Kindje is nog niet geboren en staat al op wachtlijst voor opvang en zwemles

27 maart om 20:00 • Aangepast 9 april om 02:00
nl
Een kindje op komst, ultiem geluk voor veel koppels. Maar voor je wegdrijft op een roze wolk, volgt hier een advies: kom op tijd in actie! Bij de kraamzorg, kinderopvang en de zwemles zijn de wachttijden lang. "Wij schreven ons al in bij de opvang toen ik nog zwanger moest worden."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Marie-Helène uit Rijen wist dat het aantal plekken bij de kinderopvang beperkt is en dat wachtlijsten de nieuwe realiteit zijn. Nog voordat ze überhaupt zwanger was, besloten zij en haar partner hun toekomstige kindje daarom al in te schrijven. "We meldden ons aan bij twee kinderopvangcentra", vertelt ze. "Daarop kregen we te horen dat we pas in 2025 één dag per week terechtkunnen."

Ondertussen is ze wel zwanger. Alle zelfstandige kraamverzorgenden en kleine praktijken voor de kraamzorg zitten vol, zo ondervond ze. "We hebben ons aangemeld rond de twaalf weken zwangerschap, maar eerder is nog beter", adviseert ze.

"We kregen te horen: jullie zijn wel laat."

Demi uit Veghel, 30 weken in verwachting, staat voorlopig met lege handen. De kraamzorg die ze had aangevraagd kan niet meer geleverd worden. Vanwege personeelstekort en ziekteverzuim sluit het kraamzorgbureau waar ze ingeschreven stond, We Care Geboortezorg in Helmond, per 1 mei de deuren.

Ook Wilbert en zijn vrouw ontdekten dat opvang lang niet altijd vanzelfsprekend is. "We namen een kijkje bij een kinderdagverblijf en kregen te horen: 'Jullie zijn wel laat'. Mijn vrouw was pas vijf maanden zwanger en de baby is voor het eerst welkom als het drie maanden oud is. We dachten dat we tijd genoeg hadden", zegt Wilbert.

Ook zwemlessen voor het nu vierjarige dochtertje van het stel zijn niet vanzelfsprekend. "Je kunt kinderen pas inschrijven bij een zwemschool als ze vier jaar oud zijn", vertelt Wilbert. "Maar toen we aanklopten, bleek er een jaar tot anderhalf jaar wachttijd te zijn. Nu is dat voor ons niet zo'n probleem, want als we gaan zwemmen, heeft ze zwembandjes om en houden we haar gewoon vast. Maar feit blijft dat ze veel later haar diploma heeft dan we hadden verwacht."

"Ouders die verder weg wonen van een school, hebben vaak pech."

In sommige steden moet je loten voor de basisschool. Bepaalde postcodegebieden in de buurt van de school krijgen daarbij voorrang. "Kinderen die in de buurt wonen van de dichtstbijzijnde school kunnen er gewoon terecht", weet Leonard uit Den Bosch, vader van twee meisjes. "Voor ons was dat fijn, want de basisschool stond goed aangeschreven. Maar ouders die verder weg wonen, hebben vaak pech. Je hebt het niet voor het zeggen."

Hoe ver van tevoren kun je je kindje het beste aanmelden?

  • Kraamzorg Na elke geboorte krijgt een gezin normaal gesproken 49 uur kraamhulp, maar door personeelstekorten en oplopende wachtlijsten is dat soms niet haalbaar. Het is belangrijk om op tijd een kraamorganisatie te benaderen, vooral in de zomer. Dan worden er veel baby's geboren en is er sprake van een piek.
  • Kinderopvang Het is verstandig om tijdens je eerste trimester op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang. De meeste ouders starten in de derde of vierde maand met de zoektocht, maar soms is dat al te laat. Veel kinderopvangorganisaties hebben wachtlijsten, het kan een half jaar tot een jaar duren voordat er een plekje vrijkomt. De maandag, dinsdag en donderdag zijn populaire opvangdagen, woensdag en vrijdag zijn over het algemeen rustiger.
  • Basisschool Kinderen mogen niet voor hun derde verjaardag inschreven worden door de basisschool. Houd er rekening mee dat sommige scholen geen plaats hebben, of een wachtlijst. Selectie op postcode is toegestaan als het is opgenomen in het schoolbeleid.
  • Zwemles De wachttijd voor een eerste zwemles voor kinderen is behoorlijk lang. Soms duurt het zes maanden voordat je kleintje onder begeleiding in het water kan plonzen, soms loopt het op tot twee jaar. Belangrijkste oorzaak is een groot tekort aan zweminstructeurs. Wees er dus op tijd bij.
  • Voetbalclub Je kind een sportief balletje laten trappen bij een club is razend populair. Meer dan duizend mensen, vooral kinderen, staan in Eindhoven op de wachtlijst om bij een voetbalclub te spelen, blijkt uit onderzoek. Soms duurt het wel anderhalf tot twee jaar. Sommige ouders zetten hun kroost zelfs kort na de geboorte op de wachtlijst.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Geen kraamzorg voor Demi (28) nu bevalling nadert: ‘Alles zit vol’

Baby's al na geboorte aangemeld voor voetbalclub door lange wachtlijsten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!