Video

Verongelukte tieners Anthony, Elvis en Levi herdacht in Eindhoven

16 maart 2022 om 21:08 • Aangepast 18 maart 2022 om 12:26
nl
Bij het Johan Cruyff Court in de Generalenbuurt in Eindhoven, is een spandoek opgehangen met een foto van Anthony, Elvis en Levi. De minderjarige jongens kwamen in november om het leven, toen ze met een huurauto op een ambulance botsten. Honderden mensen kwamen woensdagavond samen om de tieners te herdenken.

Nabestaanden kregen een fotoportret in plexiglas met daarop een foto van de jongens van 15 en 16 jaar oud. Op het spandoek dat werd opgehangen staat hetzelfde portret.

"Niemand praat goed dat ze die auto hebben meegenomen, maar het waren kinderen."

Vier maanden na het ongeluk maanden was tijdens de herdenking een enorme menigte op de been, met ballonnen en kaarsjes. De plek van het samenzijn was niet toevallig gekozen, de jongens hingen graag rond bij het Cruyff Court in de Generalenbuurt.

Het spandoek met de vier vrienden erop (Foto: Raymond Merkx).
Het spandoek met de vier vrienden erop (Foto: Raymond Merkx).

"Het was een mooie en rustige bijeenkomst. Mensen hadden heel veel steun aan elkaar en dat is het belangrijkste", vertelde zanger Django Wagner, die ook aanwezig was bij de herdenking. Hij is familie van Anthony, de 16-jarige jongen die achter het stuur zat.

"Niemand praat goed dat ze die auto hebben meegenomen, maar het waren kinderen. Dit is wel een hele dure prijs die zij hebben moeten betalen", zegt Wagner.

Het fatale ongeluk waarbij de jongens uit Nuenen en Helmond Anthony omkwamen, gebeurde op 14 november op de Heeklaan in Helmond. Een vierde jongen die in de wagen zat, raakte zwaargewond. Hij was woensdag aanwezig bij de herdenking.

"Ik weet zeker dat die jongens daarboven glimlachend denken: komen die allemaal voor ons?"

Aanvankelijk was onduidelijk hoe de minderjarige jongens aan de auto kwamen. Volgens de politie werd die gehuurd, werd later bekend. Het huurcontract stond op naam van iemand anders.

De plotselinge dood van de jongens zorgde voor een enorme schokgolf door het land. Woensdagavond bleek dat ze nog allesbehalve vergeten zijn.

Django Wagner: "De saamhorigheid maakt het meeste indruk. Dat er voor drie jongens van zestien en zeventien jaar oud toch zoveel mensen komen om ze de laatste groet te komen brengen. Ik weet zeker dat die jongens daarboven een glimlach hebben en denken: komen die allemaal voor ons?"

Fotoportret in plexiglas (Foto: Raymond Merkx).
Fotoportret in plexiglas (Foto: Raymond Merkx).

Het blijft niet bij de foto's en een spandoek. De initiatiefnemers willen ook een gedenkteken voor de jongens laten plaatsen. Het is nog niet duidelijk wanneer die gedenksteen wordt onthuld. Hiervoor moet eerst een vergunning worden verleend.

Bij het Johan Cruyff Court waren in november, kort na het ongeluk, ook al honderden mensen op de been. Ook waren er steunbetuigingen op de plek van het ongeluk, de school van de jongens en er werd een graffitikunstwerk voor ze gemaakt bij de Berenkuil in Eindhoven.

LEES OOK:

Plannen voor monument in Eindhoven om verongelukte jongens te herdenken

Ambulancebroeders weer thuis na verkeersdrama Helmond: 'Veel pijn gehad'

Omgekomen Levi, Anthony en Elvis op veel plekken herdacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!