Burgemeester van Helmond ondergedoken na bedreiging

HELMOND - Burgemeester Fons Jacobs van de gemeente Helmond is ondergedoken na ernstige bedreigingen aan zijn adres. Jacobs is elders ondergebracht en wordt de komende weken persoonlijk beveiligd. Zijn taken heeft hij neergelegd, locoburgemeester Frans Stienen neemt de taken over. Dat maakte de gemeente Helmond woensdagavond bekend tijdens een persconferentie.
Ook coffeeshop Carpe Diem wordt bedreigd, de zaak is voor vier maanden gesloten. Volgens de gemeente bestaat er een verband tussen de bedreigingen. Ze zouden afkomstig zijn uit het criminele circuit. Politie en justitie hebben signalen hierover eind vorige week voor het eerst opgevangen.
Bewaking
Bij het huis van Jacobs is een bewakingsunit geplaatst, ook nu Jacobs en zijn vrouw niet meer thuis zijn, wordt het huis continu bewaakt. De gang van zaken heeft de burgemeester en zijn echtgenote niet onberoerd gelaten, staat in de raadsinformatiebrief van de gemeente Helmond.
Vervanging
Jacobs wordt voorlopig opgevolgd door locoburgemeester Frans Stienen. De eerstvolgende raadsvergadering, van volgende week dinsdag, wordt voorgezeten door het CDA-raadslid Jan Roefs.
Coffeeshop
Carpe Diem moet de deur sluiten, omdat gemeente, politie en justitie erg bang zijn voor verstoring van de openbare orde. De coffeeshop is drie keer eerder voor een bepaalde tijd gesloten. De kans bestaat dat de eigenaar zijn overlastvergunning moet inleveren, waardoor de zaak nooit meer open gaat. Jacobs had die vergunning juist afgegeven, omdat hij een eind wilde maken aan illegale verkooppunten en handel van softdrugs op straat. Politie en justitie zeggen in een verklaring dat ze 'er alles aan doen om het onderliggend criminele netwerk rigoreus aan te pakken.'
Burgemeester Van Gijzel
Ook burgemeester Rob van Gijzel vroeg dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering opnieuw aandacht voor het geweld dat wietcriminelen de laatste tijd in Eindhoven en omgeving veroorzaken. Volgens Van Gijzel zijn er de afgelopen twee weken vijf geweldsincidenten geweest die te maken hebben met wietcriminaliteit.
Eerdere bedreiging
De burgemeester van Helmond werd al eerder bedreigd. In 2008 en vorig jaar werd hij gestalkt door een man uit Helmond. Hij wilde zich afreageren op Jacobs omdat hij hem niet aan een passende huurwoning kon helpen.
Lees ook: Sluiting coffeeshop drama voor eigenaar
Van Gijzel wil taskforce om wietcriminaliteit te bestrijden


Meer over dit onderwerp:
fons jacobs carpe diem jan roefs frans stienen