Soap tussen campingbewoners en gemeente duurt voort: 'Ze zijn corrupt'

11 april om 20:00 • Aangepast 19 april om 02:10
nl
Na een jaar is het nog steeds oorlog tussen de gemeente Baarle-Nassau en een echtpaar dat illegaal op een vakantiepark zou wonen. Het stel vindt dat ze oneerlijk behandeld wordt en heeft al meer dan 1000 Woo-verzoeken bij de gemeente ingediend om dat te bewijzen. Maar ondanks een uitspraak van de rechter en een heleboel dwangsommen, beantwoordt de gemeente die verzoeken niet. Ondertussen voelt het stel zich behandeld als criminelen. “Dit is gewoon burgertje pesten”, zegt Tiny van Laarhoven.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Zij en haar man Ruud zijn inmiddels goed ziek van het getouwtrek. Ze wonen sinds de coronacrisis permanent op Parc de Kievit, maar dat mag volgens de gemeente niet. Omdat ze niet de enige permanente bewoners zijn, besloten ze om zogenaamde Woo-verzoeken in te dienen. Daarmee krijgen burgers inzicht in keuzes van de overheid en de gemeente is verplicht om die verzoeken te beantwoorden.

Het stel wil anderen absoluut niet van het park jagen, maar wil wel aantonen dat de gemeente willekeur gebruikt bij het toestaan van permanente bewoning. Vorig jaar dienden Ruud en Tiny meer dan 900 verzoeken in. Die gingen over specifieke huizen op het vakantiepark, zoals afspraken tussen eigenaren en de gemeente. Omdat die niet werden beantwoord, tikte de rechter de gemeente op de vingers.

"Het kan niet zo zijn dat de ene mag blijven zitten en wij eraf gebonjourd worden."

Ondertussen liet de burgemeester vorig jaar in een raadsvergadering doorschemeren dat er 177 mensen permanent op twee parken wonen. Aan hen is volgens de gemeente twintig jaar geleden een inschrijving ‘gegund’. Dat kon toen door middel van een landelijke gedoogregeling. Iedereen waar toen een uitzondering voor is gemaakt, mag volgens een woordvoerder van de gemeente levenslang op de vakantieparken blijven wonen.

Maar Ruud en Tiny vertrouwen het niet. Ze denken dat er sprake is van vriendjespolitiek. "Het kan niet zo zijn dat de ene mag blijven zitten, omdat die goed op kan schieten met een ambtenaar en wij eraf gebonjourd worden”, zegt Tiny. Daarom dienden ze dit jaar nog eens 291 verzoeken in.

Maar de gemeente vindt dat Ruud en Tiny misbruik maken van de regeling en weigert nog steeds te reageren. Ze is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. "Om een boete te voorkomen, hebben we de lijn doorgetrokken en ook de nieuwe verzoeken beoordeeld als misbruik maken van de wet", legt woordvoerder Jeroen Leemans uit.

Hoewel ze het er niet mee eens zijn, woont het echtpaar ondertussen op een ander adres. Ze huren een appartement in Zuid-Limburg en verblijven alleen in de zomermaanden op het vakantiepark. Je zou denken dat de problemen daarmee opgelost zijn, maar volgens de gemeente woont het stel nog steeds illegaal in Baarle-Nassau.

"We vermoeden dat er heel veel corruptie in het spel is."

“Ze geloven ons niet", zegt Tiny. "Inspecteurs zijn vijf keer langs geweest in Limburg. Volgens hen is het appartement, met gewoon twee slaapkamers, niet groot genoeg voor ons om in te wonen.” Het stel heeft inmiddels een boete van 20.000 euro gekregen, maar heeft daar ook beroep tegen aangetekend. Tiny: “Dit is gewoon burgertje pesten. Waarschijnlijk om ons terug te pakken omdat de gemeente zelf straks allemaal dwangsommen van de rechtbank moet betalen.”

Volgens de gemeentewoordvoerder is er zorgvuldig naar de woonsituatie gekeken. "Dat zijn controleurs die namens de overheid werken. Die trekken conclusies en ik kan daar niks anders van maken", zegt Leemans.

Ruud en Tiny denken dat de gemeente een vies spelletje speelt en willen hoe dan ook de onderste steen boven krijgen. Daarom gaan ze volgende week een verzoek doen aan de gemeenteraad voor een integriteitsonderzoek. “We geven niet op, want we vermoeden dat er heel veel corruptie in het spel is”, besluit Tiny.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Vorig jaar stond de teller van het aantal Woo-verzoeken dat het stel indiende op 900

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!