DELA: mensen kiezen vanwege geld voor crematie

29 maart 2012 om 12:47
nl
Steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Dat komt omdat gemeenten de kosten van begraven opschroeven.
Geschreven door

Gemeenten hopen op die manier extra geld te verdienen. Maar omdat steeds minder mensen zich op dure kerkhoven laten begraven, rekenen de gemeenten zich ten onrechte rijk.
Gedwongen tot crematieDat blijkt uit een onderzoek van uitvaartorganisatie DELA in Eindhoven. Omdat de verhoging van grafkosten niet tot meer inkomsten leidt, is DELA bang dat gemeenten de prijzen nog verder zullen opdrijven. "Met desastreuze gevolgen voor de nabestaanden", aldus DELA. Burgers worden zo steeds meer gedwongen tot een crematie.
Enkele weken geleden presenteerde DELA nog een overzicht van de grafrechten per gemeente. Nu heeft de Eindhovense uitvaartorganisatie de gevolgen daarvan in kaart gebracht.
Emotioneel motiefDe kosten van cremeren liggen aanzienlijk lager dan de kosten van een begrafenis. Het aantal mensen dat kiest voor een crematie in plaats van een begrafenis neemt al jaren toe. Van circa 50% in 2001 naar circa 60% vandaag de dag.
Volgens Martin Kersbergen, woordvoerder van DELA kiezen mensen steeds vaker om financiële redenen voor een crematie. Terwijl volgens hem juist het emotionele motief leidend zou moeten zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.