Omroep Brabant
icoon van een stembiljet

Gemeenteraadsverkiezingen

klein logo van Omroep Brabant

2022

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In Brabant doen bij deze verkiezingen 51 gemeenten mee. Omroep Brabant sprak met één inwoner per gemeente. Welke thema's vinden zij belangrijk in hun gemeente? Waar laten ze hun stem door bepalen? En wat maakt hun gemeente zo fijn, of wat juist niet? Bekijk de foto's en lees de verhalen.

Moerdijk

Marion Sonder

57Mede-eigenaresse Hongaarse delicatessezaak

Ik wil het liefst stemmen op een vrouw uit het dorp, maar ik heb mezelf er nog niet goed genoeg in verdiept. Verder spelen lokale thema's een belangrijke rol in mijn keuze.

De zorg in de gemeente is daar een voorbeeld van. Na het overlijden van de huisarts in ons dorp is de zorg een stuk minder direct. De huisarts kwam altijd bij de mensen thuis. Nu moeten we een dorp verderop zijn en is de zorg een stuk minder direct. Ik weet niet of daar direct een oplossing voor is, maar ik mis het wel.

Ik ben een echt buitenmens dus ik geniet van de groene gemeente waar ik in woon. De gemeente kan, om dat groen te verbeteren, meer afvalbakken plaatsen. Het is geregeld een rotzooi in de natuur als ik buiten loop. Toch moet er vooral iets gebeuren met de mentaliteit van mensen om het schoon te houden. Dat kan de gemeente proberen, maar het zit grotendeels in de opvoeding denk ik.

afbeelding van Marion Sonder uit de gemeente Moerdijk

Oirschot

Ruud Merks

71Voormalig programmanager ASML

Democratie is een groot goed, dus ik ga stemmen. Ik ben vroeger betrokken geweest bij Sociaal Progressief Oirschot, maar ik vond politiek best ingewikkeld in een gemeente die gedomineerd wordt door het CDA. Ik laat me leiden door lokale thema's en kijk naar wat partijen waargemaakt hebben van hun beloftes. Neem nou gemeenschapshuis de Enck. Alle partijen wilden dat behouden, maar uiteindelijk lieten ze het vallen als een baksteen.

Er moet in Oirschot veel veranderen. Burgemeester en wethouders moeten af van hun regentenmentaliteit. De gemeenteraad is de baas en die moet veel kritischer worden. Ik heb wel eens het gevoel dat sommige fracties meer belangengroepen zijn dan vertegenwoordigers van de hele bevolking. Ze moeten ook beter handhaven tegen mensen die regels overtreden. Ik heb wel eens de indruk dat de gemeente bang is voor schadeclaims van inwoners met veel geld en dure advocaten.

Zelf heb ik actiegevoerd omdat een wethouder dacht dat hij van een oude toren in Middelbeers een attractie kon maken. Na een oproep kwamen er tweehonderd mensen protesteren. We hebben uiteindelijk gewonnen. Het kan wel, als je als inwoners maar aan de bel trekt.

afbeelding van Ruud Merks uit de gemeente Oirschot

Hilvarenbeek

Meike Roberts

30Eigenaresse dansschool

Ik voel me heel erg op mijn gemak in Hilvarenbeek. Er is veel levendigheid en er zijn veel activiteiten. Ik ben zelf ook heel actief in de gemeente zowel voor werk als vrijwilligerswerk. Misschien dat ik me daardoor ook meer betrokken voel.

Het moet hier ook levendig blijven. Ik vind kunst, cultuur en erfgoed heel belangrijk. Het zorgt voor beleving, horeca, activiteiten, mensen en bezigheden. Het brengt gewoon echt een fijne sfeer in de gemeente. Dat is dus zeker een thema waar ik mijn keuze op bepaal.

afbeelding van Meike Roberts uit de gemeente Hilvarenbeek

Steenbergen

Harold van Peer

37Beheerder Facebookpagina Burgerbeweging Steenbergen

Ik woon in een fijne gemeente omdat het erg centraal ligt. Zo ben ik binnen korte tijd in Antwerpen. Ik houd de gemeentepolitiek in Steenbergen nauwlettend in de gaten omdat ik dit belangrijk vind.

Zelf stem ik op de lokale partij 'Progressief Samenwerken'. Zij komen op voor de minima en ik vind sociaal beleid erg belangrijk. Een verbeterpunt voor de gemeenteraad is volgens mij investeren in een nieuwe rondweg. Het is vaak erg druk in de omgeving van Steenbergen dus dit lijkt me een goede oplossing. Ook mag de gemeente van mij weer een jaarmarkt organiseren.

afbeelding van Harold van Peer uit de gemeente Steenbergen

Den Bosch

Nik Hoogstraten

32Oprichter stichting Raket

Ik woon heerlijk in Den Bosch, samen met mijn kat. Het is een soort groot dorp met een mooi sociaal leven en terrasjes. De creativiteit spat eruit. En de Binnendieze natuurlijk. Met mijn stichting Raket zet ik mij in voor mensen die net als ik leven met een beperking. Door corona heb ik minder projecten kunnen doen. Het zou mooi zijn als meer bedrijven me daarbij kunnen helpen.

Ik zou heel graag willen dat Den Bosch in de toekomst nog veel inclusiever gaat worden. Grote organisaties en bedrijven moeten meer mensen die een beperking hebben in dienst nemen en niet alleen als vrijwilliger laten werken. Daar zou de gemeente ook meer aan kunnen doen. Daarnaast vind ik klimaatverandering ook een heel belangrijk onderwerp bij het bepalen van mijn stem bij de verkiezingen. Ik neig nu naar D66.

afbeelding van Nik Hoogstraten uit de gemeente Den Bosch

Sylvie van Deursen

Valkenswaard

49Eigenaar tussenschoolse opvang/Prins Carnaval

Als je je ergens mee wil bemoeien moet je gaan stemmen. Landelijk gebruik ik altijd de kieswijzer, lokaal stem ik op mijn zoon. Die zit in de gemeenteraad voor Samen Jong Valkenswaard. Dat is niet alleen maar omdat het mijn zoon is. Ik vind in het algemeen dat een gemeenteraad aandacht moet hebben voor de jeugd. Ik merk gelukkig dat die zich ook steeds meer in de discussie mengt.

Het is bij ons aan de keukentafel begonnen. We hebben toen gezegd: als je ergens commentaar op hebt moet je er ook iets aan doen. Toen heeft mijn zoon zich aangesloten bij een politieke partij. Ik merk dat jongeren vol zitten met ideeën, daar hoef ik als moeder weinig aan te doen. Ze stellen het wel op prijs als ze gesteund worden.

