Video

'Interventieteams justitie voor aanpak vrijplaatsen woonwagenkampen onnodig'

23 oktober 2012 om 17:36
nl
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond ziet geen heil in de speciale interventieteams van justitie om vrijplaatsen op woonwagenkampen en in probleemwijken aan te pakken. Volgens Jacobs wordt 'het paard achter de wagen gespannen'. Jacobs is niet de enige burgemeester die lauw reageert.
Geschreven door

"In Helmond hebben wij het Helmonds Interventie Team. Dat is succesvol, omdat wij er bovenop zitten. Als dit nieuwe team er komt, ontsla je de gemeente van toezicht en controle omdat die teams dat krijgen. Dat is het paard achter de wagen spannen", zegt Jacobs.
Lauwe reactiesGemeenten reageren lauw op het initiatief van de Bossche hoofdofficier van justitie. Zo zegt de gemeente Roosendaal dat ze de teams niet nodig  heeft. "Wij zijn er jaren terug al mee begonnen. Het kamp is toen opgesplitst, waardoor de situatie is genormaliseerd. Wij ervaren geen problemen en zijn er dus nu ook niet mee bezig."
Ook Bergen op Zoom sluit zich aan bij de woorden van Jacobs. "Het zou in bepaalde gemeenten goed kunnen werken, maar een gemeente moet primair verantwoordelijk zijn voor toezicht en handhaving. Het is niet goed als instanties zich daar tegenaan bemoeien. Je moet problemen als gemeente voor zijn", laat burgemeester Han Polman via een woordvoerder weten.
Oss vindt het een goed idee Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss laat weten wel iets te zien in het plan van Nieuwenhuizen. "Je moet zulke misstanden op woonwagenkampen niet willen accepteren. Ze moeten zich aan de wet houden, net als iedereen. Ik vind zo'n interventieteam een goed idee."
De gemeenten Den Bosch en Tilburg wilden niet reageren. Zij verwijzen door naar de Taskforce B5, die de georganiseerde criminaliteit rond hennepteelt aanpakt. Een woordvoerder van die Taskforce laat echter weten dat er geen reactie komt.
Eindhoven: 'Geen overlapping'Brabant telt al twee teams die gemeenten bijstaan bij het oplossen van onder meer fiscale problemen en illegale praktijken. Dit zijn de zogeheten RCF Kenniscentra Handhaving en Werkplaats Naleving. Zo is er al nuttig werk verricht in onder meer Den Bosch, Eindhoven, Oss en Uden.
Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven laat in een reactie weten dat de nog op te richten teams regionaal worden aangestuurd en 'wellicht steviger kunnen inzetten op de bestuursrechtelijke kant' dan de genoemde kenniscentra. Hij is niet bang voor overlapping van elkaars activiteiten of dat de teams elkaar in de wielen rijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.