Video

'Overname MSD duurder dan sluiting'

4 maart 2011 om 18:15
nl
Het Amerikaanse moederbedrijf van MSD ziet geen heil in het overnamebod onlangs gedaan is. Een beursgenoteerde overnamekandidaat wilde 570 mensen van MSD overnemen. Overname zou moederbedrijf Merck ruim 700 miljoen dollar meer kosten dan sluiting.
Geschreven door

Dat zei de advocaat van Merck vrijdag tijdens het kort geding in Amsterdam. De overnamekandidaat zou drie keer een bod hebben gedaan, maar dat legde Merck naast zich neer. De rechter doet uitspraak op 11 maart na 15 uur.
Complex
Merck vindt een overname veel te complex, onder meer doordat het Amerikaanse concern met te veel juridische risico's opgescheept zou worden. Het argument van Merck dat overname te weinig baanzekerheid zou bieden, werd met hoongelach ontvangen. ,,Merck heeft zich nooit bekommerd om het baanverlies in Oss. Ze draaien de zaken om'', zei Iris van Dinther van de ondernemingsraad van MSD.
Gunstig
De advocaat van de commissarissen, Peter Wakkie, betoogde dat er wel degelijk een gunstig bod lag. Zo gunstig dat de lokale leiding van MSD-Organon het bod wilde accepteren. Die zou zijn teruggefloten door de top van Merck, volgens de advocaat was dat tegen de afspraken.
Aspen
De onbekende partij, volgens een gerucht het Zuid-Afrikaanse farmacieconcern Aspen, wilde zowel de researchafdeling van MSD-Organon overnemen, alsook een flink aantal producten die daar ontwikkeld worden. Naarmate de onderhandelingen vorderden en er meer duidelijkheid kwam over de ambitieuze toekomstplannen van de overnamepartij, zou Merck er volgens Wakkie voor gekozen hebben deze producten in eigen portefeuille te houden.

Volgens de raad van commissarissen, de ondernemingsraad en de vakbonden staat de overnamekandidaat nog steeds te springen om delen van MSD-Organon over te nemen. Volgens de advocaat van de commissarissen was de Nederlandse overheid zelfs bereid een aantrekkelijke fiscale regeling te treffen voor de overname.
Bijna-akkoord
Merck zegt dat er helemaal geen bijna-akkoord met een overnamekandidaat was. De ondernemingsraad, de vakbonden en de Raad van Commissarissen willen via de rechter afdwingen dat de Amerikaanse eigenaar Merck nadenkt over een overname.Merck kwam donderdag met een plan B, waarin voor 475 onderzoekers in Oss werk blijft.

150 werknemers van MSD woonden de rechtszaak tegen het moederbedrijf bij. Die kunnen tijdens de uitspraak op 11 maart in Oss blijven, omdat de uitspraak op de website van de rechtbank wordt gepubliceerd.
Solidariteitstocht
In Oss liepen ongeveer honderd mensen vrijdagmiddag mee om de solidariteitstocht voor het personeel van MSD. De tocht begon om twee uur bij het gemeentehuis op het moment dat in Amsterdam het kort geding begon. De deelnemers wandelden naar de Sint Jozefkerk, waar een alternatieve mis was. De wandelaars werden met klokgelui ontvangen.
Ontslagen
Merck kondigde vorig jaar juli een reorganisatie aan waarbij duizenden ontslagen zouden vallen. Er werd overlegd met de vakbonden, de ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen dat er gezocht zou worden naar een overnamekandidaat. Die was gevonden, maar Merck haakte af. Door middel van het kortgeding wilden de ondernemingsraad, de vakbonden en de Raad van Commissarissen afdwingen dat Merck nadenkt over een overname.














App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!