Video

Helmonders in gesprek over toekomst 't Speelhuis

7 januari 2012 om 00:18
nl
Voor het eerst sinds de grote brand in 't Speelhuis kwamen Helmonders vrijdagavond bijeen om te praten over het verlies van hun geliefde theater.
Geschreven door

De organisatoren benadrukken dat er geen enkele politieke gedachte zit achter de bijeenkomst. Het doel is enkel een gesprek tussen liefhebbers van het theater.
Twee rondes
De avond bestond uit twee onderdelen. Ronde één ging over het gevoel van het eerste nieuws. Wat dachten de aanwezigen toen ze hoorden dat 'hun Speelhuis' in brand stond? Krachttermen als "Shit" en "Goddelijke Zeund" passeerden de revue. Ronde twee was gericht op de toekomst. Wat moet er gebeuren met de resten van 't Speelhuis?
Buitenkant
Al lopen de meningen in de zaal over de bestemming van het pand sterk uiteen., overeenstemming is er over het feit dat de karakteristieke buitenkant moet blijven: "Ze moeten het zelfs op een heuvel zetten!"
Doel
Een concreet doel had de organisatie niet. "Zie het als een soort van rouwverwerking", vertelt organisator Rob van Os. "We hadden de behoefte om met betrokken Helmonders over het Speelhuis te praten. Wie weet komt er wel een geniaal plan uit." Aan het einde van de bijeenkomst presenteerde de organisatie een website over 't Speelhuis.
Abel Blom
Ook Abel Blom, zoon van architect Piet Blom, was aanwezig in de zaal van harmonie Phileutonia. Blom pleitte voor het behoud van het gebouw, met name de functie ervan. Volgens Blom vond zijn vader de combinatie van wonen en theater erg belangrijk. Blom, zelf ook architect, wil graag in het gebouw om de bouwkundige staat te kunnen bekijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.