Advocaat slachtoffers hoopt dat zaak Gianni de W. klaar is: 'Geen beroep'

8 mei om 15:42 • Aangepast woensdag om 12:20
nl
Jarenlang perste hij tientallen jonge meiden af via sociale media. De 25-jarige Gianni de W. uit Etten-Leur vroeg zijn slachtoffers om naaktfoto’s, waarmee hij ze vervolgens chanteerde. Woensdag maakte de rechtbank in Breda zijn straf bekend: 6.5 jaar en tbs. De advocaat van de slachtoffers, Jos de Kerf, hoopt dat De W. en het Openbaar Ministerie niet in beroep gaan. Zodat het heftige proces hier eindigt voor zijn cliënten. "Het OM zal beseffen dat beroep niet echt in het belang is van de slachtoffers", zegt hij.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

"Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met een simpele klik komt de buitenwereld heel dichtbij. Vandaag zien we dat dat schrijnende gevolgen kan hebben”, zei de rechter woensdag. Dat geldt zeker voor de 172 meisjes en vrouwen die slachtoffer van De W. zijn geworden. Van wie er veel in de rechtbank aanwezig waren om de uitspraak te volgen.

"De afgelopen jaren waren heel vervelend voor de slachtoffers."

Na de uitspraak liet advocaat De Kerf weten dat de zaak een heftige tijd is geweest voor zijn cliënten. “Zo'n zaak rakelt alles weer op. De afgelopen jaren waren heel vervelend voor de slachtoffers. Ze durfden er in het begin nauwelijks over te praten. Een van de meiden had bijvoorbeeld ook niets tegen haar ouders gezegd”, vertelt De Kerf.

In de uiteindelijke straf van 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden kan de advocaat zich redelijk vinden. “Het is een open deur om te zeggen dat geen enkele straf hoog of zwaar genoeg is, maar 6,5 jaar is een passende uitspraak.”

Hoewel de uitspraak duidelijkheid geeft, zitten de slachtoffers nog wel in spanning. "Het eindpunt is pas over twee weken. Dan weten we of het Openbaar Ministerie of de verdachte in beroep gaan”, legt de advocaat uit.

De slachtofferadvocaat verwacht overigens niet dat er een beroep wordt ingesteld. De eis van 6,5 jaar zit namelijk in de buurt van de 7 jaar die het OM had geëist. Niet alleen het OM kan in beroep gaan, maar ook De W. kan hiervoor kiezen. “Als de verdachte in beroep gaat, kan de straf zwaarder uitpakken. Ik ga er dus vanuit dat ook hij niet in beroep zal gaan, maar dat weten we pas zeker over twee weken”, zegt hij.

"Gianni is jong en hij wil werken aan zijn probleem."

De advocaat van Gianni de W. op zijn beurt laat weten dat hij zich kan vinden in de uitspraak. “De uitkomst is zoals we al hadden gedacht. Het biedt een horizon voor Gianni. Hij is jong en hij wil werken aan zijn probleem", zegt advocaat Ronald Drenth.

De W. wordt momenteel behandeld in de gevangenis en daarna gaat hij naar een tbs-kliniek. Er is tbs met voorwaarden geëist. Dat betekent dat De W. onder andere een contactverbod heeft met de slachtoffers en dat hij inzage moet geven in zijn computers.

"Hij heeft de meisjes seksueel misbruikt, ook al heeft hij ze niet fysiek aangeraakt."

Deskundigen schatten in dat De W. zo’n 18 tot 24 maanden nodig heeft voor zijn behandeling in de tbs-kliniek. Daarna zal hij toewerken naar zijn terugkeer in de maatschappij. Sanne Speekenbrink is persrechter en zij legt uit dat er elke twee jaar wordt gekeken hoe het met De W. gaat en hoe de behandeling gaat. “Elke twee jaar wordt daar naar gekeken en dan kan de maatregel worden verlengd.”

Speekenbrink benadrukt ook nog eens dat de rechtbank het erg vindt hoe De W. te werk is gegaan. “Hij heeft zich online voorgedaan als vriend, complimenten gegeven en geld geboden voor naaktfoto’s. Zodra hij die foto’s had, is hij de meiden gaan chanteren. De meisjes zijn steeds dieper in het web geraakt en beschadigd”, zegt Speekenbrink.

De uitspraak is volgens haar dan ook een signaal naar de maatschappij. “Hij heeft de meisjes seksueel misbruikt, ook al heeft hij ze niet fysiek aangeraakt. Als je zoiets doet, moet je gewoon lang de gevangenis in.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Megamisbruikzaak: 6,5 jaar cel en tbs voor Gianni de W.

'Het spijt me enorm', zegt Gianni terwijl slachtoffers in tranen zijn

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!