Alleswinnaar Marianne Vos maakt niet alleen indruk op de fiets

28 maart om 16:02 • Aangepast 9 april om 02:00
nl
Olympisch-, wereld- en Europees kampioen op de weg, winnares van bekende klassiekers én van etappes in grote rondes. Wat heeft wielrenster Marianne Vos (36) uit Babyloniënbroek eigenlijk niet gewonnen? Haar overwinning in Dwars door Vlaanderen woensdag was haar 250ste overwinning op de weg. “Voor de buitenwacht lijkt het vanzelfsprekend dat Marianne wint, maar zelf ziet ze dat niet zo", zegt manager Rutger Tijssen van Team Visma | Lease a Bike.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

"Haar blijdschap na iedere overwinning is oprecht”, weet de manager. Tijssen werkt sinds anderhalf jaar met Marianne Vos. Hij noemt haar een voorbeeld binnen de topsport. “Wij als ploeg weten welke trainingsarbeid ze verricht, het is bij haar nooit another day at the office. Ze is vaak perfectionistisch met de sport bezig. Marianne is gretig en ziet iedere overwinning als iets bijzonders en niet als wéér een winst.”

"Marianne is beschaafd en altijd respectvol."

De manager is niet alleen onder de indruk van de prestaties van de wielertopper. “Als ik haar als persoon mag omschrijven, dan noem ik haar super. Ze is zo beschaafd en altijd respectvol naar de mensen om haar heen. Oprechtheid en eerlijkheid zijn veel waard. Het is erg fijn om met haar te werken.”

"Een topsporter met een echte vechtersmentaliteit."

Voormalig wereldtopper Leontien van Moorsel heeft bewondering voor de mentale weerbaarheid van Vos. "Als je alles al hebt gewonnen, zou je kunnen denken aan stoppen bij fysieke tegenslagen. Marianne heeft hele periodes gefietst dat ze eigenlijk maar kracht had in één been. Nu ze weer volledig fit is, zie je hoe ontzettend sterk ze is. Dat telkens weer terug knokken, maakt haar prestaties nog groter. Een topsporter met een echte vechtersmentaliteit, ik ben trots op haar."

Ze noemt Vos één van de atleten die voor de toenemende populariteit van het vrouwenwielrennen hebben gezorgd. "De sport leeft steeds meer en komt veel meer op televisie dan vroeger. Dat komt mede door Marianne, maar eigenlijk hebben we in de afgelopen generaties telkens echte wereldtoppers gehad. De huidige generatie doet het ook goed. We zijn in Nederland verwend met zoveel kwalitatief goede wielrensters."

"Ze is de beste wielrenster aller tijden."

Esther Vroegh werkte jarenlang samen met Vos. Meer dan tien jaar organiseerde ze het Marianne Vos Wielerfestival. "Ik zat onlangs aan tafel met mensen uit de wielrennerij en samen waren we het erover eens dat Marianne de beste wielrenster aller tijden is. Ze heeft alles gewonnen wat je kunt winnen en dat bereikt ze door haar ijzeren discipline."

Ze noemt haar provinciegenote één van de meest bijzondere sporters die ze kent. "Marianne is erg intelligent, leest veel en weet wat er speelt. Ze is daarnaast erg attent. Voor de wielersport is ze een ideaal uithangbord. Naast dat ze geweldig hard kan fietsen, blijft ze bescheiden. Tijdens ons event bijvoorbeeld zag ik commerciële kansen, maar Marianne wilde het laagdrempelig houden. Het moest voor iedereen zijn, bijvoorbeeld ook voor mensen met een beperking."

"Er waren jaren dat er 1600 mensen op het event afkwamen. Die wilden natuurlijk graag met Marianne op de foto. En wat denk je, ze nam voor iedereen de tijd, hoe koud het ook was. En dat midden in het wielerseizoen. Dat zegt iets over de persoon Marianne, die verre van egoïstisch is."

Met haar winst in Dwars door Vlaanderen bereikte Marianne Vos een bijzondere mijlpaal

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!