Gedupeerden Easy Life slepen justitie voor de rechter

HELMOND - De gedupeerden van Easy Life slepen het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank voor de rechter. De gedupeerden vinden dat die ook verantwoordelijk zijn voor de geleden schade.
De gedupeerden vragen aan de rechter om de drie partijen aansprakelijk te stellen. Als dat lukt, willen de gedupeerden een schadevergoeding claimen. Volgens hun advocaat, Rob Silvertand, hebben de drie instellingen veel te laat ingegrepen bij Easy Life.

Vroege signalen
Volgens Silvertand wist de AFM in 2006 al dat er iets mis was bij Easy Life. “Het is taakverwaarlozing. De eerste aanwijzingen dateren al van januari 2006. En dat zwelde in de loop van 2006 alleen maar aan. Men had toen al tot vergaande maatregelen over moeten gaan om het publiek te waarschuwen."

Volgens advocaat Silvertand waren er vlak nadat Easy Life van start ging al malversaties en had de AFM dat door. “Het gaat dan om rammelende contractdocumentatie, quatsch-contracten wat mij betreft. Men zag al dat de geldstromen niet liepen, zoals ze moesten lopen.”

42 miljoen euro
Beleggers legden 42 miljoen euro in bij Easy Life. Volgens Silvertand wisten de autoriteiten al van de oplichting toen nog maar weinig mensen geld hadden ingelegd. “Door dat niet op dat moment naar buiten te brengen, hebben nog eens rond de 480 mensen hun vaak zuurverdiende euro’s belegd.”

Tegen twee directeuren van Easy Life werd vorige week ruim vijf jaar cel geëist.

'Adequaat gehandeld'
Het Openbaar Ministerie wijst de kritiek van de gedupeerden van de hand. "We zien deze zaak met vertrouwen tegemoet", aldus een woordvoerder. "Wij vinden dat we adequaat hebben gehandeld." Het Openbaar Ministerie wil verder niet inhoudelijk reageren op de dagvaarding. "Dat bewaren we voor de rechtszaal." Ook wil het OM de uitspraak in de strafzaak op 26 april afwachten.