Video

'Leijpark Tilburg ideaal revalidatiecentrum voor prins Friso'

24 februari 2012 om 15:30
nl
Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg is een ideale plaats om prins Johan Friso te behandelen. Dat zegt directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging Ruth Seldenrijk. "Het is een van de weinig klinieken in Nederland die zijn gespecialiseerd in vroege intensieve neurorevalidatie", aldus Seldenrijk. Hij zegt wel voorzichtig te zijn omdat hij de omstandigheden van Friso niet goed kent.
Geschreven door

Intensieve neurorevalidatie wil zeggen dat de revalidatie begint bij de bron. De zenuwcellen zijn bij prins Johan Friso aangetast. De revalidatiekliniek in Tilburg is gespecialiseerd in de aanpak om te beginnen bij de kleine zenuwcellen, zegt Seldenrijk. Bij Friso functioneren deze cellen momenteel niet. "In deze cellen kunnen ze in Tilburg weer enige activiteit krijgen."
Een begripDe kliniek is al vele jaren een begrip op dat gebied, zegt hij. "Zij zijn een van de weinigen die zich echt gespecialiseerd hebben op comapatiënten. Die zijn er niet zoveel, dus daarom zijn er ook niet veel klinieken." Belangrijk is volgens Seldenrijk wel dat Friso wakker wordt. "Dan begint het lange revalidatieproces, waarvoor Tilburg erg geschikt is." Ook als hij niet wakker wordt, is volgens hem behandeling in Tilburg een prima optie. "Ze kijken heel specifiek naar de omstandigheden en gaan vanuit daar behandelen."
RaadselOp de vraag of de prins ook daadwerkelijk naar Tilburg komt wil en kan Seldenrijk geen antwoord geven. "Ik ken de patiënt en de familie niet, dus welke keuze zij gaan maken is mij onbekend. Daarom wil ik ook niet op die vraag ingaan."
MediaHet revalidatiecentrum heeft tot nu toe alleen toestemming om mensen jonger dan 25 jaar oud te behandelen.  Volgens bestuurder Vincent Buitendijk ligt er al jaren een programma op de plank waarmee comapatienten die ouder zijn dan 25 zouden kunnen worden behandeld. Tot nu toe gebeurt dat in Nederland alleen bij jongere mensen. "Maar de laatste wetenschappelijke inzichten zijn dat ook de hersenen van oudere patiënten het vermogen hebben om zich te herstellen. Wij willen dat heel graag in Tilburg in de praktijk brengen", zegt hij.
Zorgverzekeraars vergoeden dergelijke behandelingen niet omdat het geen verzekerde zorg is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.