Een ander belangrijk thema in Valkenswaard is de toekomst van het Eurocircuit. Het zou mooi zijn als daar weer de evenementen terug kunnen komen en dat het weer net zo gezellig wordt als vroeger. Wat ik zie is dat Valkenswaard steeds groter wordt. Ik hoop dat dat niet ten koste gaat van de gezellige sfeer in het dorp.

afbeelding van Valkenswaard uit de gemeente Sylvie van Deursen

Cranendonck

Mat van der Heijden

72Voorzitter VVV/bestuurslid Bivakonderwijs

Ik kom uit een arbeidersgezin in Zuid-Limburg. Hier ligt de basis van mijn denken. Ik heb mijn hele leven links gestemd. Het vaakst PvdA. Bij de gemeenteraad ligt dat anders. Ik ken best wel veel raadsleden in Cranendonck en de partijen proberen goed samen te werken. Meestal kom ik uit bij een bekende in wie ik veel vertrouwen heb en waarvan ik weet dat de persoon in kwestie zich daadwerkelijk voldoende zal inzetten.

In de gemeente Cranendonck gaat het vooral over het azc in Budel. Dat leidt tot tweespalt. Ik ben een groot voorstander van adequate hulp aan mensen in nood. We hebben het goed in ons land. Helaas worden er veel populistische opmerkingen gemaakt (op de sociale media) die ertoe leiden dat het draagvlak voor het azc schijnbaar verkleint. De mensen die achter de opvang staan die hoor je niet of nauwelijks.

Belangrijke andere thema's voor mij zijn passende woningen voor iedereen en dat de lokale onderwijsfaciliteiten behouden blijven. De gemeente moet burgerinitiatieven meer faciliteren. Vrijwilligerswerk moet maximaal ondersteund en aangemoedigd worden. Ambtenaren moeten meer klantgericht denken.

afbeelding van Mat van der Heijden uit de gemeente Cranendonck

Oss

Tonny van Erp

71Gepensioneerd leerkracht en lid dorpsraad

Van huis uit heb ik meegekregen dat je je stemrecht gebruikt en als katholiek stemde je op de KVP. Als er geen gekke dingen gebeuren dan stem ik nu ook weer CDA.

Ruim elf jaar geleden ben ik in de Dorpsraad van Geffen gestapt om de leefbaarheid van Geffen te verbeteren. Niet alleen als het over wegen en stenen gaat maar ook over gezelligheid. Bijvoorbeeld door bij te dragen met subsidies aan verenigingen en organisaties.

De Geffenaar dienen is voor mij belangrijker dan de partijpolitiek. Ik heb moeite met de houding van raadsleden. Tijdens de raadsvergadering staan ze fel tegenover elkaar en na de vergadering gezellig naast elkaar. Ik wil graag iets betekenen voor Geffen, maar wel open en eerlijk en niet met twee gezichten.

De contacten met de gemeente Oss zijn erg goed. We worden serieus genomen door B en W en de ambtenaren. Dat heb ik ook gemerkt bij de vernieuwing van het dorpshart van Geffen waar ik bij betrokken was. Bij de verkiezingen zijn er vier Geffense kandidaten voor de raad. Maar als ik straks vragen of problemen heb dan stap ik eerst naar de dorpsraad.

afbeelding van Tonny van Erp uit de gemeente Oss

Waalwijk

Angela Frijters

47Leidinggevende van stichting

Ik denk dat de gemeente bereidwillig is om voor dieren dingen te regelen. Ze zijn nu bezig om veel losloopgebieden voor honden te creëren. Ze doen dat alleen in woonwijken die heel erg op kinderen gericht zijn, maar ze zouden daarvoor andere gebieden moeten zoeken. De ouders van die kinderen vinden namelijk dat het groen van hun kinderen wordt afgenomen.

Ik hoop dat de gemeente het groen in de gemeente blijft respecteren. Dat niet al het nog vrije groen bebouwd wordt, maar dat ze ook kijken naar de mogelijkheden met industrie. Eerst lege panden oplappen voordat je weer iets nieuws begint. Ze moeten daarentegen wel zorgen voor meer woningen. Zodat mensen in de gemeente Waalwijk niet eerst vijftien jaar moeten wachten.

afbeelding van Angela Frijters uit de gemeente Waalwijk

Bernheze

Iris Koekkoek

50Eigenaar Maashorst Makelaardij

Ik weet nog niet op wie ik stem. Bij het bepalen van mijn stem kijk ik natuurlijk eerst naar de woonparagraaf. Op alle fronten moet er veel gebeuren, niet alleen voor starters. Er zijn vooral in Nistelrode veel ouderen die graag kleiner willen wonen, bijvoorbeeld in een bungalow. Dat aanbod is er gewoon niet en dus kunnen anderen ook niet naar hun huizen doorstromen. Bernheze doet wel aan nieuwbouw maar het gaat traag. In Heesch is er bijvoorbeeld veel meer gebouwd. En innovatieve plannen zoals houtskeletbouw dat doen ze hier niet.

Nistelrode is een fijn dorp, niet te groot en niet te klein waar iedereen voor elkaar klaarstaat. Mooie groene omgeving en goed bereikbaar ook, vandaar dat veel jonge gezinnen uit de randstad deze kant op willen komen. De verkeersveiligheid is wel een probleem. Er rijden veel te veel vrachtwagens en trekkers door Nistelrode. Dat vind ik als moeder van twee kinderen niet prettig.

afbeelding van Iris Koekkoek uit de gemeente Bernheze

Woensdrecht

Marc van Leijenhorst

54Voorzitter ondernemersvereniging

Ik ga altijd stemmen, omdat ik dat als een plicht zie. Binnen de gemeentepolitiek vind ik het thema leefbaarheid erg belangrijk. Dus dat een gemeente ook de gezamenlijke belangen van inwoners en ondernemers behartigd voor een toekomstbestendig en sterk dorp.

Door het plan voor een supermarkt buiten de dorpskern van Putte, heeft mijn vertrouwen in de gemeentepolitiek een flinke deuk opgelopen. Het is bewezen dat dergelijke initiatieven schadelijk zijn voor de leefbaarheid en het gaat ook tegen vastgelegde afspraken in. Dit plan is niet in het belang van inwoners en ondernemers.

Als voorzitter van de ondernemersvereniging blijf ik in gesprek met de gemeente om te zorgen dat de leefbaarheid in Woensdrecht beschermd wordt en de gemeente haar afspraken nakomt.

afbeelding van Marc van Leijenhorst uit de gemeente Woensdrecht

Heeze-Leende

Maria Giebels

39Wandelcoach

Ik kijk naar landelijke thema's omdat voor mijn gevoel de dienst wordt uitgemaakt in Den Haag. Voor mij zijn zorg en welzijn en verkeersveiligheid belangrijke thema's. Ik hoop dat al die infrastructuurplannen in onze gemeente eindelijk eens worden uitgevoerd. Persoonlijk heb ik problemen met het leerlingenvervoer van kinderen die het bijzonder onderwijs bezoeken. Ik hoop dat dat de verantwoordelijkheid wordt van de gemeente en niet meer wordt uitbesteed. En ik hoop dat de samenwerking in de zorg en de scholen meer gestalte krijgt.

De gemeenteraad is voor mij een ver-van-mijn-bedshow. Ik heb wel goed contact met ambtenaren, bijvoorbeeld die verantwoordelijk zijn voor de wegomleggingen in Sterksel, of die verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg. Ook heb ik soms contact met de wijkagenten. Ze zijn allemaal gemakkelijk bereikbaar en hebben een luisterend oor. Als ik mijn problemen zou voorleggen aan een politieke partij, dan ben ik nummer 365 in de rij.

Ik vind dat politici ook buiten de verkiezingen in gesprek moeten gaan met inwoners. Het zou ook helpen als er minder bureaucratie was. Het is belangrijk dat er een mens van vlees en bloed naast de inwoners staat waarmee je een gewoon gesprek moet voeren

afbeelding van Maria Giebels uit de gemeente Heeze-Leende

Rucphen

Rini Wagtmans

75Oud-wielrenner

Ik vind het belangrijk om te stemmen, omdat het een recht is dat onze voorouders gerealiseerd hebben. Da wil ik niet verspillen. De thema's die mij bezighouden zijn wonen, verkeer, onderwijs en gezondheid.

Mijn grootste wens voor de gemeente Rucphen is dat de jeugd betrokken wordt in de politiek. Voor de ouderen wordt goed gezorgd, maar de jongere generatie is de toekomst. De gemeente moet jongeren gaan opzoeken en samen met hen naar het politiek beleid kijken.

afbeelding van Rini Wagtmans  uit de gemeente Rucphen

Best

Martijn Godding

18Student Online Marketing

Ik ga zeker stemmen want dat is de manier om iets te zeggen te hebben over je gemeentebestuur. Tegen de tijd van de verkiezingen kijk ik op Instagram of online wat de partijen willen. Ik laat me leiden door zaken die in Best spelen. Normaal heb ik alleen met de gemeente te maken als ik een nieuw paspoort nodig heb. Ik merk ook iets van de gemeente als ergens een nieuw gebouw of woonwijk wordt neergezet, want daar hebben ze dan vergunning voor gegeven. Voor mij is woningbouw een belangrijk thema zodat ik straks na mijn studie een betaalbaar huis kan vinden in Best.

Ik vind Best een leuk dorp. Er wordt veel georganiseerd en we hebben goede voorzieningen zoals een station en een eigen bioscoop. Best is net klein genoeg om heel veel mensen te kennen.

afbeelding van Martijn Godding uit de gemeente Best

Eindhoven

Koen de Ridder

18Rechtenstudent

Voor mij is het de eerste keer dat ik ga stemmen. Het is voor mij dé manier om je mening te geven over de vorming van de stad. De gemeente bepaalt toch of er voldoende natuurparken en uitgaansgelegenheden zijn. Ik moet nog kiezen maar het wordt de partij die het meeste doet voor de natuur. Ik hoop dat Eindhoven in de toekomst nog groener wordt en dat er minder asfalt is. Wat ik in Eindhoven goed vind is dat er veel fietspaden zijn en dat het openbaar vervoer goed is.

Het is ook belangrijk dat er meer huizen worden gebouwd, want daar is nu wel een tekort aan. Ik vind het ook belangrijk dat er goede uitgaansgelegenheden zijn. Voor mij is het eigenlijk een combinatie van: groen, wonen en uitgaan.

Over het algemeen weet ik meer van landelijke politiek dan van plaatselijke omdat jongeren zoals ik niet zo snel naar een lokale krant grijpen. Als politieke partijen ons willen bereiken dan moeten ze zoveel mogelijk gebruik maken van social media.

afbeelding van Koen de Ridder uit de gemeente Eindhoven

Drimmelen

Paul van Dijk

36Jongerenwerker

Ik ga zeker stemmen al weet ik nog niet precies op welke partij. Ik ben in mijn werk als jongerenwerker bezig om middelbare scholieren in de gemeente Drimmelen aan te zetten om te gaan stemmen. In de gemeentepolitiek vind ik lokale thema's waarbij de jeugd centraal staat erg belangrijk.

Zo hoop ik dat er in de gemeente iets wordt gedaan aan het woningtekort waar deze doelgroep, maar ook andere mensen, mee te maken krijgen. Ik zie dat de aanleg van voetbalveldjes en de aandacht voor jongeren in coronatijd de jeugd in Drimmelen erg goed doet. Ik hoop dat de gemeentepolitiek de jongeren na de coronacrisis op deze manieren blijft faciliteren.

afbeelding van Paul van Dijk uit de gemeente Drimmelen

Gilze en Rijen

Jeroen Sterk

44Directeur basisschool

Onderwijs is natuurlijk een belangrijk thema voor mij. Ik denk dat het belangrijk is dat we in alle kernen goed onderwijs aanbieden. Ook is het belangrijk dat het allemaal verschillende scholen blijven, zodat ouders een keuze kunnen maken. Die pluriformiteit is belangrijk.

De gemeente moet wel goed op de centjes passen. Ik heb het idee dat er nu wat tekorten zijn ontstaan. Het is namelijk heel belangrijk dat je als gemeente financieel gezond bent. Ook als je kijkt naar de grote projecten die eraan komen. Ze willen tunnels gaan maken. Dat zijn toch wel risico's, omdat die zaken vaak duurder worden.

afbeelding van Jeroen Sterk uit de gemeente Gilze en Rijen

Sint-Michielsgestel

Jan Olijslagers

63Eigenaar lunchroom Toren4

Mijn vrouw en ik zijn geboren en getogen in Gestel. Iedereen kent hier iedereen. Vroeger ben ik altijd veehouder geweest, nu heb ik lunchroom Toren4 in het hartje van het dorp. Een hele andere omgeving natuurlijk maar het gedoe met vergunningen is nog precies hetzelfde. Daar moet je wel altijd aan trekken. Als je goede adviseurs hebt dan komt dat altijd wel goed. Persoonlijk contact met de wethouder helpt vaak beter dan met de ambtenaren.

Over een jaar of tien heeft Gestel hopelijk een mooi bruisend centrum. Nu is het nog een bouwput maar het gaat de goede kant op. Ze zijn nou bezig om panden die eigenlijk een winkelbestemming hadden een woonbestemming te geven. Dat vind ik wel slim. Er zou nog wel wat detailhandel bij mogen zoals een kaasboer. Supermarkten hebben we hier al zat.

Er mag ook wel wat meer ruimte voor evenementen komen. Collega's die dingen willen organiseren krijgen heel vaak te maken met mensen die hier pas zijn komen wonen en dan gaan klagen. De gemeente laat volgens mij veel te veel zijn oren hangen naar die mensen. Ik ben een zwevende kiezer en laat mijn stem bepalen door lokale onderwerpen.

afbeelding van Jan Olijslagers uit de gemeente Sint-Michielsgestel

Heusden

Leo van der Leer

70Werkt in tuincentrum

Heusden is een groene gemeente en daar ben ik ook best wel voor. Ze zijn op dit moment wel heel veel bomen aan het verwijderen, omdat de kosten voor het onderhoud gewoon te hoog zijn. Dat is jammer. Ik zou er zelf best meer voor willen betalen.

