Wollen dekens van het Kempisch Heideschaap in het Weverijmuseum

Na jaren wordt in de voormalige wollenstoffenfabriek Van den Heuvel & Zoon, het huidige Weverijmuseum in Geldrop, weer wollen dekens geweven. Het voelt als thuiskomen, maar het was niet vanzelfsprekend dat dit weefproces zou lukken. Het Weverijmuseum nodigt, in samenwerking met designer Pollyanna Moss en weefster Eva Klee, geïnteresseerden uit om op 7, 8 en 9 december, tussen 13.00-16.00 uur, in het museum het proces van schaap tot deken en de bijzondere samenwerking van dichtbij te volgen. Meld je, o.v.v. ‘Schapenwol’, aan via; [email protected]

Samenwerking designers en het Weverijmuseum
Het weefproject in het Weverijmuseum is onderdeel van hun project ‘Shed and Heddle’. Hierin gaan Moss en Klee op zoek naar de geschiedenis van de wol in de regio Eindhoven en doen zij onderzoek naar de wol van het Kempisch Heideschaap: zij spinnen deze wol, weven er dekens van en veredelen de geweven stoffen.

Moss en Klee deden de afgelopen maanden onderzoek naar de mogelijkheden om de lokale wol ook daadwerkelijk machinaal te weven. Het Weverijmuseum is, vanwege de beschikbare historische weefmachines en kennis, een logische partner voor hen. Ook hoeft de wol niet van ver te komen. Ze kregen in het museum ondersteuning van de huiseigen weefexpert Leo Pennings. Het is een bijzondere samenwerking waarvoor ze de Nebiolo gebruiken, een wolweefgetouw van de jaren 1935, ook wel buckskingetouw genoemd. 
Inmiddels hebben ze op deze locatie een serie wollen dekens ontwikkeld van het Kempisch Heideschaap. De eerste dekens zijn onderhand geweven en elke deken bevat een uniek design. 

Tijdens de demonstratiedagen laten Pollyanna Moss en Eva Klee hun onderzoek tot nu toe zien. Ook zullen zij samen met Leo Pennings demonstraties geven op het industriële weefgetouw.

Praktische informatie
Het Weverijmuseum ligt in het centrum van Geldrop, Molenstraat 21, en is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. In de omgeving zijn voldoende (gratis en betaalde) parkeergelegenheden. Het museum is rolstoeltoegankelijk. Bekijk voor meer info www.weverijmuseum.nl 

Meer over Shed and Heddle 
Shed and Heddle is een project van ontwerper Pollyanna Moss en wever Eve Klee dat kennis over het weven met wol in de regio Noord-Brabant blootlegt. Beginnend bij de schapenstal en eindigend met een 100% wollen deken, onderzoeken Moss en Klee samen hoe lokale wol opnieuw kan worden toegepast in garenspin- en weeffaciliteiten aanwezig in textiellaboratoria en weefateliers in de regio. Het project speelt zich af op drie locaties: de schapenstal op de Strabrechtse Heide in Heeze, het New Order of Fashion Textiellab in Eindhoven en het Weverijmuseum in Geldrop. Gedurende een periode van negen maanden werken Moss en Klee op deze locaties aan hun onderzoek naar het weven met wol van schaap tot weefgetouw. Binnen het proces van het maken van een deken voeren ze een casestudy uit van kleinschalige productie. Shed and Heddle redt wol die anders zou worden verspild, om opnieuw in het weefgetouw te worden geïntroduceerd. Door vezelverwerking en weefmogelijkheden van semi-gemechaniseerde, bestaande textiellaboratoria toe te passen, creëert het duo een reeks dekens. Het resultaat is een materiaalonderzoek dat aan de hand van verschillende technieken en combinaties de waarde van lokaal wol bestudeert.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onder de open call Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten

20 mei 2024

08:01

Geldrop

Molenstraat 21, 5664 HV

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners