Kruis: 'Besluit bond is hard gelag'

25 oktober 2010 om 14:54
nl
Herman Kruis uit Bavel hield er nauwelijks rekening mee dat hij na de verloren finale van het wereldkampioenschap in Argentinië zou moeten vertrekken als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. "Dit is een hard gelag."
Geschreven door

Bij een evaluatie anderhalve week geleden voelde hij de bui al hangen. "Ik had verwacht dat we samen zouden kijken hoe we het traject naar de Spelen van Londen gingen invullen.'' In plaats daarvan ging het gesprek 'een heel andere kant' op. Maandag werd Kruis aan de kant gezet.
Geen geheel
De hockeybond KNHB stelde maandag in een toelichting dat het Nederlandse vrouwenteam geen geheel meer vormde, zowel de spelersgroep als de technische staf. "Ik begrijp dat ze het stevig aanzetten'', aldus Kruis. "Het is moelijk te verkopen dat je niet verder gaat met een coach die in vier jaar veel heeft gewonnen. Ik kreeg maandag een mooie sms: 'Van Marwijk wordt geridderd, jij wordt geslachtofferd. Met dezelfde prestaties'. Zo voelt het ook een beetje.''
Zilver
Als bondscoach van de Nederlandse hockeysters won Kruis in 2009 de Europese titel, in september gevolgd door zilver tijdens het WK in Rosario.

"Ik vond ook dat er na het WK dingen moesten veranderen'', vertelt Kruis. "We kregen veel doelpunten tegen en veel speelsters waren niet in vorm. Hoe komt dat? Is de voorbereiding niet goed geweest? Naar dat soort dingen kun je kijken. Uiteindelijk speelden we te wisselvallig, er viel nogal wat te verbeteren.''
Eenheid
Volgens Kruis klopt het niet dat het team geen eenheid vormde. Hij werkte samen met assistenten Taco van den Honert, Jeroen Delmee en Alexander Cox. "In een staf met veel kennis is discussie, maar dat is normaal. En ik begrijp ook wel dat niet alle achttien speelsters de coach op handen dragen. Als je drie maanden met elkaar op pad bent, is er wel eens irritatie."
Iets leuks
De KNHB gaf maandag aan graag met Kruis te blijven samenwerken. Zelf sluit de weggestuurde coach dat niet uit. "Ik heb vier jaar lang op een prettige manier bij de bond gewerkt. Als zij iets leuks hebben, wil ik daar best naar kijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!