Ik vind het belangrijk om op een lokale partij te stemmen. Die mensen wonen ook hier in de gemeente, dus die weten hoe alles werkt. Verder verdiep ik me niet heel erg in de gemeentepolitiek. Ik stem gewoon op iemand die ik ken. Ik weet hoe hij overal over denkt en daar heb ik vertrouwen in.

afbeelding van Leo van der Leer uit de gemeente Heusden

Dongen

Huub van Leijsen

60Algemeen directeur recreatiepark Pukkemuk

Ik ben lid van het CDA en daar staat nu een ondernemer op een verkiesbare plaats. Ik ga op hem stemmen, omdat ik graag een ondernemer in de gemeenteraad wil. Door het beleid van de laatste jaren is de financiële positie van de gemeente Dongen van heel erg goed naar een van de slechtste van Nederland gegaan. Dat komt doordat de raadsleden niet goed hebben gecontroleerd.

Daarnaast denk ik dat de gemeente Dongen open moet staan voor samenwerking met andere gemeentes. We worden te klein en moeten gaan kijken met welke gemeentes we kunnen fuseren. Ik heb altijd gezegd dat Dongen zelfstandig moet blijven, maar als je kijkt naar andere gemeentes die bijvoorbeeld bij Tilburg zijn gevoegd zie je dat dat veel oplevert. Het heeft meer voordelen dan nadelen.

afbeelding van Huub van Leijsen uit de gemeente Dongen

Breda

Eline Kouwenberg

24Zakelijk directeur BO diversity

Ik weet nog niet precies op wie ik ga stemmen, maar ik ga zeker links progressief stemmen. Ook vind ik het belangrijk om op een vrouw te stemmen en als het bij mijn idealen past, stem ik op een vrouw van kleur. Vrouwen van kleur zijn nog schaars in de politiek.

Ik vind thema's als gender, racisme, emancipatie, armoede en LHBTI-rechten belangrijk. Het wordt tijd dat we in Breda gaan onderzoeken hoe gelijk onze stad echt is, want iedereen verdient in mijn ogen gelijke kansen. Verder kan de gemeente meer doen aan cultuur. Ik vind dat Breda zichzelf hier echt te kort in doet.

afbeelding van Eline Kouwenberg uit de gemeente Breda

Boekel

Ad Vlems

57Initiatiefnemer Ecodorp Boekel en klimaatburgemeester

Boekel is een heel actieve gemeenschap. Veel mensen doen vrijwilligerswerk en er wordt veel georganiseerd. Boekel is innovatief en staat open voor nieuwe dingen. Ik weet nog dat ik voor het eerst door het dorp fietste met mijn zoontje en dat hij zei: 'In Boekel is echt altijd wat te doen!' Daarvoor woonden we in Tilburg, dus we waren wel wat gewend.

Ik ben initiatiefnemer van Ecodorp Boekel, een wijk waar we een voorbeeld willen zijn voor duurzaam leven. Daarnaast ben ik betrokken bij energiecorporatie Boekel Energie. Van andere corporaties hoor ik dat ze jaloers zijn op onze samenwerking met de gemeente.

Vanuit de agrarische hoek keken ze eerst wat vreemd tegen ons aan toen we net begonnen. Nu gaat het heel goed samen. In de toekomst verwacht ik dat boeren een heel belangrijke rol gaan spelen met het aanleveren van duurzame bouwmaterialen als hennep, vlas en olifantsgras. De politiek volg ik niet heel erg. Ik ga wel altijd stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt dat D.O.P. Die staat het meest voor duurzaamheid.

afbeelding van Ad Vlems uit de gemeente Boekel

Loon op Zand

Tim Hinssen

35Projectleider

Onze gemeente zou nog wel beter naar duurzaamheid en klimaatverandering kunnen kijken. We hebben nu toch wel een hele stenige gemeente. Als ze iets nieuws gaan doen in de openbare ruimte, kappen ze al gauw alle grote bomen. Ze zouden beter hun best kunnen doen om meer van dit groen te behouden.

Ze zette alles op alles om de gemeente recreatief zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ik denk dat dat goed is en vind het ook goed dat ze dat stimuleren. Ik hoop wel dat onze gemeente zelfstandig blijft. Ik denk dat we namelijk ondergesneeuwd raken als we bij een grotere gemeente gevoegd worden.

afbeelding van Tim Hinssen uit de gemeente Loon op Zand

Laarbeek

Frits Swinkels

61Bedrijfskundige

Ik ben politiek geïnteresseerd en lees alle stukken. Dus ik ga zeker stemmen. Ik kijk of partijen zich inzetten voor sociale samenhang in de gemeente. Laarbeek is een verzameling van vier kernen. Elke kern is sterk, maar ze hebben niks gemeenschappelijk. Er is ook niet echt een centrum. Het sterke punt van Laarbeek is het sterke verenigingsleven, maar ik vind het belangrijk dat er iets gemeenschappelijks komt. Bijvoorbeeld een hal voor muziek, waar mensen uit de hele gemeente elkaar kunnen ontmoeten.

Ik zie een gemeentebestuur vooral als een servicebureau dat de kar trekt om de sociale structuur te verbeteren en dat de bevolking mobiliseert om mee te doen. Ik zie wel dat politici oprecht hun best doen, maar ik mis wel de visie om Laarbeek als geheel verder te brengen.

Laarbeek is al een fusiegemeente en ik vraag me af of de gemeente zelfstandig kan blijven. Er komen veel grote vraagstukken aan, zoals energietransitie. Dan is het goed om in ieder geval met andere gemeenten samen te werken.

afbeelding van Frits Swinkels uit de gemeente Laarbeek

Son en Breugel

Marian Krikke

70Gepensioneerd

Ik ga stemmen. Het is een voorrecht. Ik kijk naar lokale thema's. We hebben hier bijvoorbeeld een kwestie gehad of een kerk wel of niet tegen de vlakte moet. Dat zijn belangrijke lokale kwesties. Volgens mij zijn politici mensen die oprecht proberen iets goed te doen. Mijn ervaring is wel dat de ambtenarij soms stroperig is.

Er is wat te doen over het gemeentegroen achter mijn huis. Dan heb je in hele korte tijd via de website van de gemeente een dossiernummer maar daarna gebeurt er niks. Ik zou het fijn vinden als ik iemand kan spreken. Uiteindelijk klaagt de gemeente dat er geen personeel is om het groen te onderhouden. Maar als we als buurt aanbieden het zelf te doen kan dat niet. Het zou goed zijn als de gemeente wat meer faciliteert en mensen meer zelf laat doen.

