Ladingdieven slaan vooral toe in Brabant en Limburg

8 maart 2012 om 14:11
nl
Brabant blijft samen met Limburg koploper als het gaat om het aantal ladingdiefstallen. Vooral de steden Eindhoven, Venlo en Roermond zijn populair bij ladingdieven. De buit van de dieven bestaat vaak uit beeld- en geluidsapparatuur. Dit blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Geschreven door

In Eindhoven nam het aantal ladingdiefstallen vorig jaar wel af ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit terwijl ladingdieven in Venlo en Roermond juist vaker toesloegen.
Veel distributiecentraDe populariteit van Zuidoost-Nederland kan volgens het KLPD te maken hebben met de aanwezigheid van veel distributiecentra voor elektronische apparatuur langs de A67 en A58. Ook zijn volgens het KLPD veel daders afkomstig uit de regio Eindhoven. In 2011 werd in Nederland 1085 keer aangifte gedaan van transportcriminaliteit. 768 keer ging het hierbij om ladingdiefstal, 250 keer om diefstal van een voertuig en 67 keer om een combinatie van beide.
ZeilsnijdenIn veel gevallen snijden criminelen het zeil van een vrachtwagen door om te kijken of er iets van hun lading aanwezig is. Dit komt vooral voor op parkeerplaatsen langs de snelweg. Eerder werd al bekend dat Justitie vorig jaar succes boekte in de strijd tegen ladingdieven. Zo verrichtte het speciale projectteam Ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland in 2011 veertig arrestaties. Dat waren er in 2010 nog tien.
CameratoezichtDe Kamer van Koophandel Midden-Nederland pleitte donderdag voor cameratoezicht langs de A2 (Utrecht-Den Bosch) en de A15 (Rotterdam - Ewijk). Het aantal ladingdiefstallen langs deze snelwegen is toegenomen sinds de route van Venlo naar Rotterdam is beveiligd met camera's op parkeerplaatsen.
De KvK laat komende maand onderzoeken hoeveel criminaliteit op de A2 en A15 plaatsvindt. Bij dit onderzoek zijn politie en vervoersorganisaties betrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.