Video

Bezuinigingen Defensie: luchtmacht weg uit Eindhoven

8 april 2011 om 01:59
nl
Defensie in Brabant wordt hard getroffen door de bezuinigingen die minister Hillen vrijdag heeft aangekondigd. Volgens Henk Oderkerk van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging verdwijnen er in Brabant zo'n 2000 banen als gevolg van de bezuinigingen.
Geschreven door

Vliegbasis Eindhoven
De luchtmacht verdwijnt van vliegbasis Eindhoven. Minister Hillen van Defensie wil dat Eindhoven een civiele luchthaven wordt. Militair medegebruik zal afhangen van alternatieve mogelijkheden, zoals samenwerking met België. Dat schrijft de minister in zijn brief naar de Kamer.
Volkel en De Peel
In Volkel verdwijnt een squadron dat uit minimaal 120 personen bestaat. Het zou om het 311 Squadron gaan. Ook verdwijnen de vijftien F16-toestellen van de vliegbasis. De basis zelf blijft wel open. Op Vliegbasis De Peel verdwijnt een Patriot-eenheid.
"Treurnis overheerst"
In Oirschot wordt het 11e tankbataljon opgeheven. Dat meldt Generaal Michiel van der Laan van de legerplaats in Oirschot. Bij de legerbasis in Oirschot worden dertig tanks verkocht en verliezen 275 mensen hun baan. De militairen worden niet ontslagen, maar kunnen eventueel terecht op een andere afdeling. Bij aanverwante eenheden zoals de hersteleenheden en de geneeskundige dienst zijn minder mensen nodig.

Generaal van der Laan spreekt van een sombere dag, maar is blij dat de bezuinigingen nu concreet en openbaar zijn. "Treurnis overheerst. Zeker omdat we succesvol deel hebben genomen aan missies in Afghanistan. Voor de militairen breekt een periode van onzekerheid aan. Mensen raken hun baan kwijt of worden elders binnen Defensie geplaatst. Ik ben ook een realist. Er is minder budget en we moeten noodgedwongen een tandje minder. Maar pijn doet 't wel.''

Luitenant-Kolonel Kees Koek is commandant van het tankbataljon dat gaat verdwijnen. Voor hem en de 275 militairen in zijn bataljon is het een flinke klap. ,,De beslissing valt zwaar, heel zwaar'', bekent hij. Vanaf 9 mei staan de Nederlandse tanks zelfs al stil. Koek: ,,Een tank is een effectief militair middel als je ergens moet ingrijpen. Die mogelijkheid valt nu weg. Vanaf mei gaan we het bataljon afbouwen. Ik zal er tot op het laatst op toezien dat mijn mensen een andere plek vinden.''
Gilze-Rijen
Op de vliegbasis in Gilze-Rijen verdwijnen 150 tot 200 banen. Defensie gaat de 17 Cougarhelikopters die nu nog op de basis staan, afstoten. In Gilze-Rijen werken 1900 mensen.

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen leeft enorm mee met alle gezinnen die geraakt worden door de bezuinigingen. "De vliegbasis en de gemeente zijn al meer dan honderd jaar met elkaar verbonden. De afgelopen jaren onderging vliegbasis Gilze-Rijen een metamorfose. De vliegbasis werd dé huisbasis van alle legerhelikopters. Het aantal medewerkers op de vliegbasis verdubbelde naar ongeveer tweeduizend. Veel medewerkers wonen ook in een van onze vier dorpskernen. Door de bezuinigingen dreigt nu deels afgebroken te worden wat recent is opgebouwd."

"Dit maakt een deel van de investeringen van de afgelopen jaren tot desinvesteringen. Ook economisch werken de bezuinigingsplannen door. De vliegbasis is een belangrijke pijler voor onze lokale en regionale economie. Bezuinigingen zijn noodzakelijk, maar waar dat kan, moeten we met elkaar de pijn verzachten'', zegt Boelhouwer.
Woensdrecht
Vliegbasis Woensdrecht blijft bij de bezuinigingen van Defensie redelijk buiten schot. Dat meldt een woordvoerder. Er worden geen onderdelen afgestoten. Er komen zelfs taken bij zoals het helikopteronderhoud, dat nu op Gilze-Rijen zit en het straaljageronderhoud van de bases Volkel en Leeuwarden. Wel zal er worden ingegrepen bij het personeel. "Vreugde en blijdschap overheerst, al is ook mij wel helder dat bij het ondersteunende personeel in Woensdrecht mensen gedwongen worden ontslagen en dat zijn individuele drama's", stelt burgemeester Marcel Fränzel. "Het zijn gigantische bezuinigingen en dan is niets meer heilig. Ook als Woensdrecht ben je dan onzeker." In de toekomst zal Woensdrecht vooral in belang toenemen als onderhoudsbasis voor onder meer de Joint Strike Fighter.
Bezuinigingen
De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met een ingrijpende bezuinigingsoperatie bij Defensie. In totaal zullen 12.300 arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen bij de organisatie. Het ministerie van Defensie is de grootste werkgever van Brabant.
Staffuncties, tanks en Cougarhelikopters
Bij Defensie wordt de komende jaren 30 procent van de staffuncties geschrapt. Van de 119 generaals zullen er bijvoorbeeld tachtig overblijven. Personeel op kazernes heeft dat vrijdag te horen gekregen van hun commandanten. Alle tanks en Cougarhelikopters in Nederland worden wegbezuinigd. Er vallen in totaal 6000 gedwongen ontslagen.
Marine
Bij de marine moeten gedwongen duizend mensen weg, evenals bij de luchtmacht. Bij de landmacht verdwijnen 3500 banen. Ook bij de staven in Den Haag zullen een op de drie functies verdwijnen. Hier gaat het om zeker vierhonderd functies.
Reacties
De vakbonden noemen de ingreep van minister Hans Hillen van Defensie een keiharde slag in het gezicht van defensiepersoneel. De provincie is bezorgd over de gevolgen van de bezuinigingen.
1 juli
De reorganisatie moet in 2014 zijn afgerond. Het personeel bij Defensie zit mogelijk nog maanden in onzekerheid over de eigen toekomst. Uiterlijk 1 juli wordt duidelijk wie er weg moeten bij de krijgsmacht en welke kazernes en bases dichtgaan. Minister Hillen van Defensie kon vrijdag nog niemand geruststellen. Alle nieuwe infrastructuurprojecten worden opgeschort tot 2013.










App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.