Ik woon samen met mijn 93-jarige moeder en ben mantelzorger. Er zijn in Son en Breugel weinig woonvoorzieningen voor ouderen. Er is een groep ouderen geweest die samen wilden bouwen. Daar is jaren over vergaderd en toen moesten er opeens sociale huurwoningen bij. Dat soort dingen moet toch listiger kunnen.

afbeelding van Marian Krikke uit de gemeente Son en Breugel

Geldrop-Mierlo

Henk van Sleeuwen

76Oud-docent kunstzinnige vorming/heemkundige

Ik ga stemmen, maar ik twijfel nog op welke partij. Ook landelijk wissel ik wel eens. Ik kijk vooral naar lokale thema's en mensen die ik vertrouw. Voor mij zijn cultuur en heemkunde belangrijke thema's. Hoe gaan partijen om met monumenten en archeologie? Hopelijk dat de gemeente daar iets aan kan doen, want landelijk zijn het cultuurbarbaren.

Ik heb vertrouwen in de lokale politiek. Er is in Geldrop-Mierlo weinig trammelant. Ik zie wel dat de gemeente steeds meer op het bordje krijgt, zoals de jeugdzorg. Het wordt gemeenten ook wel moeilijk gemaakt en ik ben bang dat ze daar zelf weinig aan kunnen veranderen. Ze moeten dus scherpe keuzes maken. Eigenlijk kunnen ze het nooit goed doen.

De gemeente zou wel beter kunnen luisteren naar de inwoners. Neem de herbestemming van de Johannesschool en omgeving. Daar waren vanuit particulieren betere plannen voor dan wat het geworden is. Daar had de gemeente beter moeten luisteren.

afbeelding van Henk van Sleeuwen uit de gemeente Geldrop-Mierlo

Geertruidenberg

Lilliyade Brakele

21Student en beheerder Facebookpagina 'Houd Geertruidenberg schoon'

Ik ga stemmen op mijn moeder. Zij staat op de lijst van de lokale partij 'Morgen in Geertruidenberg'. Ik stem niet alleen op haar omdat ze mijn moeder is. Ik ben het eens met de standpunten van de partij.

Zo vind ik wonen een belangrijk thema. Ik wil zelf graag uit huis, maar ik heb veel moeite om een plek te vinden. Vrienden van mij hebben dat ook en daarom trekken ze weg terwijl ze graag zouden blijven. De gemeente moet gaan bouwen voor jongeren.

Ik zet mezelf hard in om zwerfafval op te ruimen. De gemeente helpt hier goed aan mee door middel van een app waarin inwoners zaken kunnen melden. De gemeente luistert over het algemeen goed naar de inwoners. Al zorgde dat er een tijd geleden voor dat er geen asielzoekerscentrum kwam door alle weerstand. Ik vind dat we die mensen wel moeten opvangen want waar moeten ze anders heen.

afbeelding van Lilliyade Brakele uit de gemeente Geertruidenberg

Gemert-Bakel

Jeru Tinkelenberg

18Onderwijsassistent

Ik ga stemmen, want ik vind het belangrijk dat ik vertegenwoordigd ga worden. Ik kijk naar plaatselijke en lokale thema's want ze hebben allebei effect op ons leven. Dan zijn veel thema's belangrijk: solidariteit, klimaat, woningbouw, pensioenen voor ouderen maar ook preventieve zorg voor jongeren. Ik vind dat we ons daar allemaal voor verantwoordelijk moeten voelen.

Mijn gevoel ten opzichte van de gemeentepolitiek is dubbel. Aan de ene kant zie ik dat ze dicht bij de mensen staan. Dat merk ik in het jongerenwerk waar ik bij betrokken ben. Ik heb ook ervaren dat er snel hulp kwam toen een gezin een de problemen was. Aan de andere kant voel ik veel afstand met de politici. Misschien komt dat wel omdat de meesten ouder zijn dan ik. Met één raadslid heb ik wel vaker contact. Hoewel we het lang niet over alles eens zijn is het fijn dat er iemand is die in dezelfde soort omgeving verkeert. Als je niet in allerlei bestaande kringen zit is dat belangrijk. Het is belangrijk dat iemand die dat wel zit af en toe je hand vasthoudt en je meeneemt in de dingen die er in je dorp gebeuren.

afbeelding van Jeru Tinkelenberg uit de gemeente Gemert-Bakel

Deurne

Bas Elbers

30Ondernemer

Ik vind lokale verkiezingen belangrijker dan landelijke dus ik laat me leiden door plaatselijke thema's. Ik kijk op het laatste moment welke partij het beste programma voor Deurne heeft. Tot nu toe is mijn vertrouwen in de lokale politiek matig. Ik heb het gevoel dat niet alle kernen in ons dorp gelijkwaardig worden behandeld. Sommige dingen duren ook zo lang. Bovendien denk ik dat nu binnen het college van burgemeester en wethouders niet altijd de juiste mensen op de juiste plaats zitten.

Ik denk dat de gemeente beter naar de inwoners moet luisteren. In Neerkant is een dorpsraad met verstandige mensen die dingen willen, maar volgens mij worden die te weinig gehoord. Andere belangrijke thema's voor mij zijn het aantrekkelijker maken van het centrum van Deurne, gratis parkeren in dat centrum en een gymzaal in Zeilberg. Mensen uit onze gemeente gaan nu winkelen in buurgemeenten omdat ze daar wel gratis kunnen parkeren. De kinderen uit Zeilberg moeten nu de hele gemeente door om te kunnen gymen.

afbeelding van Bas Elbers uit de gemeente Deurne

Veldhoven

Johan Sanders

57Teamleider Heras Hekwerk/voorzitter toneelvereniging De Meer Vreugde Kern

Stemmen vind ik superbelangrijk. Er zijn landen waar ze vechten om te mogen stemmen. Voor mij staan lokale en landelijke politiek los van elkaar. Ik stem lokaal en ik vind het ook belangrijk of ik mensen ken.

Ik heb heel veel vertrouwen in lokale politici. Dat komt ook omdat ik als voorzitter van de toneelvereniging veel met de gemeente te maken heb. Veel mensen weten amper waar het gemeentehuis ligt, maar ik kom er wel eens. Wij doen om de tien jaar een toneelproject rond Anne Frank. Dat betekent dat wij subsidie vragen aan aan de gemeente, maar je merkt ook dat ze meedenken. Wij hebben al met verschillende fracties om tafel gezeten. Je vindt altijd een luisterend oor.

Wij hebben in Veldhoven ASML en dat groeit enorm. Veldhoven is nu eigenlijk al een complete stad en ik denk dat dit alleen nog maar meer gaat worden. Dat heeft wel gevolgen voor de huizen en de huizenprijzen. Je kunt nu al bijna geen huis meer kopen in Veldhoven, hoe zal dat over tien jaar zijn?

Omdat cultuur voor mij een heel belangrijk thema is, hoop ik dat ze er in slagen theater De Schalm betaalbaar te houden.

afbeelding van Johan Sanders uit de gemeente Veldhoven

Altena

Dylan Ribbers

20Student en secretaris jeugdraad

Ik vind het belangrijk om te gaan stemmen, maar ik weet nog niet op welke partij. Thema's die mij bezighouden zijn wonen, bereikbaarheid van de gemeente, leefbaarheid en energietransitie.

