'90 procent van Nederland staat achter de boeren', maar klopt dat wel?

29 juni 2022 om 12:12 • Aangepast 6 juli 2022 om 14:37
nl
Negentig procent van de Nederlandse bevolking staat achter de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Tenminste, dat percentage is regelmatig te lezen op de protestborden die aan de tractoren van protesterende boeren worden gehangen. Waar komt dat percentage vandaan? En is dat juist?
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Waar het percentage van negentig procent steun voor de boerenprotesten vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat in berichten over de demonstraties in 2019 hetzelfde percentage ook al werd genoemd.

"De uitkomst van ons laatste onderzoek geeft aan dat het zeker geen negentig procent is, maar dat bijna de helft (45 procent) achter de boerenprotesten staat. In oktober van het vorig jaar was dat nog 38 procent", zegt onderzoeker Asher van der Schelde van I&O Research. Het bureau deed onderzoek in opdracht van Trouw.

"Veel mensen vinden wel dat de rekening teveel bij de boeren wordt gelegd."

Volgens Van der Schelde maken veel mensen zich zorgen om de natuur en de uitstoot van stikstof. "Ze hebben wel het gevoel dat de rekening wel heel erg bij de boeren wordt gelegd. En niet bij de luchtvaart of de industrie. Dat vindt men onrechtvaardig en dat leidt tot meer steun."

"Mogelijk daalt de steun na het bezoek aan het huis van de minister."

De steun voor de protesterende boeren komt vooral uit de hoek van partijen als FvD, BBB, PVV, SGP en Ja21. Bij de stemmers op die partijen krijgen de boeren zeventig tot negentig procent steun voor hun acties. "De politieke voorkeur speelt zeker een rol."

I&O Research doet met regelmaat onderzoek. "Mogelijk valt de steun voor de boerenacties na het bezoek aan het huis van minister Van der Wal lager uit bij het volgende onderzoek. Maar dat is speculeren."

'Driekwart vindt boerenacties te ver gaan'
Driekwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan. Vooral het thuis opzoeken van politici (78 procent) en het kappen van bomen (77 procent) worden afgekeurd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van RTV Oost.

Boeren zijn boos over het stikstofbeleid, waar de Tweede Kamer dinsdag mee instemde. Daarom voerden ze actie, soms op een harde en intimiderende manier. Zo stonden ze op de stoep bij stikstofminister Van der Wal en braken daarbij door de politiebarricade en gooiden met vuurwerk.

LEES OOK: 'Geen boeren, geen voedsel', maar klopt dat wel?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!