Theater - De Heks van Almen in Cranendonck

DE HEKS VAN ALMEN IN CRANENDONCK

Sinds 2020 speelt Theatermakers Achterhoek de succesvolle locatietheater voorstelling De Heks van Almen. De tournee leidt langs locaties in Nederland waar ‘heksen’vervolgingen hebben plaatsgevonden. De voorstelling vormt een levend monument van eerherstel voor mensen die onschuldig terechtgesteld zijn. De voorstellingen in Cranendonck worden aangepast aan de geschiedenis in De Peel en zijn speciaal opgedragen aan slachtoffers uit de Peel.

10, 11, 12 en 24, 25, 26 mei 2024 Ruïne kasteel Cranendonck, Cranendonck 1, Soerendonk vrijdag en zaterdag 20 uur en zondag 15 uur

In 1472 vond op het kerkplein in Almen de eerste 'heksen’verbranding van Nederland plaats. Theatermakers Achterhoek maakte een theatervoorstelling over deze onvoorstelbare gebeurtenis. Als Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker heeft zij geen idee wat de reden van haar vasthouding is. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskrachtige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij. De ‘heksen’verbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. Theatermakers Achterhoek zoekt naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. Een must see voor iedereen met een vrije geest.

Theatermakers Achterhoek (TMA) is het enige professionele theatergezelschap van de Achterhoek.

21 juni 2024

13:09

Soerendonk

Cranendonck 1, 6027 RK

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners