tien jaar lang naar nul verkeersslachtoffers. Daarvoor werden eerder al (landelijke) campagnes in het leven geroepen als: ‘Ik rij MONO’ en ‘Ben je Bob, zeg het hardop’. Die campagnes werken volgens de provincie goed, maar dat is wel een kwestie van een lange adem. "Het heeft ook jaren geduurd voordat de Bob-campagne werd omarmd", verklaart Smeulders.

Verkeersdeskundige Ruud Hornman denkt ook dat de gordelcampagne mensen bewust zal maken. Hij vraagt zich alleen af of er niet meer gedaan kan worden aan de handhaving. "We hebben tegenwoordig slimme camera’s die registreren of mensen met hun telefoon bezig zijn in de auto. Die camera's zijn met wat aanpassing van de software prima te gebruiken om te zien of iemand een gordel om heeft", legt hij uit. "Zo wordt de pakkans groter en zullen mensen eerder hun gordel om doen."

Stijn Smeulders moet bekennen dat hij niet weet of dat inderdaad een mogelijkheid is. "Maar reken maar dat we ook beter gaan handhaven."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Dit zijn de opvallendste uitkomsten van het onderzoek dat de provincie deed naar verkeersdoden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!