Vingegaard gehuldigd in de Efteling: 'In het echt is hij veel kleiner'

25 juli 2023 om 18:35 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:01
nl
Tourwinnaar Jonas Vingegaard is dinsdagmiddag gehuldigd in de Efteling. De Deen liep daarna vol verwondering door het attractiepark, ging in de draaimolen en nam een broodje kroket. "In het echt is hij veel kleiner", lacht een fan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Het kan snel gaan: zondag was de huldiging in Parijs, maandag won hij in Boxmeer en een dag later staat hij in het sprookjesbos in Kaatsheuvel. "Heel mooi", glundert hij op het Anton Pieckplein. Wat zijn eerste indruk van Brabant is? "Boxmeer was heel mooi!" Ietwat onwennig zegt hij "Houdoe?" als hij daarom wordt gevraagd.

De besloten huldiging begon in het Efteling-theater. Dat begon ruim een half uur later door 'een lekke band'. Gelukkig gebeurde dat in de Tour niet. "Het is nog steeds onwerkelijk. Voor de tweede keer winnen is een droom die uitkomt", zei hij in een interview. Daarna volgden talloze foto's en handtekeningen. Wielerfan Hein Oomen kijkt glunderend naar zijn gesigneerde shirt. "Ik ben echt superblij! Zo dicht bij een Tourwinnaar komen, dat wil toch iedereen?"

"Dit ga ik nooit meer vergeten."

"Het blijft verrassend hoe klein en fijn hij is", lacht Kees van Uden. "Zo'n fenomeen. Als je ziet hoeveel kracht er uit die kleine beentjes komt." Jan Frans vult aan: "Fantastisch om zo'n man in het echt te zien. Dit ga ik nooit meer vergeten. Ik ga tevreden naar huis."

"Een supermooie huldiging", reageert Vingegaard achteraf. De Deen ging na de huldiging dus nog heel even het park in. Dat hij naar Kaatsheuvel ging was niet toevallig. Het shirt dat hij en zijn ploeg tijdens de Tour droegen, is namelijk ontworpen door de Efteling.

Ook nam hij plaats op een fietsmolen, die na dertig jaar weer terug is op het Anton Pieckplein onder de naam Vélodrome. Dit sprookje gaat over een kleine fietser die losbreekt. De attractie blijft nog tot eind augustus staan. Een rondje fietsen op de attractie deed hij niet, vermoedelijk ook om blessures te voorkomen.

"Eerst moet ik relaxen en herstellen."

Onlangs maakte hij namelijk bekend dat hij ook de Spaanse Vuelta gaat rijden. Of hij daar klaar voor is? "Eerst moet ik ontspannen en herstellen. Over een week ga ik trainen. Dan gaan we het zien", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Ik denk dat ik er klaar voor ben."

Vingegaard won in Boxmeer maandagavond het criterium Daags na de Tour. Niet verrassend: als de Tourwinnaar aan de start verschijnt, wint hij steevast. Het was voor het eerst in 26 jaar dat de Tourwinnaar in Boxmeer was.

Vingegaard en zijn gezin in de Efteling (foto: Omroep Brabant).
Vingegaard en zijn gezin in de Efteling (foto: Omroep Brabant).
Vingegaard deelt handtekeningen uit in het Efteling-theater (foto: Omroep Brabant).
Vingegaard deelt handtekeningen uit in het Efteling-theater (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!