Molen De Schuddebeurs in Lage Zwaluwe in oude glorie terug

28 februari 2012 om 19:06
nl
Een groep inwoners uit Lage Zwaluwe wil molen De Schuddebeurs restaureren. Initiatiefnemer Louw Eijben richtte hiervoor een werkgroep op. Om de molen helemaal op te knappen is in totaal anderhalf miljoen euro nodig.
Geschreven door

Het molengebouw staat er scheefgezakt bij en de muren zitten vol met scheuren. Om de molen weer helemaal in oude glorie te herstellen moet er veel gebeuren. "Er moet een nieuw fundament onder komen", vertelt Louw Eijben. "En het mooiste zou zijn om de molen te verplaatsen zodat hij weer kan malen."
Gebouwd tijdens Franse bezettingDe molen is bijzonder volgens Eijben. Koning Willem V liet hem bouwen tijdens de Franse bezetting van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de molen slaapplaats voor joden die werkten aan de Atlantikwall. Ze verbleven daar onder erbarmerlijke omstandigheden.
1,5 miljoen euroOm molen De Schuddebeurs weer helemaal op te knappen is zo'n anderhalf miljoen euro nodig. Voor dat geld ziet de molen er precies zo uit als vroeger en kan hij zelfs zo'n vijftig meter verplaats worden zodat hij weer kan malen. Om verder verval te voorkomen is ruim vier ton genoeg. Eijben gaat op zoek naar sponsors om het geld bij elkaar te sprokkelen.
Molen moet zichzelf reddenAls de molen is opgeknapt dan moet hij wel een functie krijgen, vindt Louw Eijben. "Hij zou kunnen dienen als woning of als ontmoetingcentrum. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat de molen in zijn eigen onderhoud moet voorzien." Eijben denkt dat het nog tien jaar gaat duren voordat de molen is opgeknapt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.