Unieke foto's duiken op bij Kamp Vught

27 oktober 2010 om 16:29
nl
Bij Kamp Vught zijn donderdag twee unieke foto's uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken. Tussen januari 1943 en de evacuatie in september 1944 waren in het concentratiekamp meer dan 31.000 mensen gevangenen. De foto's, die gemaakt zijn in 1944, brengen het verhaal van deze plek nog dichterbij.
Geschreven door


Op één foto zijn gevangenen in gestreepte kampuniformen te zien. Ze lopen over de Loonsebaan en zijn in gezelschap van een bewaker op de fiets. De andere foto toont dezelfde gevangenen. Ze moesten waarschijnlijk werken in het buitengebied, mogelijk de nabijgelegen Gement of het Bossche Broek.

Het is uitzonderlijk dat gevangenen en bewakers samen op de foto staan. Het was bovendien streng verboden om in en nabij het kamp te fotograferen, zulke foto's zijn dan ook zeldzaam.

De foto's zijn afkomstig uit een familiealbum van Klaas Bezema. Uit onderzoek blijkt dat de vader van Bezema de foto's heeft gemaakt. Hij was amateurfotograaf en bleef ook tijdens de oorlog foto's maken. Herkent u iemand op de foto's? Laat het weten aan Omroep Brabant.

Deze foto's zijn eigendom van STIWOT.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.