Vol stroomnet is probleem in de Efteling: Danse Macabre en hotel onder druk

29 juni 2023 om 10:59 • Aangepast 7 juli 2023 om 02:01
nl
Het stroomnet in Brabant is overvol en daar heeft ook de Efteling last van. Vooral de in aanbouw zijnde attractie Danse Macabre en het nieuwe Efteling Grand Hotel ondervinden hinder van de elektriciteitskrapte. Ook de duurzaamheidsambities van het park staan onder druk.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De precieze gevolgen van het stroomtekort worden nog onderzocht, meldde het Brabants Dagblad donderdagochtend. Toch hoeven bezoekers niet bang te zijn dat hun karretje halverwege de rit stil komt te staan. “Zover zal het nooit komen”, zegt een woordvoerder van het attractiepark. "Maar met een nieuw hotel en een nieuwe attractie in aanbouw is de beperkte stroomtoevoer een uitdaging."

Duurzaamheid
De Efteling zegt donderdagochtend dat het tekort ook gevolgen heeft voor de pretparkambities om van het gas te gaan. “Dat project vraagt om veel stroom”, stelt een woordvoerder. “Daar zien we wel een grote uitdaging.”

Qua oplossingen kijkt het park ook naar de optie om zonne-energie die in de zomer wordt opgewekt in batterijen op te slaan. Zo kan die stroom in de winter worden ingezet. “Maar idealiter wordt het aansluitvermogen vergroot. Dat is voor ons de beste optie.”

De Efteling heeft veel geïnvesteerd in zonnepanelen, maar in de donkere winter zijn die minder effectief. Het park heeft daarom net als veel andere bedrijven bij netwerkbeheerder Enexis gevraagd om een ‘bredere’ stroomaansluiting.

Stroomnet overvol
Het park liet eerder al een nieuwe hoogspanningskabel aanleggen voor meer vermogen. Maar die kabel gaat het probleem niet tackelen. “Wij waren in de veronderstelling dat de aanleg van die kabel ons meer vermogen zou opleveren. Dat is nu eigenlijk niet zo”, laat het park weten. Het probleem zit namelijk in de toevoer van vermogen, niet het maximaliseren daarvan.

De problemen bij de Efteling staan niet op zichzelf. Het stroomnet in onze provincie slibt met de maand verder dicht. Bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken kunnen de komende vijf tot tien jaar slechts met vertraging een nieuwe stroomaansluiting krijgen. Ook kunnen bestaande grootverbruikers niet uitbreiden, meldt Enexis.

Het aantal klanten op de wachtlijst in onze provincie is sinds september 2022 verdrievoudigd en dat aantal loopt nog steeds op. Ook de Efteling staat dus op die wachtlijst.

Nieuwe projecten
Het nieuwe themagebied in de Efteling komt op de plek waar nu het Spookslot staat en wordt ruim anderhalve hectare groot. Naast de nieuwe attractie Danse Macabre komen er horeca, een souvenirwinkel en bijpassend entertainment te staan. Als alles volgens plan gaat, opent het nieuwe themagebied en de attractie in 2024.

Eind vorig jaar begon de bouw van Efteling Grand Hotel. Het gebouw krijgt zeven verdiepingen en wordt 106 meter breed. Er is plek voor 700 bedden. Het hotel krijgt een koperen dak met zeven torens. Daarnaast krijgt het nieuwe hotel een zwembad en sauna, twee restaurants en twee souvenirwinkels.

LEES OOK:

Stroomstoring tijdens ritje in de achtbaan? Dit is wat er dan gebeurt

Stroomnet slibt verder dicht: wachtlijst grootverbruikers verdrievoudigd

De Efteling trok nog nooit zoveel bezoekers als afgelopen jaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!