Politie extra scherp bij Dodenherdenking Vught, maar geen extra maatregelen

19 april om 13:58 • Aangepast 4 mei om 02:06
nl
Nationaal Monument Kamp Vught treft geen extra veiligheidsmaatregelen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Ook de politie ziet nog geen reden voor aanvullende maatregelen, maar zegt wel dat ze 'extra scherp' is. Ze verwacht geen acties uit pro-Palestijnse hoek.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Kamp Vught overlegt ieder jaar met de politie om te zorgen dat alles veilig verloopt tijdens de Dodenherdenking. Volgens Kamp Vught is er dit jaar wel iets eerder contact geweest dan normaal gesproken, maar is alsnog besloten dat extra maatregelen niet nodig zijn.

“Sinds oktober hebben wij eigenlijk geen dreigementen of alarmerende signalen gehad”, zegt een woordvoerder van Kamp Vught. De politie zegt 'extra scherp te zijn' voor en tijdens de herdenking, maar ziet nog geen reden voor extra maatregelen.

Er worden op 4 mei zo'n zevenhonderd mensen verwacht bij de herdenking in Kamp Vught. Vanaf zes uur 's middags zendt Omroep Brabant een speciaal programma uit rond de herdenking.

Vrijdag werd bekend dat de Nationale Herdenking op de Amsterdamse Dam wel maatregelen neemt. Zo mogen maximaal 10.000 mensen het plein op, zijn borden, vlaggen of versterkers verboden en moet iedereen gefouilleerd worden. Amsterdam vreest spontane protestacties en verstoringen.

Sindsdien volgen ook andere gemeentes in het land met extra voorzorgsmaatregelen. De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee hebben overigens aangegeven niet van plan te zijn om demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking.

Kamp Vught
Vanuit kamp Vught werden 12.000 Joden doorgevoerd naar vernietigingskampen. Daarnaast werden in Vught ook veel politieke gevangenen en verzetsmensen opgesloten.

LEES OOK:

Joost werd geëxecuteerd bij Kamp Vught, nu is hij vereeuwigd in animaties

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!