Actie tegen 5 mei-bezoek Duitse president Gauck aan Breda

AMSTERDAM/BREDA - Een Amsterdamse website over de Tweede Wereldoorlog is een actie begonnen tegen de komst van de Duitse president Gauck op 5 mei naar Breda. Gauck is die dag door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om de 5 mei-lezing te houden.
Hoofdredacteur Arthur Graaff van de oorlogssite Nieuws WO2 protesteert tegen het feit dat oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in Duitsland nog steeds in vrijheid leeft.

Onder het motto 'Gauck niet, Faber wel' ziet hij de veroordeelde oorlogsmisdadiger graag terug in de Bredase koepelgevangenis waaruit hij in 1952 ontsnapte. Als dat is gebeurd, is Gauck van harte welkom om de bevrijdingslezing te houden, aldus hoofdredacteur Arthur Graaff.

Emile Roemer
Het doel van de actie zou volgens Graaff worden gesteund door onder anderen de directeur van het Simon Wiesenthal Center, fractieleider Emile Roemer van de SP en oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Roemer en de SP in Breda ontkennen dat.

Deze drie personen hebben in het verleden inderdaad gepleit om Faber achter de tralies te krijgen, maar hebben zich nooit uitgesproken tegen de komst van de Duitse president naar Breda. Arthur Graaff benadert ook Bredase en landelijke politici om de actie te steunen.

Ontsnapt uit Koepelgevangenis
Klaas Carel Faber werd in 1947 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op 22 Nederlanders. Zijn straf werd omgezet in levenslang. Faber vluchtte op Tweede Kerstdag 1952 met andere SS'ers naar Duitsland. Daar woont hij nog altijd in het Beierse Ingolstadten.