Dit is waarom 3 burgemeesters brief tegen antisemitisme niet ondertekenen

29 april om 20:27 • Aangepast 8 mei om 02:02
nl
Bijna alle burgemeesters in ons land hebben een open brief ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen opkomend antisemitisme. Maar drie burgemeesters uit Brabant zagen geen reden om hun naam onder die brief te zetten. Zij hebben moeite met de vorm van een open brief en laten weten dat ze zich op hun eigen manier willen uitspreken tegen elke vorm discriminatie. "Een speech past meer bij mij."
Profielfoto van Danique PalsProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door
Danique Pals & Hans Janssen

In de open brief staat onder meer dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit is weggeweest. "Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven", staat in de brief.

"Een tekening van Adolf Hitler met een pistool erbij."

De aanleiding voor de brief is het toenemende antisemitisme online, op straat, in de klas, bij de sportvereniging en op universiteiten en hogescholen. In de brief wordt een voorbeeld genoemd: "Enkele weken na 7 oktober kreeg een Joods kind van een van zijn niet-Joodse klasgenootjes een tekening mee naar huis. Daarop stond Adolf Hitler getekend met een pistool erbij."

Joden, over de hele wereld, hebben het sindsdien zwaar te verduren. Dit is het gevolg van de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober 2023, waarbij in één dag ruim duizend mensen in Israël werden omgebracht, en de reactie daarop van het Israëlische leger in Gaza. Bij deze tegenzet zijn inmiddels tienduizenden Palestijnen omgekomen.

Vanwege de toenemende angst in de Joodse samenleving kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vergaande maatregelen aan rond de Dodenherdenking, zaterdag op de Dam. Bij het Nationaal Monument Kamp Vught wordt op 4 mei ook een Dodenherdenking gehouden, extra maatregelen zijn daar niet nodig.

Enkele dagen na Halsema's besluit kwamen de burgemeesters met de open brief. Hij werd ondertekend door 331 burgemeesters. In Nederland hebben we 342 gemeenten en dus er zijn er elf die de brief niet hebben ondertekend. Daar zitten ook drie Brabantse burgemeesters bij.

"Een speech past meer bij mij."

Michiel van Veen, burgemeester van Gemert-Bakel, is een van hen. Hij laat weten dat hij de brief niet heeft ondertekend, omdat hij er niet achter staat. "Het past niet bij mij als burgemeester om zo'n algemene brief te ondertekenen. Er is geen specifieke reden waarom ik niet heb ondertekend", vertelt hij. "Op 4 mei tijdens de Dodenherdenking sta ik hier op het plein en dan geef ik een speech. Dat past meer bij mij."

De burgemeester van Someren, Dilia Blok, heeft evenmin haar naam onder de brief laten plaatsen. Ze laat via de woordvoerder van de gemeente weten wel te verafschuwen wat er op dit moment in de wereld en in Nederland gebeurt: "De burgemeester maakt zich grote zorgen over het opkomende antisemitisme."

Blok wil zich daar op haar eigen manier tegen uitspreken en dus niet via de open brief. "De burgemeester staat voor haar eigen handelen en woorden, die zij hierover in de aanloop naar en tijdens de Nationale Herdenking in Someren op 4 mei zal uitspreken", legt de woordvoerder uit.

"De burgemeester voelt zich niet verbonden met de open brief."

Arinda Callewaert, burgemeester van de gemeente Bergeijk, ondertekende de open brief ook niet. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat Callewaert tegen iedere vorm van discriminatie is en dus ook tegen antisemitisme. "Maar ze voelt zich als burgemeester van Bergeijk niet verbonden met de manier waarop er via een open brief uiting wordt gegeven aan dit standpunt", zo zegt de woordvoerder.

Dodenherdenking bij Omroep Brabant

Omroep Brabant zendt op 4 mei om acht uur ‘s avonds de Dodenherdenking en kranslegging op de Dam uit. Voorafgaand is er een programma over de Dodenherdenking bij Nationaal Monument Kamp Vught, die 's middags is gehouden. In de reportage is aandacht voor burgemeester Roderick van de Mortel van Vught. We lopen met hem naar de fusilladeplaats waar zijn neef Joost van de Mortel is geëxecuteerd na gevangenschap in Kamp Vught. Presentator van de uitzending is Theo Verbruggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!