Klitsie: snelheid ontslagen MSD onaanvaardbaar

8 juli 2010 om 00:21
nl
De snelheid waarmee het farmaceutische bedrijf MSD in Oss mensen op straat wil zetten is onaanvaardbaar. Dat zegt burgemeester Klitsie van Oss over de ontslaggolf bij het voormalige Organon, waar 2175 van de 4500 banen verdwijnt.
Geschreven door

Volgens Klitsie is MSD een gezond bedrijf en is er geen noodzaak om begin volgend jaar al mensen te ontslaan. De burgemeester noemt de dag waarop het massa-ontslag bekend is gemaakt een zwarte dag voor Oss en voor Brabant.

Ook minister Van der Hoeven (Economische Zaken) noemt het verdwijnen van duizenden banen bij MSD "een forse klap voor Brabant, maar meer nog voor de medewerkers en hun gezinnen". De minister noemt de ingreep een "gevoelig verlies aan werkgelegenheid, ook in de toeleveringssfeer".

CDA-kamerleden hebben de minister inmiddels gevraagd of ze met MSD wil praten over de motieven voor de verplaatsing van een deel van de activiteiten uit Nederland. Van der Hoeven ziet dit echter niet als haar taak.

Het CDA heeft ook Kamervragen gesteld aan minister Donner van Sociale Zaken. PvdA-kamerleden stellen dat "snel handelen noodzakelijk is om de schade te beperken" voor werknemers en de regio.
Onderzoeksafdeling
Het banenverlies werd donderdagmiddag in theater Lievenkamp en een sporthal aan de Kloosterlaan in Oss aan de medewerkers meegedeeld.

Een groot deel van de onderzoek- en ontwikkelafdeling in Nederland wordt door het banenverlies getroffen. Ook de afdeling productie wordt ingekrompen. Organon werd enkele jaren geleden verkocht aan het Amerikaanse medicijnenbedrijf Shering Plough dat vorig jaar werd opgeslokt door farmaciegigant MSD.
Drastische saneringen
MSD kreeg door de overname zoveel dubbelfuncties dat er nu wereldwijd drastisch gesaneerd wordt. Behalve in Oss is dat bij de vestiging in Schaijk die helemaal gesloten wordt, waardoor honderd medewerkers op straat staan. Bij onderzoeksbedrijf Nobilon in Boxmeer worden dertig van de zeventig banen geschrapt.
Directeur
Regionaal directeur Hans Kortlever betreurt het massa-ontslag bij het bedrijf: "Dit doet mij veel verdriet, maar het is natuurlijk veel erger voor de mensen die getroffen zijn."

"Je ziet dat de overheden problemen hebben de gezondheidszorg te bekostigen", zo geeft Kortlever een voorname verklaring voor de maatregelen. "Desondanks blijven we een grote werkgever in de farmacie."
Oplossing
MSD heeft een sociaal plan voor het ontslagen personeel en hoopt door een campus voor startende bedrijven een oplossing te bieden aan een deel van de mensen. "We zullen zorgvuldig en op een nette manier met de mensen omgaan, maar we beseffen dat we niet iedereen nieuwe werkgelegenheid kunnen bieden", aldus Kortlever.
Vakbond
Vakbond CNV Vakmensen heeft laten weten de ontslagen niet zomaar te slikken. "Wij accepteren het niet dat al die mensen, die dit bedrijf zo groot hebben gemaakt, zomaar op straat worden gezet", zegt vakbondsbestuurder Jelle Loosman. Hij roept de politiek op zich in te zetten voor de ontslagen personeelsleden van MSD.
Politiek
Het ministerie van Economische Zaken wil samen met gemeenten en de provincie kijken of er misschien animo is om onderdelen van MSD over te nemen.

Ook commissaris van de Koningin Wim van de Donk spreekt van een gevoelige klap voor de Brabante economie. "Wat Philips is voor Eindhoven is Organon voor Oss", aldus Van de Donk. Hij zei verder te hopen dat veel van de getroffenen snel een nieuwe baan vinden omdat er veel talent tussen zit.
Reactie werknemers
De verslagenheid onder het getroffen personeel was groot. "Tachtig jaar onderzoekservaring verdwijnt uit Oss. Onlangs waren de signalen nog positief. Nu verdwijnt alles naar Amerika. Degenen die het opgebouwd hebben, blijven hier achter'', vertelde een van de onderzoekers na het horen van het slechte nieuws.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.