Video

Keano (12) heeft al een fatbike, maar niet voor zijn verkeersexamen

16 april om 19:00 • Aangepast zaterdag om 02:03
nl
Fatbikes zijn dit jaar niet toegestaan op het verkeersexamen voor scholieren. "Heel vervelend, zo'n fatbike is heel fijn", zegt een balende Keano (12). Ondanks de stromende regen deden 280 kinderen uit groep 7 dinsdag examen in Valkenswaard. Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen door heel Nederland doen vanaf april praktijkexamen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Het is niet veilig, maar het ligt eraan op welk stand je hem zet", vervolgt Keano, die voor de gelegenheid op een normale fiets moest. "Ik fiets heel veilig, dus ik denk dat ik het examen wel heb gehaald. Als ik thuis ben ga ik meteen weer op de fatbike", lacht hij.

Dikke banden
Een fatbike is een combinatie tussen een e-bike en een mountainbike. Deze fiets staat bekend om z'n stoere uiterlijk en dikke banden, maar ook vanwege overlast. Op sommige middelbare scholen barst het van deze fietsen en veel zijn er opgevoerd.

Zelfs op de basisschool kom je de peperdure fiets al hier en daar tegen. "Dat vind ik een heel jonge leeftijd", vertelt leerkracht Romée Hermans van groep 6/7 van basisschool De Grasspriet.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het praktisch verkeersexamen. "Hoge snelheden kunnen leiden tot gevaarlijke situaties", zegt directeur Evert-Jan Hulshof. VVN ziet de fatbike niet als een geschikt voertuig voor het examen.

Makkelijker opvoeren
Elektrische fietsen zijn wel toegestaan op het examen. "De fatbike kan makkelijker worden opgevoerd dan de e-bike. Daarom is het dus veel gevaarlijker", legt Johan Heijnemans van de Valkenswaardse afdeling van VVN uit. Leerlingen moet hun e-bike voor het examen wel in een lage versnelling houden.

De 11-jarige Sem doet examen op een normale e-bike. "Het gaat iets sneller en is makkelijker fietsen. Fatbikes kun je veel makkelijker opvoeren en gaan nog sneller." Hij zou zelf wel zo'n dikke fiets willen. "Je kunt nog sneller, je kan iemand mee achterop nemen en ze zijn mooi."

Een fatbike (archieffoto: ANP)
Een fatbike (archieffoto: ANP)

"Ik snap het wel. Het is een beetje onveilig, want ze gaan best hard", vertelt de 10-jarige Jordynn. Ze zou zelf geen fatbike willen. "Een normale fiets vind ik ook gewoon fijn." Haar examen ging goed. "Ik vond het wel een beetje spannend."

De fatbike ligt al langer onder vuur. De fietsen worden opgevoerd en zorgen voor overlast. Rollerbanken moeten helpen bij het voorkomen van ernstige ongelukken met fietsers die volgens de politie hand in hand gaan met de opmars van elektrische voertuigen.

DIT VINDT JE OOK INTERESSANT:

Te snelle fatbikes en speedpedelecs vallen door de mand met deze rollenbank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!