Molenaar is woest dat bedrijfshallen mogen uitbreiden bij eeuwenoude molen

27 maart om 13:32 • Aangepast 9 april om 02:00
nl
Molenaar Geert van Stekelenburg uit Asten is woest. De Raad van State heeft woensdag bekendgemaakt dat de uitbreiding van bedrijfshallen bij zijn 500 jaar oude familiemolen gewoon mag doorgaan. De molenaar is bang dat de wind rondom zijn molen flink zal verslechteren door de bouw. Zijn opa maalde er al in 1894.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De molenaar was naar de Raad van state gestapt om de bouw tegen te houden. Hij is bang dat de wind rondom zijn molen flink zal verslechteren, maar volgens de Raad van State is dat niet gebleken. De bouw mag doorgaan, tot woede van de molenaar.

De Oostenwind is een 500 jaar oude molen en rijksmonument. Molenaar Geert van Stekelenburg moet er niet aan denken om zijn familiemolen te moeten sluiten. Het is een standerdmolen die al veel heeft overleefd. Hij is twee keer omgevallen en een keertje afgebrand. Van Stekelenburg heeft er een emotionele band mee. “Maar het is ook een mooi monument voor Asten.”

De uitbreiding van een bedrijfshal met een gebouw tot 12 meter hoog is funest, zegt de molenaar. De wind rondom de molen is al heel erg slecht. De molen staat weliswaar vrij, maar door de gebouwen in de omgeving is de wind erg vlagerig. Daardoor heeft de molen al meerdere restauraties moeten ondergaan. “Een standerdmolen is erg kwetsbaar en kan deze windvlagen niet aan.”

De omgeving van de Oostenwind is een van de slechtste zogeheten 'molenbiotopen' van Brabant. Nog 48 andere molens in Brabant hebben last van slechte wind.

"Een molen moet kunnen draaien, anders raakt hij in verval"

Overigens zijn de restauraties bij de Oostenwind allemaal welwillend door de gemeente Asten betaald, maar er wordt, volgens Van Stekelenburg, onvoldoende rekening gehouden met de omgeving van de molen. “Dat is ook onderdeel van het monument. Een molen moet kunnen draaien, anders raakt hij in verval.” Een suggestie om een elektrische motor in de molen aan te brengen komt in de buurt van ‘cultuurbarbarisme’, vindt de molenaar.

Van Stekelenburg stapte eerst naar de rechter in Den Bosch. Die zaak verloor hij. Maar dat de molenaars van ’t Nupke in Geldrop voor diezelfde rechtbank wel wonnen, gaf hem goede moed. Ook in Geldrop wordt gebouwd en wordt gevreesd voor de windvang van de molen. Maar bij de Raad van State ging het voor beide molens mis. Die haalde een streep door de winst van ’t Nupke en geeft nu ook de molenaar van Oostenwind ongelijk.

"Alsof je bij een kasteel een fabriekshal neerzet"

Volgens de Raad van State blijkt uit een rapport dat het wel mee gaat vallen met de gevolgen van de bouw voor de windvang van de molen. Dat rapport is goed onderbouwd. En daar mocht de gemeente bij het verlenen van de omgevingsvergunning vanuit gaan, stelt de Raad van State in de uitspraak.

Dit argument schiet bij molenaar Van Stekelenburg in het verkeerde keelgat. "Alle deskundigheid van mensen die dagelijks op een molen staan, wordt in de prullenbak gegooid. De makers van het rapport zijn nooit bij mij op de molen geweest. De rechter heeft geen oog voor praktijkervaring. Dat is erg frustrerend," aldus een boze Van Stekelenburg.

De molenaar weet niet hoe het verder moet met zijn molen. "Ik woon ernaast, ik kijk er elke dag naar. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om de molen te laten aftakelen." Maar de animo is er wel af bij de molenaar. "Ik sta elke woensdag- en zaterdagmiddag te draaien. Ik steek er veel tijd in. Dat doe ik ook voor de gemeenschap. En dan krijg ik dit als dank. Daar word ik erg boos van. Dit is een laatmiddeleeuws monument. Alsof je een fabriekshal bij een kasteel neerzet."

OOK DE MOEITE WAARD:

Deze molens hebben last van 'slechte wind' en dat komt door nieuwbouw

Molens in gevaar: Minder draaien of met motor moet ook kunnen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!