De gemeente is in Altena druk bezig met een woonvisie. Er starten proeven met 'tiny houses'. Ik vind dit een leuk idee maar ik zie zelf meer in standaard huizen, want ik zou zelf niet in een tiny house gaan wonen. De bereikbaarheid van Altena met het openbaar vervoer kan ook beter. Ik merk dat veel jongeren er tegenaan lopen dat zij lang onderweg zijn of helemaal niet op een plek komen met het ov.

Verder kan de leefbaarheid in de gemeente beter door de kernwaarden van bepaalde dorpen te respecteren. In de dorpen in de omgeving verschillen de waarden door de verschillende geloofsovertuigingen. De gemeente moet het in mijn ogen respecteren als de ene ondernemer wel open wil op zondag en de andere niet.

afbeelding van Dylan Ribbers uit de gemeente Altena

Asten

Emiel de Vos

65oud-medewerker Stichting Pensioenfonds ABP

Ik stem op een lokale partij omdat die meer oog heeft voor lokale zaken. Ik vind het belangrijk dat een lokale partij zorgt voor cohesie in een gemeente en dat iedereen overal aan mee kan doen. Door op tijd met iedereen te overleggen kun je de betrokkenheid vergroten, hoewel je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Maar zorg ervoor dat mensen niet buiten de maatschappij komen te staan.

Woningbouw is voor mij een ander belangrijk thema. De vergrijzing neemt ook in Asten toe. Zorg voor voldoende huizen voor ouderen zodat ze kunnen doorstromen en een huis achterlaten voor jongeren. Het is ook belangrijk dat een dorp goede voorzieningen heeft. Asten heeft dat wel, maar er moet voorkomen worden dat er veel winkels leeg komen te staan.

afbeelding van Emiel de Vos uit de gemeente Asten

Etten-Leur

Rebecca Nuijten

32Eigenaar Storytales byBex

Ik stem niet met de gemeenteraadsverkiezingen omdat ik niet bezig ben met de lokale politiek. Ik ben wel betrokken in de gemeente. Ik draag mijn steentje bij aan het thema dat ik belangrijk vind, de minima van Etten-Leur. Dat doe ik als eigenaar van een minibieb en kinderzwerfboekstation.

De mogelijkheden voor minima zijn er al in Etten-Leur. Toch denk ik dat de gemeente nog beter naar die mogelijkheden kan verwijzen. En de boekenmarkt mag van mij weer terugkomen. Verder woon ik in een gemeente waar iedereen zichzelf mag zijn.

afbeelding van Rebecca Nuijten uit de gemeente Etten-Leur

Reusel-De Mierden

Ben Straatman

44Makelaar en taxateur

Ik ga stemmen, dat is de manier om ergens iets over te zeggen. Lokale thema's zijn voor mij het belangrijkst. Ik kan plaatselijk zomaar op een andere partij stemmen dan landelijk. Vanuit mijn vak vind ik woningbouw een belangrijk thema, maar ook energietransitie.

Ik heb wel vertrouwen in de politiek en begrijp dat er soms compromissen moeten worden gesloten waardoor er toch iets anders wordt beslist dan je had verwacht. Dat is niet altijd goed te doorgronden. Je kunt natuurlijk de vergaderingen van de gemeenteraad volgen. Als gevolg van corona is dat wat laagdrempeliger geworden omdat veel meer vergaderingen digitaal te volgen zijn. Ik kan me voortellen dat mensen dat liever doen dan op de fiets te stappen en naar het gemeentehuis te rijden.

Ik vind het belangrijk dat een gemeente ervoor zorgt dat mensen zich veilig voelen en dat alle inwoners zich thuis voelen. Ik snap dat dat niet altijd kan, maar je moet er als gemeente wel naar streven. Overigens denk ik dat er zoveel op gemeenten afkomt dat Reusel-De Mierden uiteindelijk samen met buurgemeenten één grote Kempengemeente zal worden.

afbeelding van Ben Straatman uit de gemeente Reusel-De Mierden

Bergen op Zoom

Nadine Noyé

17Scholier en lid jeugdraad

Ik mag nog niet stemmen omdat ik te jong ben. Als ik wel zou kunnen stemmen, zijn thema's als jeugd, duurzaamheid, een levendige binnenstad en woningbouw belangrijk voor mij.

Ik hoop dat onze gemeente over tien jaar minder schulden heeft en dat we een levendige binnenstad hebben. Daarmee bedoel ik betaalbare woningen, leuke winkels en horeca maar ook een duurzame binnenstad die de komende vijftig jaar meekan met genoeg groenvoorziening. Daar kan nog in geïnvesteerd worden denk ik.

De gemeenteraad moet zich ook blijven inzetten voor de jongeren. Ik vind dit erg belangrijk omdat ik wil dat Bergen op Zoom een stad is waar ik kan blijven wonen en studeren.

afbeelding van Nadine Noyé uit de gemeente Bergen op Zoom

Waalre

Bram Akkermans

23Student/brandweerman

Ik laat de keuze afhangen van lokale thema's. Afhankelijk daarvan bepaal ik of ik op een lokale of landelijke partij stem. Het belangrijkste voor mij is dat er voldoende huizen worden gebouwd zodat jongeren niet naar Eindhoven hoeven verhuizen.

In Waalre is de afgelopen jaren veel misgegaan in de politiek. Nu hebben we een nieuwe burgemeester en nieuwe wethouders. Volgens mij wil iedereen er nu het beste van maken. Voor mij is het belangrijk dat er onderling vertrouwen is en dat een gemeente mensen helpt als dat nodig is.

Het fijne van Waalre is dat er veel saamhorigheid is. Dat merk ik als medeorganisator van de dorpsquiz

afbeelding van Bram Akkermans uit de gemeente Waalre

Halderberge

Mark Buijs

45Stadsgids in Oudenbosch

Ik ga stemmen op een landelijke partij. Ik vind de goede structuur, connecties en kennis die zij hebben in de politiek in Den Bosch en Den Haag belangrijk. Mijn vertrouwen in de gemeentepolitiek in Halderberge is goed, maar raadsleden moeten zich wel goed laten informeren. Je kunt er niet vanuit gaan dat een raadslid alles weet dus goed informeren is belangrijk.

