Levi (15) en zijn vrienden zijn verongelukt: 'Ik huil nog in mijn slaap'

13 november 2022 om 12:00 • Aangepast 14 november 2022 om 08:39
nl
Vier jonge tieners in een auto, een hoge snelheid, een verraderlijke bocht en een tegemoetkomende ambulance. De ravage die volgde kostte het leven aan de boezemvrienden Levi, Anthony en Elvis. Hun maat Kane overleefde het ongeluk op de Heeklaan in Helmond. Maandag 14 november is het een jaar geleden. Stiefvader Nick: "Ik word 's nachts nog wakker met natte ogen. Dan heb ik in mijn slaap weer gehuild."

In de huiskamer is een gedenkhoekje ingericht voor Levi, de enige zoon van Nick en Gienie. Een kast vol foto's houdt de herinneringen aan hem levend. Op de schouw, centraal in het hoekje, staat de urn van Levi, in de vorm van een bokshandschoen.

Boksen had een centrale plek in het leven van het gezin. Levi trainde fanatiek met zijn vader, naast topboksers Peter Aerts en Nieky Holzken. De ouders van Levi laten vol trots foto’s en filmpjes uit de sportschool zien. “Moet je die spierballen zien. Hij was toen pas 14, he?”, zegt zijn moeder. De stiefvader vult aan: “Ik kijk nog altijd naar de andere boksers en dan zoek ik nog steeds naar Levi. Maar hij staat er niet meer tussen.”

"Hij wilde per se naar de verjaardag van zijn neef.”

Na het ongeluk werd in de auto een fles lachgas gevonden. Het is onduidelijk of de jongens iets gebruikt hebben. Maar de ouders van Levi weten zeker van niet. “Hij was zich aan het voorbereiden op zijn eerste bokswedstrijd. Hij moest niks van alcohol en drugs hebben." Nick ergerde zich aan de reacties op internet. “Stelletje mongolen, stond er. Of: 'net goed'. Het was echt verschrikkelijk.”

Volgens de ouders was het een onbesuisde actie van vier jonge jongens. Ze waren pas 15 en 16 jaar oud en stapten zonder rijbewijs in een geleende auto. De ouders van Levi snappen er niks van. “Ik reed hem altijd overal naartoe”, zegt Gienie. Zo ook die avond voor het ongeluk. Ze zette haar zoon af bij het feestje van zijn neef in Strijp. “Ik had liever dat hij thuisbleef. Hij was ziek en was al bij de huisarts geweest. Maar hij wilde per se naar de verjaardag van zijn neef.”

“Waarschijnlijk hebben ze hem thuis willen brengen.”

Nick en Gienie begrepen niet hoe hun zoon in Helmond terecht kwam. Met hulp van zijn telefoon hebben ze de avond kunnen reconstrueren. “Levi werd gevraagd naar Helmond te komen voor een ander verjaardagsfeestje. Hij pakte een taxi. Na een half uur op het feestje voelde Levi zich slecht. Maar de taxi kon pas na een uur terugkomen.”

Levi en zijn vrienden stapten in een geleende auto. “Waarschijnlijk hebben ze hem thuis willen brengen.” Anthony bestuurde die wagen. Nemen Nick en Gienie hem iets kwalijk? "Nee. Anthony, Levi, Elvis en Kane, ze zijn allemaal zelf ingestapt", vertelt Nick.

"Hij werkte altijd zo hard in de viskraam."

Kane en Levi waren beste vrienden. Kane ging ook mee op vakantie. Hij voelt als een tweede zoon voor het gezin. “Toen hij wakker werd in het ziekenhuis, vroeg hij naar mij”, vertelt Gienie. “Dit is zijn tweede thuis. We hopen hem er nu weer bovenop te helpen. Voor hem is er ook veel veranderd. Hij is ineens al zijn vrienden kwijt.”

Nick en Gienie verloren niet alleen hun enige zoon, maar ook hun opvolger in de viskraam. “We hadden net een nieuw logo voor de kraam, met ook Levi erin. Hij was de vijfde generatie...”, vertelt Gienie. “Dat was een erkenning voor hem. Hij werkte altijd zo hard in de viskraam. Klanten bleven altijd speciaal op hem wachten.”

De viskraam was Levi's passie. Hij wees zelfs een voetbalcarrière af. “Hij werd gescout door FC Eindhoven, tijdens zijn laatste wedstrijd. Maar hij wilde in de viskraam werken. Daar kon hij echt geld verdienen.” Nick proest het uit. “Je had het gezicht van die scout moeten zien.”

Sinds de dood van Levi is het stil in huis. Ondraaglijk voor Nick en Gienie. “Ik kook graag, we aten elke dag samen", vertelt Genie. "Nu is er een lege plek aan tafel.” Nick en Gienie zijn blij met de vrienden van Levi, die nog vaak langskomen.

“Ze konden altijd bij Levi terecht. Nu kunnen zij bij ons terecht. Met Oud en Nieuw stonden ze voor de deur. We hebben het hele huis opengegooid. Het vuurwerk heeft hier nog nooit zo hard geknald.”

LEES OOK:

Verongelukte tieners in Helmond reden veel te hard

Verongelukte tieners Anthony, Elvis en Levi herdacht in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!