Volkelse vredesacties leiden tot ongenadig juridisch geweld

28 februari 2012 om 12:23
nl
Het proces over vredesacties op vliegbasis Volkel is bij de Hoge Raad volledig uit de hand gelopen. De advocaat van de vredesactivisten beschuldigt de aanklager van leugens. Hij noemt hem 'ethisch en juridisch corrupt' en 'ongeschikt' en eist zijn ontslag. Er wordt geen naam genoemd uit privacy-overwegingen.
Geschreven door

Het proces gaat over de acties van de vredesbeweging op vliegbasis Volkel op 6 augustus 2005. Actievoerders knipten daar toen gaten in het hek en hingen spandoeken op ter herinnering aan de eerste atoombom op de Japanse stad Hiroschima in 1945.  Atoombommen in VolkelVolkel zou de enige plek in Nederland zijn waar atoombommen ('type B-61') liggen opgeslagen. De vredesactivisten proberen met een reeks rechtszaken, kernwapens illegaal te verklaren. Het proces verliep moeizaam en wordt steeds opgeschrikt door incidenten zoals wrakingen en aanvaringen en nu een openlijke klacht. MassamoordHet groepje activisten dat terecht staat, komt uit het hele land. Er zitten geen Brabanders tussen. Naar eigen zeggen was het doel van de acties opgepakt te worden en een juridisch proces te kunnen voeren tegen het bezit van kernwapens. De activisten vinden dat er op de Brabantse luchtmachtbasis voorbereidingen worden getroffen voor massamoord en dat daar tegen geprotesteerd moet worden. Het proces draait al lang niet meer over de vernielingen van het hekwerk van Volkel maar over een principezaak dus.
BotsingenHet optreden van de advocaat van de activisten, Meindert Stelling, leidde de afgelopen jaren steeds tot ongekend felle botsingen in het Bossche paleis van justitie en wrakingen van diverse rechters. Er werden ook rechters vervangen. Justitie en rechters proberen zich te richten op de zaak zelf: vernielingen van overheidseigendommen. Toen hem door rechters werd verboden om verder te praten over een principieel verbod op kernwapens, 'omdat de politiek daar over gaat', escaleerde de situatie. 'Juristen Derde Rijk'Stelling kwam persoonlijk in aanvaring met rechters en aanklagers door ze te vergelijken met juristen in het Derde Rijk en Japanse oorlogsmisdadigers die onderdeel waren van een misdadig systeem. Ook vindt hij dat hem steeds ten onrechte de mond wordt gesnoerd en dat dat tegen internationale regelgeving is rond vrijheid van meningsuiting.        Turi VaccaroDezelfde strategie volgde Stelling met het slepende proces tegen de vredesactivist Turi Vaccaro. Die vernielde jaren geleden op vliegbasis Woensdrecht met een hamertje de cockpit van twee F16's. Het Vaccaro-proces -eerst bij de rechtbank in Breda en later bij het gerechtshof in Den Bosch- verliep ook chaotisch en werd eveneens door activisten aangegrepen om aandacht te vragen voor het gevaar van het bezit van massavernietigingswapens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.