Ik hoop dat Halderberge over tien jaar een groene gemeente is met liefde voor het erfgoed dat we hebben. Ik vind dat Halderberge niet hoeft te concurreren met Roosendaal en Etten-Leur maar eerder aanvullend moet werken. Laat het een gemeente zijn waar je fijn woont en verblijft als toerist.

afbeelding van Mark Buijs uit de gemeente Halderberge

Alphen-Chaam

Sabrina Schouten

26Eigenaar Sabrina's decoratie & gifts

Ik ga zeker stemmen, maar weet niet op welke partij. Waar ik mezelf heel erg aan stoor in de gemeente is het afval op straat. Blikjes die uit het raam worden gegooid bijvoorbeeld. Ik zou het fijn vinden als de gemeente daar iets aan doet. Dat is voor mij dan ook zeker een belangrijke thema waardoor ik bepaal waar ik op stem. Het is heel rustig en fijn in de gemeente. Of het over tien jaar nog steeds zo is, ligt eraan aan wie ze de huizen verhuren. Of dat buitenlanders of gewoon Nederlanders zijn. Wij zijn hier niet zo dol op die mensen. Dat ligt aan het dorpsgevoel denk ik. Een azc zou hier ook nooit welkom zijn.

afbeelding van Sabrina Schouten uit de gemeente Alphen-Chaam

Eersel

Cees Beemer

71Voormalig human resourcewerker

Je moet gaan stemmen want als je dat niet doet heb je achteraf niks te zeggen. De keuze die ik maak is een mix van wat een partij landelijk en lokaal wil. Het allerbelangrijkste voor mij is gezondheid. Ik ben betrokken bij het overleg over Eindhoven Airport. Het valt op hoe vaak de gezondheid van mensen die onder een aanvliegroute wonen, ter sprake komt. Dan realiseer je je hoe belangrijk gezondheid is. Ik vind dat de politiek nadrukkelijk bezig moet zijn om zoveel mogelijk gezondheidswinst te boeken. Dat betekent meer geluidsmetingen en meer metingen naar fijnstof.

Ik vind dat een gemeenteraad zich wat minder bezig moet houden met details en wat meer met hoofdlijnen. Volgens mij zou het ook goed zijn als ambtenaren wat vaker de wijken in gaan. Laat ze spreekuur houden in een sportschool zodat ook zij weten wat er onder de mensen leeft. Voor mij is ook belangrijk dat er meer huizen voor senioren worden gebouwd zodat zij kunnen doorstromen en er huizen vrij komen voor jonge gezinnen.

afbeelding van Cees Beemer uit de gemeente Eersel

Roosendaal

Cor de Ruijter

92Staat bekend als de 'karate-opa'

Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen, maar ik ga het zeker doen. Criminaliteit vind ik een belangrijk thema. In Roosendaal valt de laatste jaren geregeld wat voor en ik vind dat dit soort gedrag aangepakt mag worden.

Zelf heb ik geen last van de criminaliteit maar ik hoop voor de mensen die dat wel ervaren dat het opgelost wordt. Onze burgemeester doet dit al goed vind ik. Toch kan er meer straatverlichting komen want dit geeft een veilig gevoel.

afbeelding van Cor de Ruijter uit de gemeente Roosendaal

Nuenen

Henrico van den Boomen

50Ondernemer

Ik ga altijd stemmen. Als je dat niet doet moet je achteraf niet zeuren. Landelijk stem ik op de PvdD. In Nuenen doet die niet mee dus stem ik op de partij die het meest duurzame programma heeft. Ik kijk niet per se naar lokale thema's. Het beleid wordt vaak toch op andere niveaus gemaakt.

Mijn vertrouwen in de lokale politiek is niet zo groot. Ik heb het gevoel dat ze vaak bezig zijn elkaar te beschadigen. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Volgens mij is het beter Nederland in te delen in twintig regio's met elk een eigen bestuur. Neem een stad als New York, net zoveel inwoners als heel Nederland maar één bestuur.

Het belangrijkste vind ik duurzaamheid. Dan gaat het over energietransitie, maar ook over kansen voor mensen op de arbeidsmarkt. Een ander actueel thema in Nuenen is de vergrijzing. Ouderen moeten in hun gemeente kunnen blijven wonen. Tegelijkertijd moet er meer gebouwd worden voor jongeren. In Nuenen gaat het nu vooral over bouwen in drie- of vier lagen. Maar er zijn ook plekken waar je hoger kunt bouwen. Daar is niks op tegen en je trekt meer jongeren.

afbeelding van Henrico van den Boomen uit de gemeente Nuenen

Meierijstad

Cor van Casteren

63Schoolcongiërge en tekstschrijver

In Schijndel kan ik echt mijn ei kwijt. Er wordt veel georganiseerd, ook op cultureel gebied. Ik ben ook heel actief met carnaval, ik doe altijd mee met de optocht. In Veghel, ook Meierijstad, heb je een opleiding voor tonpraters. Dat zijn nou van die dingen die je binnen de gemeente van elkaar kunt leren.

Niet iedereen voelt zich hier thuis binnen Meijerstad, maar ik wel. Ik heb een keer een plan ingediend voor een soort Spel zonder Grenzen, dat keek ik vroeger altijd op tv. Dat zou je dan mooi centraal in Eerde kunnen doen met teams vanuit de vroegere gemeenten Rooi, Veghel en Schijndel. Daar hebben ze niks mee gedaan maar het zou wel heel goed zijn voor het gevoel van Meierijstad. Ik ga stemmen, maar weet nog niet op welke partij.

afbeelding van Cor van Casteren uit de gemeente Meierijstad

Tilburg

Robert Martens

53Conciërge Koning Willem ll College

Ik vind dat de gemeente zich veel moet inzetten voor armeren. Daarnaast moet de gemeente veel doen voor jongeren en ouderen. Je ziet veel wijken vergrijzen, waardoor ouderen vereenzamen. Maar niet alleen ouderen, ook jongeren vereenzamen. Vroeger was het gewoon samen voor en met elkaar.

Ik heb veel vertrouwen in de raadsleden. Zij denken echt aan de mensen en zijn niet alleen bezig met poppetjes neerzetten. Er wordt echt gehoor gegeven aan het publiek in Tilburg. Dat vind ik fijn, want zonder goede gemeenteraad draait de gemeente niet. In mijn ogen is dat het de laatste jaren ook een stuk beter gegaan.

afbeelding van Robert Martens uit de gemeente Tilburg

Someren

Eric Bakermans

57Kok

Ik ga stemmen anders heb ik geen invloed. Lokaal kijk ik naar de partij die mij als ondernemer het best kan helpen. Of ik stem op iemand die ik vertrouw. Doorgaans heb ik wel vertrouwen in de lokale politiek. Ik vind wel dat er heel veel regeltjes zijn. Als voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland ben ik daar in coronatijd nogal eens tegenaan gelopen. De één kreeg wel iets gedaan, de ander niet. Dan denk ik: gemeente wees nou eens duidelijk.

Voor mij is het belangrijk dat een gemeentebestuur bruggen bouwt tussen alle instanties in het dorp. Pas geleden hebben burgemeester en wethouders bij de landelijke overheid de nood van de lokale ondernemers onder de aandacht gebracht. Dat was aan de late kant, maar ze stonden er wel voor hun inwoners. Dat vind ik belangrijk.

Waar ik tevreden over ben is de ontwikkeling van de recreatie in Someren. Daar profiteert iedereen van. Aan de andere kant duren dingen ook wel lang. De aanpak van wegen kan sneller.

afbeelding van Eric Bakermans uit de gemeente Someren

Zundert

David Böhmer

51Manager bij Treeport

Als ik stem, houd ik rekening met de lokale invulling van landelijke thema's. Samenwerking vind ik erg belangrijk dus dat zie ik ook graag terug in de gemeentepolitiek.

