Kamer wil snel hoorzitting over castratie rooms-katholieke kerk

17 maart 2012 om 16:33
nl
De Tweede Kamer wil Wim Deetman snel ondervragen over de berichten van kindercastratie binnen de rooms-katholieke kerk in de jaren '50. Deetman leidde de commissie die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. In het rapport van Deetman ontbreekt informatie over de castratiepraktijken.
Geschreven door

Het NRC Handelsblad concludeerde na onderzoek dat de rooms-katholieke kerk in de jaren '50 minderjarige jongens liet castreren om ze van hun homoseksuele gevoelens af te helpen. Henk Heithuis is een van de slachtoffers, hij kwam in 1956 in de Boekelse psychiatrische inrichting Huize Padua terecht. In datzelfde jaar liet de inrichting hem castreren in het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel.
Betrokkenheid Victor MarijnenHet NRC Handelsblad schrijft ook over de KVP-politicus Victor Marijnen. Hij zou betrokken zijn geweest bij een gratieverzoek van twee veroordeelde broeders van een internaat waar minderjarigen werden gecastreerd. Het is niet duidelijk of het hier ook om Huize Padua gaat. Marijnen was in de jaren '60 minister-president van Nederland.
Parlementair onderzoekDe bemoeienis van Victor Marijnen is niet opgenomen in het rapport van de commissie-Deetman. PvdA-Kamerlid Khadija Arib vindt dat schokkend. Ze wil van Deetman weten of de Kamer verkeerd geïnformeerd is. Arib probeerde al eerder een parlementair onderzoek in te stellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.