Geen kraamzorg voor Demi (28) nu bevalling nadert: ‘Alles zit vol’

25 maart om 15:09 • Aangepast 3 april om 02:04
nl
Demi Theijssen (28) uit Veghel is dertig weken zwanger en hoopte zich onbezorgd op haar bevalling te kunnen voorbereiden. Maar nu blijkt dat de kraamzorg die ze had aangevraagd, niet meer geleverd kan worden. Vanwege personeelstekort en ziekteverzuim sluit We Care Geboortezorg in Helmond, het kraamzorgbureau waar ze ingeschreven stond, per 1 mei de deuren.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Andere kraamzorginstellingen in de buurt zitten helemaal vol. En Demi vreest nu dat ze er in haar kraamweek alleen voor staat.

We Care is een kraambureau uit Helmond dat kraamzorg levert in Brabant en Flevoland. In Brabant stoppen ze daar eind volgende maand mee, liet de organisatie onlangs via een mail aan cliënten weten: “We hebben te kampen met veel ziekteverzuim en leegloop van het personeelsbestand. We hebben keihard gewerkt om dit probleem op te lossen, maar dat is helaas niet gelukt. Met pijn in het hart moeten we besluiten om in Brabant te stoppen per 1 mei."

"Ze stuurden me een lijst met kraambureaus in de buurt en wensten me veel geluk."

Demi heeft samen met haar man al een dochtertje van vier. Omdat ze na haar bevalling destijds een postnatale depressie kreeg, had ze veel steun aan haar kraamverzorgende. Na vier jaar wachten, besloten Demi en haar man vorig jaar dat ze voor een tweede kindje wilden gaan.

“Ik hoorde toen al van vriendinnen die zwanger waren en ook van familie dat zij moeite hadden met het vinden van kraamzorg. Dus ik wilde er op tijd bij zijn”, vertelt Demi. Direct na haar eerste echo hing ze daarom aan de lijn met kraamzorginstellingen. “Een daarvan lachte me zelfs min of meer uit”, zegt ze. “Die zeiden dat het gebruikelijk is dat je meteen al bij een positieve zwangerschapstest belt.” Uiteindelijk werd ze doorverwezen naar We Care, waar wél plek was.

Een maand geleden kreeg Demi een mailtje van het bureau dat haar kraamzorguren verkort werden naar drie uur per dag, vanwege drukte. “Prima, zolang ze maar komen checken hoe het met de baby gaat." Maar even later kreeg ze bericht dat het bureau eind april helemaal zou stoppen: “Ze stuurden me een lijst met kraambureaus in de buurt en wensten me veel geluk.”

In paniek belde Demi alle bureaus in de regio op, maar alles zit vol. In Nederland heeft iedere pas bevallen vrouw recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Dat moet vanuit de basiszorgverzekering geleverd worden en daarom klopte Demi aan bij haar zorgverzekering, FBTO. Maar ook die constateerde dat alle aangesloten bureaus vol zitten.

"Regio Helmond-Eindhoven is op dit moment een van de grootste knelpunten."

Demi is nu op een noodlijst gezet. Als er een gezin uitvalt, neemt de verzekering contact met haar op. Dat kan over drie weken zijn, maar ook drie dagen nadat de baby geboren is. En dus is ze ten einde raad. “Hoe dichter bij de bevalling komt, hoe meer stress ik krijg. Na mijn vorige bevalling kon ik drie weken niet lopen. Als mijn man nu alles alleen moet doen, weet ik niet of het goed komt. Het frustreert vooral omdat ik juist op tijd was.”

Er stonden 36 vrouwen ingeschreven bij kraamzorgorganisatie We Care. Het Helmondse bedrijf zegt het grootste gedeelte van die cliënten zelf bij collega-kraambureaus te hebben ondergebracht. Maar dat is volgens het bureau 'helaas' niet in voor iedereen gelukt. "Voor deze cliënten hebben we aan hun zorgverzekeraar gevraagd of zij nog iets kunnen betekenen", laat eigenaresse Diana Bakker weten. Op dit moment hebben zo'n tien vrouwen volgens haar nog geen vervangende kraamzorg.

Volgens brancheorganisatie Bo Geboortezorg zijn de problemen in de kraamzorg groot. Voorzitter Peter Boudewijn heeft geen cijfers van het aantal vrouwen dat geen kraamzorg kan krijgen of kraamzorgorganisaties die dreigen om te vallen. "Maar de regio Helmond-Eindhoven is op dit moment een van de grootste knelpunten in Nederland."

Volgens Boudewijn is We Care wel zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een alternatief voor de gedupeerden. In Twente is volgens hem op dit moment sprake van eenzelfde situatie: "Daar worden de cliënten nu verdeeld over andere kraamzorgbureaus. Dat betekent wel dat er bij andere vrouwen, met veel kraamzorg, uren afgehaald worden om deze gezinnen te helpen."

Zorgverzekeraar FBTO laat dinsdag weten dat ze verwacht dat er voor Demi nog wel een kraamhulp gevonden wordt. "Momenteel worden er door alle zorgverzekeraars en de brancheorganisatie afspraken gemaakt over de drukke periode vanaf mei", zegt een woordvoerder. "Ook vorig jaar is het ons op die manier gelukt voor iedereen kraamzorg te regelen. We hopen hier op korte termijn meer duidelijkheid over te hebben."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Als oplossing voor de problemen in de kraamzorg openden vorig jaar voor het eerst kraamzorghotels in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!