Kernwapens vliegbasis Volkel niet illegaal

3 maart 2010 om 12:47
nl
De kernwapens die op vliegbasis Volkel zouden liggen zijn niet illegaal en niet in strijd met het Nederlands en internationaal recht. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De hoogste rechters van ons land scharen zich daarmee achter eerdere uitspraken.
Geschreven door

Tegelijkertijd heeft de Hoge Raad besloten dat de zes maanden celstraf tegen vredesactivist Turi Vaccaro definitief worden. Vaccaro vernielde in 2005 twee F16’s op vliegbasis Woensdrecht. Met de vliegtuigen kunnen atoombommen van Volkel worden gelanceerd. De straf heeft hij Vaccaro lang geleden uitgezeten. De uitspraak van de Hoge Raad van dinsdag heeft dan ook geen gevolgen voor hem behalve dat de straf bevestigd wordt en dat hij nu een definitieve veroordeling op zijn strafblad heeft staan.

Door de uitspraak van de Hoge Raad komt een einde aan een reeks moeizame en chaotische processen die bijna vijf jaar geleden begon.
B61-atoombommen
Vaccaro en zijn advocaat probeerden de ‘Volkelse’ kernwapens via de rechter illegaal te verklaren. Door rechters en aanklagers is er altijd op gehamerd dat ze beter de politieke weg konden bewandelen. Vaccaro en zijn advocaat zijn teleurgesteld en stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Hoewel het nooit officieel toegegeven is, liggen op vliegbasis Volkel mogelijk tien zogenoemde B61-atoombommen. Die kunnen onder een F16 worden gehangen om ze naar een slagveld te vliegen om daar vervolgens te worden afgeworpen. De laatste weken zijn deze bommen weer in het nieuws omdat de Amerikaanse president Obama ze wil opruimen. Maar of de ‘Volkelse’ bommen daar onder vallen is onbekend.
Hiroshima
De Italiaanse vredesactivist Turi Vaccaro sloop in de zomer van 2005 met een hamertje vliegbasis Woensdrecht op. Daar vernielde hij de cockpits van twee F16’s. De vernieling vormden onderdeel van de jaarlijkse herdenking van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nahasaki in augustus 1945. De vredesbeweging beschouwt de F16’s als misdadige moordmachines net als de gaskamers in Nazi-Duitsland en vindt dan ook dat ze vernietigd moeten worden. De Hoge Raad stelt dat je niet op voorhand kan zeggen of het voorbereiden van een kernaanval of het gebruik van kernwapens onrechtmatig is.
Advocaat Meindert Steling
De advocaat reageert als volgt op de uitspraak van de Hoge Raad:

"De Hoge Raad wil eenvoudig niet van kritiek weten op de systeemmisdadige voorbereiding van nucleaire massamoord van genocidale omvang, van misdadige vernielingen van civiele goederen op grote schaal, en van wijdverspreide nucleaire vergiftiging van het milieu. Dit ondanks het feit dat die kritiek hecht in de feiten en in het recht is verankerd. De Hoge Raad wil zich gewoon niet laten overtuigen en kiest willens en wetens de zijde van de systeemmisdaad. Van het Juristenproces in Neurenberg heeft de Hoge Raad dus kennelijk niets geleerd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.