Rondleiding Theater De Maagd

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er steeds meer behoefte aan een schouwburg in Bergen op Zoom. Het was in die tijd wel mogelijk om voorstellingen te zien, maar die werden opgevoerd in kleinere zalen of bijvoorbeeld in evenementenzaal De Stoelemat.

Na enige discussie in de gemeenteraad werd besloten om een leegstaande kerk op de Grote Markt te verbouwen tot schouwburg: Parochiekerk de Maagd werd Theater de Maagd.
Architect Greiner kreeg de opdracht om bij de verbouwing het gebouw als kerk zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft geleid tot een bijzondere combinatie: in de schouwburg zijn nog veel sporen van de kerk te zien, zoals prachtige gebrandschilderde ramen en de bijzondere schilderingen achter het podium van de schouwburg, ooit de apsis van de kerk.

Tijdens een rondleiding vertelt een gids je de verhalen over de kerk, (bijvoorbeeld hoe een twist tussen de katholieken en protestanten in de stad leidde tot de bouw van deze kerk) en neemt hij/zij je mee langs allerlei plekjes in het gebouw die te maken hebben met zijn religieuze verleden. Uiteraard krijg je ook een kijkje achter de schermen van de huidige schouwburg.

Een bezoek aan dit monument  zal niet alleen bij menig Bergenaar mooie herinneringen oproepen, maar de unieke combinatie van theater en kerk maakt het ook voor bezoekers van buiten de stad de moeite waard om dit gebouw te bezichtigen.

19 mei 2024

23:00

BERGEN OP ZOOM

Grote Markt 32, 4611 NT

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners