Video

Actiegroep Ongehoord: 'Varkensboeren in slachtofferrol na filmpjes'

19 juni 2011 om 11:59
nl
Brabantse varkensboeren zijn boos op actiegroep Ongehoord. De actiegroep heeft filmpjes gepubliceerd waarin dode biggetjes en kreupele dieren te zien zijn. Zeven filmpjes komen van varkensboeren uit Brabant. De beelden zijn stiekem gemaakt, zonder medeweten van de boeren. Ongehoord ontkent dat de groep een overdreven beeld geeft van de situatie.
Geschreven door

Varkensboer Henry van Asten uit Helmond is woedend op dierenrechtenorganisatie Ongehoord. De organisatie zou ongevraagd beelden naar buiten hebben gebracht van onder meer zijn varkensboerderij. "Het is ongehoord dat die mensen zomaar in je bedrijf binnendringen", aldus Van Asten. "Het is heel ongezond voor de dieren. Wij hebben een regeling dat iedereen die binnenkomt in de stallen in de 48 uur daarvoor niet in contact is geweest met andere varkens. Daarnaast moet iedereen eerst douchen en speciale kleren aantrekken. Op deze manier kunnen ziektes overgebracht worden tussen verschillende varkensstallen."
Aangifte tegen Ongehoord
Van Asten ziet de beelden zelf ook niet als zeer schokkend. "Er is altijd een bepaald percentage van je dieren dat dood gaat. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ik vind het veel schokkender dat zo'n bedrijf zomaar binnenkomt. Ik ga ook zeker stappen ondernemen tegen deze organisatie. Ik ga aangifte doen.
Geen incidenten
Ongehoord spreekt tegen dat de actiegroep een overtrokken beeld geeft. "Ik denk dat de uitgebreidheid van het materiaal aangeeft dat het niet om incidenten gaat", aldus woordvoerster Sofie van 't Hul. "Met dit onderzoek bevestigen we wat heel veel mensen al weten, namelijk dat er iets flink mis is in de veehouderij. Ons doel is om mensen een eerlijk beeld te geven waar het vlees vandaan komt. En dat is echt heel anders dan wat de varkensboeren tot nu toe hebben laten zien."
Slachtofferrol
De actiegroep zegt geen specifieke boeren aan te willen vallen. Toch voelen de boeren zich aangevallen. "Ik heb het gevoel dat de boeren zelf een slachtofferrol aannemen. Zij voelen zich daarin blijkbaar persoonlijk heel erg aangevallen."
Biologische varkensboer
Ook biologische varkensboer Frank van Wagenberg uit Esch is boos op de actiegroep. Volgens hem geven de beelden een overtrokken beeld. "Je hebt nou eenmaal af en toe een kreupel varken of een dier dat geïnsemineerd moet worden. Ik wil die club wel eens van man tot man spreken." Ook Van Wagenberg denkt aan juridische stappen. "Wat ze gedaan hebben is gewoon huisbredebreuk. Ze komen ’s nachts het bedrijf binnen zonder zichzelf te melden. Mijn vertrouwen in de mens is geschaad, want we hebben eigenlijk niets te verbergen. Zondag hebben we nog een open dag gehad voor 250 mensen."
Eervolle vermelding
Gek genoeg kreeg het bedrijf in Esch eerder een eervolle vermelding van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Nu staat ook deze boerderij op de zwarte lijst van Ongehoord.
Actiegroep Ongehoord
De actiegroep Ongehoord heeft in het geheim onderzoek gedaan in 26 Nederlandse varkensstallen. De resultaten van de undercoveracties zijn maandag gepubliceerd op de website achtergeslotendeuren.org. De groep bekritiseert met name varkenshouders die uit hoofde van hun bestuursfunctie geregeld in de media optreden. Vrijwilligers stuitten bij hen op vieze en overvolle stallen en troffen gewonde varkens aan.

Ongehoord bezocht onder anderen de stallen van de secretaris van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de voorzitter van de varkensvakgroep van LTO-Noord en de voorzitter van Varkens in Zicht. "Het onderzoek toont aan dat de varkenshouders van alle sectoren, van biologisch tot megastallen, een verkeerd beeld schetsen van de varkenshouderij", stellen de onderzoekers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.