Video

Restauratie Barak 1B in Kamp Vught begonnen

25 januari 2012 om 18:58
nl
De restauratie van Barak 1B in Kamp Vught is woensdag officieel begonnen. In het voormalige concentratiekamp gaf provinciebestuurder Brigite van Haaften-Harkema het startschot met een onthulling van een bouwbord.
Geschreven door

Barak 1B is de enige overgebleven concentratiekampbarak uit de Tweede Wereldoorlog. Onderdeel van de restauratie is het verwijderen van asbest.
Kosten
De restauratie kost 900.000 euro. Een groot deel ervan, zeven ton, is door bijdragen van de provincie, de gemeente en een aantal organisaties bij elkaar gebracht. Het Rijk geeft 200.000 euro, waarmee niet alleen de bezuinigingen op de bouw kunnen worden teruggedraaid, maar ook energiebesparende maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Dat scheelt later in de exploitatiekosten.
Educatie
Na de restauratie krijgt Barak 1B een tentoonstelling over de verschillende groepen die er de afgelopen 70 jaar gebruik van hebben gemaakt. Dat zijn behalve politieke gevangenen in de Tweede Wereldoorlog, ook de colaborateurs en later de Molukse gemeenschap. Nationaal Monument Kamp Vught gaat het bovendien gebruiken als workshopruimte voor scholieren. De restauratie moet in april 2013 zijn afgerond



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.