Video

Donald Duck komt naar Brabant

9 februari 2012 om 15:59
nl
Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het tijdschrift in Nederland ligt op 17 februari een Brabantse editie van Donald Duck in de winkel. Daarin trekt Donald Duck samen met zijn neefjes door Brabant en beleeft hij een spannend avontuur. Ook Goofy verdiept zich in Brabantse gewoonten en gaat onder meer turfsteken.
Geschreven door

Het idee komt van hoofdredacteur Thom Roep. "We kwamen er achter dat Donald Duck nooit een verhaal in Nederland heeft beleefd. Vijf jaar geleden hebben we eenmalig een 'Donald Duck Amsterdam Special' uitgebracht en dat bleek een enorm succes. Daarom dat we nu het idee opgevat hebben om elke maand in een andere provincie met een regionaal blad te komen. We zijn in Friesland begonnen en deze maand is Brabant aan de beurt."

Carnaval
In de Brabantse editie draait het verhaal om carnaval. Oom Dagobert heeft zijn zinnen gezet op een lucratief fabriekspand in Brabant. Dat mag alleen als hij inburgert in de provincie. Donald adviseert zijn oom zich in het carnaval te storten. Dat valt nog niet mee. De Ducks raken ontregeld, want ze herkennen de plaatsnamen niet. Die krijgen met carnaval allemaal een andere naam.


Maar ook het woord 'Houdoe' zorgt voor problemen. De neefjes Duck zien dit als groet en zeggen te pas en te onpas 'Houdoe' tot de Comissaris van de Koningin hen uitlegt dat dat alleen gebruikt wordt bij het weggaan.

Goofy
Het openingsverhaal is geschreven door scenarist Jan Kruse. "Nee, geen Brabander. Hij komt uit Deventer dus hij heeft zich heel erg moeten inleven maar tegenwoordig is alles te vinden via internet", zegt Thom Roep. Wie wel uit Brabant komt is Jos Beekman, die een kort verhaal over Goofy schreef. "Ik heb in Cuijk en Roosendaal gewoond dus ik weet wel wat van de Brabantse cultuur. " In elk blad is een katern gewijd aan Goofy, waarin hij les geeft over bijvoorbeeld elektriciteit of aardrijkskunde.


Over zijn verhaal over Goofy moest de redacteur niet lang nadenken. "In dit nummer rijdt Goofy door Brabant, bezoekt hij De Peel, brengt hij een bezoek aan het Provinciehuis, ontmoet hij de Commissaris van de Koningin en hij gaat turfsteken", vertelt Jos.

Panchito
Verder staat er in de Donald Duck nog een verhaal waarin Panchito, een Mexicaanse haan, een hoofdrol speelt. Thom Roep: "Hij komt in Mexio een Brabantse familie tegen. Panchito maakt van alles mee in Mexico, maar gelukkig is daar de Brabantse familie die door hun Brabantse gezelligheid en nuchterheid het leed verzachten." In het verhaal wordt Brabants gesproken. "Een mix van Brabantse dialecten. We hebben natuurlijk Jos, maar we hadden ook een stageair uit Brabant rondlopen die ons daarmee geholpen heeft."

Grap
De laatste pagina van het blad is gereserveerd voor een grap. Jos Beekman: "Daarin staat Brabant opnieuw centraal, maar hoe en wat ga ik niet vertellen. Dat moeten jullie maar lezen als het blad uitkomt. Maar het is echt heel grappig."


Op 17 februari ligt de Brabantse editie van Donald Duck in de winkel. Toevallig dezelfde dag dat carnaval in Brabant losbarst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.