Eerste mensen krijgen Q-koortsprik

DEN BOSCH - Bij de GGD Hart voor Brabant in Den Bosch krijgen vrijdag de eerste Nederlanders uit de zogenoemde risicogroep het vaccin tegen Q-koorts. Het gaat om ongeveer 35 patiƫnten met een hart- en vaatziekte.
Zij lopen bij een besmetting met Q-koorts een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte. In totaal worden tot eind februari naar verwachting vijfhonderd tot duizend mensen gevaccineerd. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die een ontsteking van de hartklep hebben gehad, een hartklepprothese, een aangeboren hartafwijking of een hartklepprobleem hebben. Als de Q-koortsbacterie zich bij die patiënten op de hartklep nestelt, is dat levensgevaarlijk.
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden meer dan vierduizend mensen ziek, vooral in Brabant. Vorig jaar overleden tien mensen (mede) door de ziekte. Het vaccin Q-VAX komt uit Australië en is in Nederland nog niet geregistreerd. De Gezondheidsraad heeft onderzocht of het wel werkt en of het veilig is het heeft besloten dat het aan deze doelgroep gegeven kan worden. Bij de mensen die de prik krijgen is van tevoren onderzocht of ze er niet immuun voor zijn.
Meer over dit onderwerp:
q-koorts ziekten inentingen