Ik vind het mooi als mensen met verschillende leefwijzen begrip voor elkaars standpunten hebben. Dan hoef je het niet eens te zijn met elkaar, maar je kan in ieder geval elkaars standpunten uitleggen. Dit noem ik de 'corso-spirit'. Net als bij het maken van corsowagens moet je er in de gemeente ook iets van maken met elkaar.

Belangrijke thema's voor de gemeente Zundert vind ik de leefbaarheid, een groene economie, de omgeving en veiligheid. Dat gaat al goed, maar ik blijf kritisch optimistisch op de gemeentepolitiek.

afbeelding van David Böhmer uit de gemeente Zundert

Bladel

Jan Kerkhofs

66Gepensioneerd

Ik ga zeker stemmen. Als je niet meedoet kun je ook niet meepraten. Ik moet mijn keuze nog bepalen, maar ik stem op de partij die het meeste doet voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Ik woon in Hapert en ik vind het belangrijk dat de voorzieningen in stand worden gehouden, zoals een school, winkels, een apotheek. Het is ook belangrijk dat het verenigingsleven wordt gesteund. Vooral het culturele leven. Een voetbalvereniging overleeft het wel, maar het zijn juist culturele verenigingen als muziek- en toneelgezelschappen die extra steun nodig hebben.

Wij hebben in Hapert het Georganiseerd Buurtoverleg Hapert. Dat is een brede klankbordgroep voor de gemeente. Dat werkt goed. Mijn indruk is dat de gemeente daar goed naar luistert. Binnen die groep gaat het over van alles: woningbouw, groen, verkeer, veiligheid. Dankzij dat overleg krijgt het dorp nu een nieuwe multifunctionele accommodatie.

Wat mij betreft gaat het best goed in onze gemeente. Er zou wel iets meer aandacht mogen zijn voor de verkeersveiligheid in mijn dorp. Daar loopt een drukke weg doorheen waar veel schooljeugd over fietst. Dat levert soms gevaarlijke situaties op.

afbeelding van Jan Kerkhofs uit de gemeente Bladel

Oosterhout

Frits Verhoef

48Ondernemer met boerengolf boerderij

Ik ga stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen omdat ik dan enigszins invloed heb op de lokale politiek. Ik weet nog niet op welke partij ik stem, maar ik houd bij het stemmen rekening met lokale thema's.

Zo vind ik het wonen in de gemeente Oosterhout erg belangrijk. Zelf woon ik in de vrije natuur buiten de dorpskern, maar ik vind dat er voldoende huizen gebouwd moeten worden binnen ons kerkdorp. Zo kunnen de jongeren die in de gemeente willen blijven, doorstromen in nieuwe huizen.

afbeelding van Frits Verhoef uit de gemeente Oosterhout

Helmond

Wim Tilburgs

61Voorzitter 'Je leefstijl als Medicijn'

Voor mij zijn lokale thema's het belangrijkst. Op de allereerste plaats komt gezondheid. Daar begint alles mee. Het kan ook zijn dat ik op iemand stem die ik vertrouw. Ik heb wel vertrouwen in de lokale politiek. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met een lokaal programma Gezond Helmond en het viel me op hoe gemakkelijk ik afspraken kon maken met de wethouder. Ik krijg ook veel steun bij het oprichten van een thematafel. Daar werden partijen uit de gezondheidszorg bij elkaar gebracht.

Ik hoop dat dit doorzet. Helmond is inmiddels fieldlab van Health Holland en ik hoop dat ik de kans krijg een gezondheidsprogramma te maken voor mensen in sociaal zwakkere wijken. Het mooie is dat er in Helmond goed wordt samengewerkt. Dat kan wel beter, want ik zie ook dat sommige gezinnen die problemen hebben veel hulpverleners over de vloer krijgen die allemaal uit een ander potje worden betaald.

Helmond is een fijne stad om in te wonen. Je hebt de voorzieningen van de stad, maar als je wil kun je in de omgeving kilometers door de natuur lopen. Helmond is een stad van niet lullen maar poetsen. Dat spreekt mij aan.

afbeelding van Wim Tilburgs uit de gemeente Helmond

Bergeijk

Patty Velthuys

55Z-verpleegkundige

Ik woon niet in Bergeijk, maar ik heb jarenlang op camping de Zwarte Bergen in Luyksgestel gerecreëerd totdat die ontruimd moest worden voor een luxe Landalpark. Nu voer ik samen met anderen nog steeds rechtszaken tegen de gemeente Bergeijk omdat wij vinden dat we door de gemeente niet goed zijn behandeld. Dat heeft ertoe geleid dat ik weinig vertrouwen heb in de gemeentepolitiek. In Bergeijk wordt de dienst uitgemaakt door een eigenmachtig CDA. Mensen worden daar de dupe van.

Ik denk dat het belangrijk is dat een gemeente open en eerlijk is, respect heeft voor mensen en niet voortdurend met gemeentegeld rechtszaken voert tegen eigen inwoners. Een gemeentebestuur moet meer naar buiten treden, luisteren naar mensen en de hand uitsteken naar mensen die in de knel komen. Ik vind ook dat de gemeente moet optreden tegen mensen die regels overtreden. Ook als dat de eigen vriendjes zijn. Ik ben bang dat zolang het CDA een de macht is iedereen met een CDA-hoedje alles mag en alle andere mensen de pineut zijn.

afbeelding van Patty Velthuys uit de gemeente Bergeijk

Goirle

Hans van Dun

64Werkzoekende

Ik durf nog niet te zeggen waar ik op ga stemmen, omdat ik mezelf er nog niet goed genoeg in verdiept heb. Het zal waarschijnlijk wel een lokale partij worden. De landelijke partijen maken zich vaak meer druk om de landelijke politiek. Ik heb wel vertrouwen in de gemeentepolitiek. Ze zijn serieus en goed bezig met hun taken.

De gemeente zou voor mij wel wat meer evenementen mogen organiseren. Ze nemen maar weinig het voortouw in dingen organiseren. Daarnaast vind ik dat er soms ook te veel regels zijn voor evenementen, waardoor het ook niet meer leuk is om zelfs iets te organiseren. Ze moeten minder op de regels zitten en meer meedenken.

afbeelding van Hans van Dun uit de gemeente Goirle

Baarle-Nassau

Emile Luijben

39YouTuber

Het is niet altijd even makkelijk dat we hier met twee gemeentes te maken hebben. Ik vind wel dat de gemeentes heel goed samenwerken. Ik denk dat ik in de fijnste gemeente van Brabant woon. Iedereen kent elkaar ook. Zeker als je hier bent opgegroeid, maar ook als je hier niet vandaan komt ben je welkom.

Als ik een ding in de gemeente zou mogen veranderen zou ik de oude gebouwen wat meer behouden. Het wordt nu allemaal een beetje een eenheidsworst, winkels met appartementen erboven. Waar ik op ga stemmen weet ik nog niet. .

afbeelding van Emile Luijben uit de gemeente Baarle-Nassau
sluiten